Idag bakade jag mormors mandelformar. Det är jättegoda mördegskakor med en slags mandelmaräng i mitten:) Mormor har bakat de här goda kakorna många gånger, men eftersom det ingår några steg i processen så börjar det bli för jobbigt för henne att göra dem-hon är ju ändå 86 år... Nu har jag fått receptet och de gamla metallformarna så att JAG kan göra kakorna och självklart bakar jag dem till adventsfikat. Då kommer ju mormor dessutom hela vägen från Stockholm för att vara med, och hon har inte missat ett enda år:=)
Här kommer receptet på
Mormors goda mandelformar
Rör 150 gram smör och 1/2 dl socker smidigt. Tillsätt 3 dl mjöl och 1/2 tsk bakpulver och rör samman till en deg.
Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Mal 150 gram sötmandel i en kvarn.
Tallriken kommer också från mormor. Mormor och morfar använde dem på den tiden då morfar levde och sedan fick jag de som var kvar:) |
Vispa 2 ägg och 2 dl socker till en pösig smet och rör ner den malda mandeln. Tryck ut mördegen i små formar, helst i aluminium.
Fördela mandelsmeten i formarna.
Gräddas i c:a 15 min i 200 grader tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Låt formarna svalna något och stjälp sedan ut kakorna.
Sikta gärna över litet florsocker innan de serveras:)
Annie
Låter väldigt gott!
SvaraRaderaDet är de:)
RaderaLåter gott, undra om de går att göra glutenfritt mjöl... Får se om jag får tid att testa, mer än man tror funkar bra att göra glutenfritt men vissa recept får man ändra om lite i för att det ska bli skapligt bra :)
SvaraRaderaOm du har något bra recept på glutenfri mördeg så borde det gå bra att använda det. Hör av dig om du vill ha receptet:)
Radera