måndag 20 oktober 2014

Ibland kan man ändra sig..:)

För ett tag sedan så skrev jag ett inlägg om ett provbak av Pepparnötter. (Ursprungsreceptet kommer ifrån en julbaksbilaga från Året Runt 45/12.)  Jag provsmakade den första kakan direkt efter jag hade bakat dem, och jag var inte riktigt nöjd med dem. Jag tyckte inte pepparnötterna smakade kryddigt nog och de verkade lite torra. Men det första intrycket var inte helt rätt visade det sig...
Efter jag hade skrivit inlägget så dröjde det inte så länge innan jag blev sugen på flera pepparnötter samma kväll, så sååå illa smakade de faktiskt inte...haha!
Några dagar senare tog jag med kakburken till syrran och hennes familj, och de lät sig väl smaka av pepparnötterna och tyckte de var riktigt goda. Alltid trevligt med positiv feed-back på min bakning:)
Sedan tog jag med lite pepparnötter till min kompis, och hon blev alldeles lyrisk över dem och tyckte de var jättegoda och lagom porösa; nästan som pepparkaksskorpor:)
Den här trevliga feedbacken på pepparnötterna och faktumet att jag har bakat ytterligare en sats, har fått mig att inse att det här var faktiskt ganska goda julkakor. De har en trevlig pepparkakssmak, de är väldigt lättbakade och de passar riktigt bra att baka nu när man är lite pepparkakssugen men kanske inte vill dra igång med det riktiga pepparkaksbaket än.

Självklart delar jag med mig av receptet, som med fördel också kan bakas tillsammans med barn:

PEPPARNÖTTER    ca 60 st

200 g smör/margarin, rumsvarmt
1 ägg
1 msk ljus sirap
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1/2 dl hackad sötmandel (eller någon annan typ av nöt)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör/margarin, ägg, sirap och socker pösigt.
Blanda vetemjöl med samtliga kryddor och vänd ner i äggsmeten. Ha i hackad sötmandeln och rör om ordentligt.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 lika stora delar. Rulla varje till längder och dela i 8 lika stora bitar. Rulla runda bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar. (Eller så rullar du direkt små bollar i 5-kronors storleken av degen och lägger på plåtarna.) Grädda kakorna mitt i ugnen ca 18 minuter.

(Man kan ju självklart göra kakorna helt utan nötter, eller i stället skålla 60 sötmandlar och trycka fast en mandel på varje kaka innan man gräddar pepparnötterna. Personligen tycker jag det är godare att ha i sötmandeln direkt i degen.)

Lycka till, och hoppas det smakar :D

Happy Holidays,

Annie

2 kommentarer:

  1. Detror jag att jag måste testa!

    SvaraRadera
  2. Jag önskar att jag hade större lust att baka, belöningen när man är klar är inte fy skam! :)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!