lördag 10 oktober 2015

Mera av våra jultraditioner!!

Hej mina underbara julvänner!

Igår hade jag en trött dag och orkade inte med särskilt mycket mer än att gå ut med hundarna...det kan bli så ibland när man är sjukskriven:(

Men idag tänkte jag att jag skulle fortsätta att berätta om jultraditioner som jag och min familj har skapat tillsammans sedan jag kom hem från England för tio år sedan:) 

PEPPARKAKSPYSSEL

Någon vecka innan julen brukar jag och syrran sammanstråla för att göra ett pepparkakshus...eller göra och göra...vi har låtit Pågens sköta bakandet och så sköter vi finliret på slutet så att säga. Min syrra ställer sig inte frivilligt och gör pepparkakor, och hemma hos mig finns det inte plats att hålla på med riktig pepparkakshusbakning. Ibland har jag försökt locka syrran med att vi skulle prova att skapa ett pepparkakshus från grunden; vi - eller hon snarare - har ju blivit så duktiga på att sätta ihop pepparkaksdelar:)) Men tyvärr har hon inte varit intresserad, och det kanske är lika bra. Både hon och jag pysslar nog hellre med julklappar än står en hel dag i köket och brottas med pepparkaksdegar tillsammans. Jag brukar i stället baka lite pepparkakor hemma som syskonbarnen får dekorera om de vill; typ stora hjärtan etc. Och ibland har vi köpt färdig pepparkaksdeg som de har fått baka med.
Själv vill jag inte ha med köpt pepparkaksdeg att göra - jag kommer aldrig att glömma när jag bakade pepparkakor med barn på förskolan och hur de satt och kladdade med degen och stoppade bitar i munnen för att sedan göra figurer som hamnade på plåten som sedan serverades till intet ont anande föräldrar ...JAG var inte så sugen på att äta de där pepparkakorna, om man säger så. Och det tänker jag på när jag ser pepparkaksdeg i affärerna. Men den är ju perfekt om barn/tonåringar vill baka pepparkakor för degen är ju smidig som läder och väldigt lätthanterlig...haha!

Hur som helst, tillbaka till vårat pepparkakshus. Vi brukar köpa lite lämpligt godis och en massa florsocker och ägg och sedan får alla som vill dekorera pepparkakor och pepparkakshus...medan jag står och gör kristyr:=) Det går nämligen åt VÄLDIGT mycket kristyr och det är ännu en sak som jag brukar sköta... Men jag är nog bättre på det än att dekorera pepparkakor så det gör ingenting..:)) Vi brukar ha trevligt i alla fall och jag tror nog att i alla fall två av tre tonåringar fortfarande tycker det är mysigt att pyssla med pepparkakor, men framför allt kanske att äta kristyr och godis...:)

Förra årets pepparkaksskapelser:)
 
DAGEN FÖRE JULAFTON

Som en som alltid har älskat julen och längtat i flera månader efter årets bästa dag, så har jag alltid letat efter sätt att dra ut på själva julupplevelsen. Julafton går ju såå himla fort och sedan är den slut och man får vänta 364 dagar till nästa gång...inte så kul. Så våra traditioner den 23:e december blev nog till som ett sätt att göra själva julen lite längre...och det har verkligen fungerat! När jag och hundarna stiger in hemma hos syrran runt 15-tiden den 23:e; då börjar DEN RIKTIGA JULEN!

Det här är nog den längsta jultraditionen - tillsammans med Adventsfikat - som vi har haft tillsammans. Och hur det började exakt kommer jag faktiskt inte ihåg, men jag tror nog att både syrran och jag kände att vi ville göra något mer runt julaftonen för att dra ut på julen. Och att titta på en julfilm tillsammans är aldrig fel:) Och är det en av tidernas bästa julfilm Polarexpressen, då är det helt perfekt. Jag vet i alla fall att det var syrran som från början föreslog att vi skulle se på just Polarexpressen första året, för själv hade jag inte sett den då. Och efter att jag hade sett den det där första året så var jag HELT frälst! Och då föll det sig naturligt att vi skulle se just den filmen den 23:e december varje år. Innan jag och mamma kommer till syrran på eftermiddagen så pysslar vi alla på var sitt håll för att göra allt det sista klart inför julen. Själv brukar jag glasera morotskakan som jag alltid bakar till vårat fika som vi dukar upp på deras vardagsrumsbord när vi tittar på Polarexpressen. Dessutom brukar det bli mina hemmagjorda biskvier också, och provsmakning av årets julgodis. Mamma brukar också ta med en stor fruktkorg till syrran - när vi växte upp hade vi jämt fruktkorgar till jul. Trots att jag är själv i Våran Lilla Julvrå så brukar jag göra iordning en liten fruktkorg till mig själv; det hör liksom till julen sedan barndomen.

Julen börjar på riktigt...!

När vi har sett klart på Polarexpressen brukar vi äta tillsammans och kanske gå ut med hundarna - vi har ju fem stycken sammanlagt...:) Sedan brukar mamma åka hem till sig medan jag och hundarna är kvar hos syrran ett tag till på kvällen före julafton, för då är det nämligen dax för nästa underbara julfilm! Och att vi tittar på den är helt mitt fel!
Det var nämligen så att i England så visade de alltid den gamla klassiska julfilmen White Christmas med Bing Crosby och Danny Kaye runt jul, och för mig blev det en del av mitt julfirande att se den underbara gamla filmmusikalen. Om ni inte har sett den filmen kan jag VERKLIGEN rekommendera den! Det är helt magiskt när Bing Crosby sjunger White Christmas i filmen. Hursomhelst så ville jag fortfarande kunna se den filmen trots att jag hade flyttat hem till Sverige, så syrran hjälpte mig att leta rätt på filmen och vi lyckades till och med få en tv-kanal som skulle visa filmen att ge oss tillgång till deras kanal enbart under julen så att jag kunde se den. Det här var ju alltså tio år sedan - nu är det lättare att få tag på filmen än vad det var då.
Jag skulle tro att när syrran såg hur viktigt det var för mig att kunna se den här filmen så blev hon också nyfiken på den, och det var i slutändan hon som föreslog att vi skulle införa som ytterligare en tradition att vi tittar på filmen tillsammans på kvällen den 23:e december:) Jag kommer ihåg att jag blev jätteglad att hon var villig att införa en tradition som betydde såå mycket för mig men ingenting för henne och hennes man! Så varje år kvällen den 23:e så sitter jag, syrran och svågern framför tvn och nynnar med till alla de underbara sångerna i filmen och njuter av den underbara julstämningen man får av den! Och jag är såå tacksam att syrran har gjort det till deras tradition också, för det är ju ännu mysigare för mig att se den med sällskap som också uppskattar den:) Till filmen äter vi alltid lite dessertost och kex vilket brukar smaka gott efter allt det söta tidigare under dagen. Och sedan går jag och hundarna hemåt i kvällsmörkret - förhoppningsvis med snö under fötterna och tassarna - och njuter av att det är julafton dagen efter. Jag brukar slå in hundarnas presenter och lägga dem under julgranen innan jag kryper till sängs, och precis som när man var liten har jag alltid lite svårt att somna den kvällen; man vill ju inte SOVA bort julen!!!

De julfilmerna som vi ser den här dagen är 'heliga' för mig. Jag tittar aldrig på Polarexpressen annars, trots att jag älskar den filmen så mycket. Det ska liksom bara vara den här dagen när jag ser den och det gör filmen ännu mer speciell. Och White Christmas brukar jag titta om på på juldagen ibland när jag känner mig lite deppig att julen är slut, men aldrig annars, trots att det enligt mig är en av de bästa julfilmerna jag vet. Det är liksom det som gör den här dagen så speciell och att jag längtar till den 23:e lika mycket som Julaftonen:) Och precis likadant är det ju med Kalle Anka - den ska bara ses när det är Julafton för annars får man inte den där speciella julmagin:) Så jag KAN hålla mig när det gäller vissa julsaker, trots att jag lyssnar på julmusik i augusti och bakar lussekatter och pepparkakor i oktober:))

Ja, jag hade ju tänkt att inkludera våra julaftonstraditioner i det här inlägget, men som vanligt blev det väldigt lååång så jag får fortsätta med det nästa gång...:)

Julkram!

Annie

9 kommentarer:

  1. Vad mysigt det låter, vi har inte några speciella traditioner för den 23:e, men jag och mannen har de senaste åren suttit med varsin bingolott på uppesittarkvällen och försöker lista ut vem det är som är tomte. Lite fix med förberedelserna inför julafton blir det med men annars bara sitta och bara vara.
    Kram Ammie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bara sitta och vara på julen är inte så dumt det heller!! Jag försöker att finna mera stunder under julförberedelserna när jag gör just det:)) Men att titta på julfilmer är ju också att bara sitta och vara på ett sätt:))

      Radera
    2. Och förresten, det är nog de enda gångerna som jag inte vill ha ett handarbete i handen när jag ser på en film - förutom Kalle då:)

      Radera
  2. Mysig läsning�� fruktkorg hör till julen även hos oss. Jag har aldrig sett White Christmas men efter att du skrivit om den förut så beställde jag den så den kom i veckan. Jag ser fram mot att titta på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhh vad mysigt du kommer att ha när du ser den! ÄLSKAR man Bing Crosby så älskar man den här filmen!!

      Radera
  3. Jag längtar nästan lika mycket till den 23e som julafton. Som jag skrev förut "julen börjar när polarexpressen rullar in". Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Underbart att vi har kunnat göra julhelgen lite längre...:=)

      Radera
  4. Kan du adoptera mig? El kan jag adoptera dig för det är ju elakt att inte bjuda in sin adoptivmamma =P =))) Låter alldeles underbart och mysigt =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad gullig du är! Du och alla andra julbloggare är hjärtligt välkommen på adventsfikat om ni har vägarna förbi:)) Om inte så lovar jag att skriva mer om det här:)

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!