Till helgen är det fyra veckor kvar till mitt Adventsfika så jag har börjat tänka på det en hel del! Den här veckan har jag inte mått så bra, och jag har inte fått mycket gjort alls vilket känns lite jobbigt. Dock hoppas jag att jag ska må bättre nästa vecka och då måste jag börja förbereda på allvar inför Adventsfikat! Framför allt behöver jag göra de bakverk som kan frysas in i förväg så att de är klara. Sedan måste jag försöka få en del julklappar klara eftersom mormor och mina mostrar ska få sina julklappar på Adventsfika (de bor i Stockholm så jag kommer inte att träffa dem något mer innan julen). Sedan måste jag storstäda vissa vrår och börja julpynta under november så att det också är klart till Adventsfikat.
Dock är ju det ät- och drickbara den viktigaste delen att planera inför Adventsfikat, så för att samla tankarna lite så ska jag skriva ner vad jag tänker just nu...
KLASSIKERNA
Dessa bakverk gör jag varje år - både för att en del är uppskattade och för att en del hör till julen:)
Pepparkakor - kan bakas i förväg.
Lussebullar - ska nog göra saffransbullar med apelsinsmör; kan frysas.
Mjuk pepparkaka - brukar jag göra precis innan men kan faktiskt frysas.
Saffransskorpor - kan göras i förväg, mormor brukar få en burk så gör mycket
Sirapskakor - kan frysas om jag måste
Biskvier - glutenfri
Drömrulltårta - kan frysas, glutenfri
Det absolut godaste i julväg som jag bakar varje år:) |
ÖVRIGA BAKVERK
Pepparkaksskorpor - kan göras i förväg och har hittat bra recept.
Chokladbrownies - glutenfri, görs precis innan
Saffranskladdkaka - görs precis innan
Marängsnittar - görs veckan innan
Nonstop-kakor - kan frysas
Mandelformar - mormors favorit som hon inte orkar baka längre
Nötkakor - glutenfria, kan frysas
Godiskakor - med Dumle pepparkakskola
Chokladkolakakor - kan frysas
Förra årets nötkakor |
Min egen alkoholfria glögg - görs dagen innan
Tomat- och fetaostpaj - görs dagen innan
Rischoklad - kan göras tidigare
Nigella Lawsons prinskorvar - görs samma dag
Pain d'espice bröd - kan frysas
Dessertostar
Fröknäcke - kan göras innan, glutenfri
Ja, så långt har jag kommit ungefär i mina funderingar.
Den senaste tiden har jag lagt märke till att sötmandel och hasselnötter är VÄLDIGT DYRA i år så det blir inte mycket bakverk med nötter. Det kommer att vara dyrt nog att göra omkring 100 minibiskvier (jag ger bort en del också - det är nog mitt mest populära bakverk). Personligen har jag blivit mera sugen på att ha mera salta/matigare tilltugg, men det är ofta dyrare så antagligen nöjer jag mig med det jag har haft tidigare. Jag har ju en del besökare som har glutenintolerans och/eller laktoskänslighet så jag har alltid speciella saker till dem. Om jag tittar på det jag har på listan just nu så kan de personerna äta fröknäcke, prinskorvar, nötkakor, chokladbrownies, biskvier och drömrulltårta. Det känns lite lite så den delen måste utökas med några recept. Dessutom kommer jag att baka några fler vanliga kakor också - jag har bara inte bestämt mig än vad det blir. Det är alltid kul att pröva något nytt recept, så vi får se vad jag blir sugen på:) Jag har ju en del lingon i frysen så det skulle vara kul att pröva något recept med lingon...
Om jag funderar vidare på vad jag kan göra och frysa in i förväg så är det just nu chokladkolakakor, nötkakor, nonstop-kakor, drömrulltårta och lussebullar. Det känns ju som ett lagom mål att fixa nästa vecka:)
Julkram!
Annie
Jag säger bara, å herre Gud! Vilket jobb du lägger ned! Det vet jag ju eftersom jag får njuta av det, men ändå! Men jag tänkte när du nämnde sälta, att lite salta pinnar skulle kunna passa som litet tilltugg, och... de finns färdiga att köpa:)
SvaraRaderaJa, det har du ju rätt i, men jag är själv inte så förtjust i salta pinnar och lägger nog hellre pengar på saker som jag själv gillar...:)
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderawow inte så pjåkigt att vara gäst hos dig adventstid ser jag :D Himla mycket bakverk, så kul :)
SvaraRadera