onsdag 7 oktober 2015

Kall natt och mera jultraditioner!

Hej alla mina underbara julvänner!

Igår kväll (runt midnatt) när jag skulle gå ut med hundarna så hade temperaturen krupit ner till nollgrader! Äntligen! Med glädje tog jag på mig mössa och täckjackan och när jag kom ut var det såå härligt friskt ute! Såå mysigt med lite kyla - det är nog bara ni som kan förstå varför jag gick min midnattspromenad med ett leende på läpparna, och föreställde mig hur det skulle se ut om det kom några snöflingor också...haha! Min äldsta hund, som älskar snö lika mycket som jag, kände också förändringen i luften:) Det var ingen synlig frost - tyvärr! - men gräset glittrade av frostprickar, och när han kände det under sina tassar var han bara tvungen att njutbart rulla sig i det kalla gräset!

Den andra snögalningen i familjen!!!

Det är nog en delad första plats i våran lilla familj om vem som längtar efter snö mest!!!

Nåväl, är ni redo för låååånga beskrivningar av flera av våran familjs jultraditioner???

Om inte får ni väl sluta att läsa här...haha!

LUCIA

Lustigt nog så har vi inte några direkta traditioner när det kommer till Lucia-firandet. Mycket beror väl på att syrran har varje år haft fullt upp med lucia på jobbet (förskola) och att se sina egna tre barn i luciatåg, så hon har inte varit så sugen på att göra något mer - konstigt nog så verkar hon tycka att det räcker...:))
Själv tittar jag alltid på Lucia-morgon på SVT - fast kanske inte kl. 07.00....! Dessutom tycker jag att det är kul att se syskonbarnen om de uppträder i något luciatåg:) När de var mindre var det alltid ett luciafirande att titta på på deras skola, men nu är de ju på högstadiet etc och då är det inte samma sak längre. Jag träffar gärna syrran, svågern och ungarna på Lucia, men med deras hektiska vardagsliv är det inte alltid som det funkar. Ibland har jag kunnat muta dem med färska hembakta lussebullar, eftersom syrran inte är mycket för att julbaka...:))

JULKLAPPSSPEL HOS MIN MAMMA

En av våra nyare jultraditioner är julklappsspelet hos min mamma :) Syrran och jag konstaterade för några år sedan att vi bara var hemma hos syrran eller hos mig under julens alla firanden, och aldrig riktigt hemma hos våran mamma.

För mig är mamma den som i grund och botten har gjort att jag har blivit en riktig julnörd:) När jag var liten så kommer jag ihåg att hon alltid gjorde paketkalendrar åt oss och dekorerade hemma med tomtar och underbara gamla pappers-julbonader - jag ÄLSKAR pappersjulbonader!! Hon köpte en styckad gris och gjorde egen julskinka och julkorv från grunden, och det fanns alltid lussebullar och pepparkakor att smaska på:) Hon sydde en stor underbar tomte som vaktade granen - och som nu har flyttat hem till mig:)
Hon gjorde helt enkelt julen till en underbar högtid för mig och min syster! Därför tyckte syrran och jag att vi kanske skulle börja någon tradition hos henne också, så vi frågade mamma vad hon tyckte om den idén? Jag tror att hon tyckte att det lät trevligt, för det slutade med att vi bestämde att vi skulle ha ett julklappsspel hemma hos henne varje december.

Julklapparna till förra årets julklappsspel:))

Och så har det blivit de senaste åren, och det har varit jättetrevligt! Jag och mina hundar, syrran, svågern, minst två av syskonbarnen och eventuellt någon av deras kompisar bruka åka över till mamma en helgdag i december. Vi planerar in en eftermiddag som passar alla:) Sedan brukar mamma bjuda på mat innan det är dags för dagens höjdpunkt:) Vi har inga bestämda antal julklappar utan alla bidrar med den mängd julklappar som man kan:) Mamma värmer lite glögg och tar fram godsaker medan vi sprider ut alla julklappar - brukar bli en hel del; minst tre/fyra till varje person om man har tur... - på köksbordet. Sedan börjar kampen! Som den otursgumma jag är så brukar jag inte kunna lägga beslag på så värst mycket saker, men lite blir det alltid. Minimum av julklappar som man alltid får ha är två så jag brukar i all fall ha två julklappar kvar i slutändan...:)
Vi tar det alltid i två eller tre rundor; först får man välja valfri inslagen julklapp om man får rätt tärningssiffra, och sedan får man sno sakerna av varandra om man har rätt siffra innan och/eller efter alla har öppnat 'sina' julklappar. Det brukar vara jätteroligt och jättemysigt och riktig uppskattat av alla inblandade:)
Personligen tycker jag också att det är mysigt att titta runt hemma hos mamma och se hur hon julpyntar, för även om hon inte har några barn hemma nu, och är äldre, så märks det att hon fortfarande gillar julen och att göra det julfint:)

LILLA JULAFTON MED PAPPA

När jag kom hem till Sverige för tio år sedan, så pratade vi om hur vi skulle fira jul med pappa. Han bor i Stockholm och brukar komma till Adventsfikat men det var ju nästan en månad innan julaftonen så vi ville förstås träffa honom en gång till under december månad. Det föll sig då naturligt att han och hans fru skulle köra upp över en dag och fira lilla julafton tillsammans med oss. Pappa vill vara hemma hos sig på julaftonen så då fick vi försöka boka in en helgdag så nära julen som möjligt. Sedan var det frågan om var vi skulle vara någonstans... Syrran hade inget problem med att vi var hos henne där det är gott om plats, men däremot så har hon 'problem' med julmaten. Hon är otroligt kreativ och mycket driven på många sätt och vis, men julmat är INTE hennes starka sida...haha! Är det något som får henne nervös så är det sillar, rödkål, jansson, julskinka, revbensspjäll etc....! Det innebar att skulle vi vara hos syrran så fick vi endera klara oss UTAN julmat, köpa allt färdigt, eller ta med en massa hemlagad julmat dit. Jag tyckte att vi skulle äta julmat eftersom det är 'lilla' julafton, och då kunde vi lika gärna vara hos mig eftersom jag (med lite hjälp av mamma) är den som är villig att göra den mesta julmaten.

Och så blev det den första gången... Och nu är det tradition att vi är hos mig varje år! Med ett litet vardagsrum där man får gå hinderbana mellan soffan och granen och matbordet, och ett kök som är mer som en kokvrå, så blir det ganska trångt men det går alltid på något sätt:) Finns det hjärterum så finns det stjärterum; det ordspråket passar verkligen in hemma hos mig:D

Nu har det dessutom blivit så att det julbordet jag serverar på lilla julafton brukar vara det enda riktiga julbord som jag, mamma och syrrans familj äter runt julen. Jag skulle gärna äta julbord flera gånger på restauranger etc men jag har inte råd, så jag lägger hellre tid - och lite pengar - på att göra mitt egna julbord precis som jag, och resten av min familj, vill ha det:) Både mamma och pappa brukar bistå med ett ekonomiskt bidrag och sedan lagar jag julmat hela december till oss allihopa:) Jag planerar att skriva ett separat inlägg om 'mitt' julbord så jag nämner inget mer speciellt om just julmaten här:)

Eftersom det är lilla julafton, och det mest juliga som pappa och hans fru antagligen kommer att uppleva runt julen så vill jag att det ska vara ganska likt julaftonen.
(Ett exempel på att pappa inte är så julig är t ex att ett år sade jag till honom att på julaftonen ska vi hem till Kalle. Vilken Kalle? frågar då min pappa. Alltså, jag höll på att svimma av julfasa...haha! Men det har bara blivit så med tiden; när vi var barn var han en stor del av julfirandet!!)
Så jag ser det som mitt jobb på lilla julaftonen att se till att pappa får uppleva en riktigt julig dag med oss. Det betyder att han MÅSTE ha sin skål med julnötter att knäcka - pappa ÄLSKAR att knäcka nötter, och det är alltid lika mysigt att se honom sitta i soffan och knäcka sina julnötter. Så som det alltid har varit..:)
Dessutom gör jag alltid julgodis som jag tar fram när vi ska öppna julklapparna:) Man måste ju ha julgodis till julklappsöppnandet, eller hur?! Självklart ser jag också till att pappa får med sig en påse julgodis som de kan njuta av vid ett senare tillfälle; t ex julaftonen:) En annan sak som min pappa ÄLSKAR är pepparkakor, så jag brukar alltid ge honom en burk full med hemmabakade pepparkakor i julklapp.

Precis som adventsfikat så är det jättemycket jobb med lilla julafton för mig, men det är SÅÅ UNDERBART när vi alla sitter och har det mysigt och firar jul tillsammans, och nu skulle jag inte vilja vara utan det firandet här hos mig:) Det är ju också ett stort tillfälle för mig att kunna fira jul som JAG vill; ingen lägger sig i mina förberedelser så jag styr helt själv. Fast jag ser ju alltid till att inkludera allas julfavoritgrejor/maträtter etc. Det är ju inte bara jag som ska ha det bra runt jul, utan alla i min familj ska kunna njuta lika mycket som jag:)

Jag älskar min ljuslykta från IKEA som lyser så fint på bordet medan jag skriver detta:)


Jag hade förhoppningar om att jag skulle få med resten av våra jultraditioner i detta inlägg, men det borde jag ha fattat skulle bli omöjligt, så jag får fortsätta att berätta om dem nästa gång:) Ni har ju faktiskt annat att göra i livet än att bara sitta och läsa mina lååååånga julinlägg...haha!

Julkram!

Annie

9 kommentarer:

 1. Älskar att läsa om dina jultraditioner, får så många tankar när jag läser om vad jag ska kommentera men lyckas dock glömma vad när jag kommer till slutet. Dina föräldrar påminner nog lite om mina, min mamma fixade också massor till julen och tillsammans med mormor la hon grunden till att jag blivit den julälskare som jag är medan min pappa fanns med i firandet under min uppväxt men nu när mamma är död vill han helst inte höra talas om julen så jag är glad över att han faktiskt kommer hit på julafton. Alla gamla julsaker i mitt barndomshem har legat nerpackade sedan mamma dog och det är en sorg för mig men jag accepterar pappas åsikt om att de inte ska röras eftersom att packa ner dem var bland det sista mamma orkade göra innan hon dog av cancern. Men jag vet ju att mamma inte velat att de låg nerpackade på vinden år efter år och jag blir ledsen när jag tänker på att jag kanske aldrig mer kommer att få se dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår vad du menar; din mamma ville nog att ni skulle njuta av hennes julsaker eftersom hon älskade julen...Men man förstår ju också att din pappa har sitt sätt att hantera sorgen. Vad tråkigt när det blir så, men ändå skönt att han firar jul med er i slutändan:)
   För min del känns det lite konstigt att pappa numera har kommit så långt ifrån vårt gamla julfirande; han var ju så stor del av mina barndoms jular och traditioner, men man måste ju acceptera hur människor utvecklas/förändras. Och jag vet att han och hans fru uppskattar vårat julfirande tillsammans!

   Radera
 2. Jag börjar verkligen längta till december när jag läser om allt mysigt vi har framför oss! Kul också att du skriver om hur traditionerna kom till, inget jag går och tänker på utan nu bara "är" de. Men vi har ju skapat dem efter olika behov och önskemål. Liksom den förhoppningsvis nya traditionen vi går och spånar på nu:) Ang. Lucia i år får vi väll se hur det blir, men träffas lär vi ju göra! Synd att Anders kanske jobbar, annars hade det varit perfekt med julklapps spelet då:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade det varit:) Men om han jobbar på Lucia så kan ju VI titta på julfilm och äta saffranskladdkaka:)))

   Radera
 3. Så härligt det låter. Vi kör också julklappsspelet hos mina svärföräldrar på julafton. Eftersom alla barn som är med vid det firandet börjar bli vuxna har vi slutat köpa julklappar till varandra och har spelet istället. Det brukar vara en av höjdpunkterna på julafton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog aldrig kunna ersätta de riktiga julklapparna med ett julklappsspel. Det skulle kännas väldigt konstigt att inte få göra personliga julklappar till sina nära och kära. Men som ett komplement är det ju supertrevligt med julklappsspel:)

   Radera
 4. Långa men mysiga inlägg, roligt att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet - förlåt!!!
   Men när jag väl börjar tänka på våra jultraditioner så blev det så mycket att skriva om/berätta. Jag hade inte tänkt att det skulle bli såååå långt...haha! Och det är ju faktiskt trvligt att ha det nedskrivet; som syrran sade så hade hon halvt glömt bort HUR traditionerna skapades:)

   Radera
 5. Vad mysigt ni verkar ha det. Klapplek fixade jag alltid förr men sen kom vi av oss. Får se om jag kanske kan dra igång något detta året, inte minst för min egna lilla familj det är ju såå roligt! Lilla julafton har vi inte riktigt men nästan, vi firar ju alltid jul typ alla mellandagar igenom 4-5 dagar brukar det bli. Hade kanske varit skönt att lägga någon av dem innan julafton så man får någon dag ledigt efter julafton ;).
  Kram

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!