tisdag 6 oktober 2015

Jultidningar och våra jultraditioner!

Hej mina underbara julvänner!

Idag har jag fått TVÅ nya jultidningar! Åhh, så underbart! Och väldigt trevligt när jag annars känner mig lite neråt i humöret...

Först kom denna med posten...


...och sedan var jag till Willys där de tack och lov hade fått in Allers Julmagasin!!


Åh, vad jag ska njuta...! Jag kanske ska ta och tina några apelsin-lussebullar också bara för att fira lite extra...:))
 
Med all denna juliga inspiration så fick jag lust att skriva ett inlägg om alla VÅRA speciella jultraditioner som jag och min syster och mina föräldrar m. fl har skapat under december månad varje år:) Innan jag börjar på detta långa inlägg så måste jag förklara att under många år så bodde jag ensam i England och då var mina jultraditioner inte så många...Jag brukade få några julpaket från Sverige med svenska godsaker och julklappar från familjen, och så hade jag inspelade videoband med Kalle Anka firar Jul och ett svenskt Lucia-tåg. Sedan anammade jag förstås en del engelska traditioner när det gäller julmat etc som jag har införlivat i mitt egna nuvarande julfirande:)
 
Men så, för tio år sedan kom jag hem till Sverige igen och då började våran familj med nya traditioner (fast det vet jag ju egentligen inte eftersom jag inte var här och firade med resten av familjen....måste nog kolla med syrran hur de egentligen firade jul innan jag kom hem:)).
Hursomhelst, jag antar att när julälskaren kom hem så började det hända grejor...haha!
 
ADVENTSFIKAT
 
Redan det första året när jag hade flyttat hit - 2005 - visste jag att jag ville börja en ny tradition med att ha en form av julbjudning här hemma i Våran Lilla Julvrå. Jag hade nämligen sett familjerna jag jobbade för i England (som Nanny) ha trevliga bjudningar runt julen och jag tänkte alltid för mig själv att 'har jag någonsin möljlighet att bjuda in mina nära och kära runt julen så ska jag göra likadant!'. Det verkade ju bara sååå mysigt:) Då var ju nästa fråga vilken typ av bjudning jag skulle ha? Jag dricker inte alkohol så det var uteslutet. Sedan gillar jag att baka mer än att bjuda på mat, så att det skulle ha med bakning att göra kändes ganska självklart! Sedan är jag inte en  kvällsmänniska så det kändes lämpligt med dagtid, och då passade ju helgerna mycket bättre:) Så till slut bestämde jag mig för att det skulle bli ett ADVENTSFIKA runt 1:a Advent; helst på första adventssöndagen! Och så har det blivit; runt första advent kommer mina nära och kära hit och äter julbakat, dricker min egengjorda alkoholfria glögg och bara umgås. Jag brukar ha öppet hus från och med kl. 14, och sedan kommer folk när de vill. De flesta brukar komma vid två-tiden så det kan bli ganska trångt med 15-20 personer (och tre hundar) på 40 kvadratmeter, men det brukar lösa sig:=)
 
I början kommer jag faktiskt inte ihåg hur mycket jag bakade, men allt eftersom åren har gått så har det blivit mer och  mer känns det som:) Jag har ju hört under åren vilka bakverk som har varit favoriter och då vill jag ju baka alla de sakerna så att alla får SINA favoritbakverk varje år. Sedan vill jag alltid pröva lite nya recept, och på senare åren har jag blivit lite mer sugen på att ha några salta och lite matigare alternativ också. Sedan har jag gluten- och laktosintoleranta människor i familjen så de måste ju få sina saker att äta... Ja, det brukar bli ganska mycket vilket är anledningen till att jag brukar tömma frysen i hela oktober, och stå i köket och baka  och diska hela november...! De senaste åren har syrran kommit och hjälpt mig att städa dagen innan vilket har varit MYCKET uppskattat så jag hoppas hoppas att det också har blivit en liten tradition...haha!
 
Förutom allt julbak så har jag förstås juldekorerat hela lilla julvrån till Adventsfikat så det brukar jag göra under hela november. Det enda som inte är framme är stora julgranen och de flesta av mina tomtar som får komma fram i december. Det är trevligt när man får höra kommentarer om 'åh vad juligt du har det', eller 'åh, här var det jul!' etc. Det ska verkligen kännas att det är jul hemma hos mig! Syrran brukar säga att julen börjar med mitt adventsfika och det känns himla fint att höra det:) Förra året firade jag tioårsjubileum genom att ha en stor skål med små julklappar framme - alla trodde tydligen att det var dekorationer - som det sedan visade sig att alla fick välja varsin julklapp när de gick. Jag hörde av syrran att det var VÄLDIGT trevligt, så det låter som om jag skapade ytterligare en liten tradition av bara farten...! I alla år har mina besökare fått plocka med sig lite fikabröd när de går hem också - en liten goodiebag - eftersom jag bakar såå mycket och inte kan äta upp allt själv.
Jag älskar mitt ADVENTSFIKA och sliter varje år för att få till det så mysigt som det bara går, men det är det värt! Det känns som om det är uppskattat; jag har familj som åker bil flera timmar för att vara med. Speciellt min mormor som är över åttio år och som har kommit varje år! Sådant värmer julsjälen vill jag lova!!!
 
ADVENTSKALENDRAR
 
Jag har ju inga barn, så jag tror att en del av mina jultraditioner kan vara ett sätt att fylla upp det hålet i mitt liv. Adventskalendrar är definitivt en sådan. Jag äter inte choklad så jag har inga kalendrar själv; jag skulle kunna tänka mig en gammaldags papperskalender men de går ju knappt att få tag på längre... Däremot gillar jag att göra adventskalendrar till andra, och då i synnerhet min älskade syster och min mamma. Min syster för att hon är så underbar och alltid ställer upp på mig, och förtjänar lite som förgyller december månad. Min mamma för att hon, som mig, också bor själv och behöver lite extra som förgyller julmånaden. Att känna att andra tänker på en trots att man bor ensam kan kännas väldigt trevlig:) Sedan är det ju så att jag älskar att göra julklappar och ge bort julklappar så att göra adventskalendrar ger mig ännu mera möjligheter att ge julklappar och visa uppskattning:) Eftersom jag dock har något begränsade resurser så bestämde jag mig för att när jag gör kalendrarna så är det 'bara' paket de dagarna som är viktigast för oss i december. Det innebär 1:a, 2:a, 3:e och 4:e advent, Nobeldagen, Lucia och julaftonsmorgonen:)
 
Några år har jag fått en paketkalender av mamma, och förra året fick jag en paketkalender av syrran och det är alltid lika trevligt om jag också får en paketkalender, men det är inte nödvändigt. Jag gör det för att glädja andra och visa min uppskattning och omtanke och det räcker bra:)
 
FÖDELSEDAGAR RUNT JULEN!
 
Min svåger fyller år den sista november, så har han tur brukar det vara precis efter mitt adventfika och då kan de få en massa fikabröd av mig som har blivit kvar:) Det brukar vara MYCKET uppskattat! I år kommer hans födelsedag att vara dagen efter så det blir väl perfekt för dem:) En tradition jag har är att ge honom ett STORT egenhändigt dekorerat adventsljus i födelsedagspresent! Det är ju perfekt eftersom dagen efter är den första advent och han gillar att tända ljus:) Dessutom är det VÄLDIGT  behändigt att ha ett adventsljus som kan brinna hela kvällen utan att man har bränt ner hela ljuset ända till siffran 24, så jag brukar göra ett stort adventsljus till mig själv också:)
 
Min äldsta systerson fyller år den 12 december, så det brukar bli många familjesammankomster i december för vår familj. Systersonen brukar bara vilja ha pengar, och eftersom hans moster är fattig så brukar jag baka en låda kakor till honom istället, vilket brukar vara uppskattat! Tack och lov så gillar mina syskonbarn när jag bakar, så de har ofta fått bakat i present genom åren:)
 
NOBELDAGEN
 
Jag älskar att titta på Nobelfesten och se prisutdelningen, så det är en viktig tradition för mig! Jag brukar försöka få upp min julgran någon gång mellan Nobeldagen och Lucia, så har jag möjlighet så brukar jag sätta i julgransljusen just den här kvällen:)
Det som är så bra med Nobelfesten är att man kan lyssna på allt, men man kanske inte är intresserad av att SE allt; då passar det perfekt att pyssla med annat medan tvn är på hela kvällen! För min del brukar det betyda att jag sitter och slår in julklappar då, så det har blivit min egna mysiga lilla nobeltradition. Brevid mig har jag en burk goda julkakor och så brer jag ut julklappspapper och julsnören överallt och sätter igång:) Även fast jag är alldeles själv - förutom tre hundar som ligger och tittar på vad jag gör - så är det här en jättemysig stund som jag längtar till varje december:)
 

Jag misstänkte att detta kunde bli ett jääääättelångt inlägg och så är också fallet...!

Jag tror att jag får fortsätta att berätta om resten av våra jultraditioner i nästa inlägg så att ni har möjlighet att återhämta er först...haha!

Julkram!

Annie

20 kommentarer:

  1. Vad tyckte du om jul mat & bak? Höll i den i affären idag men blev lite snål

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var väl ok, men jag vet inte om jag kommer att använda något av recepten. Jag skulle tro att du lika gärna kan köpa några julmatstidningar som också är billigare:)

      Radera
  2. Jag måste också införskaffa lite jultidningar! (:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen härligt att de börjar komma nu!!!

      Radera
  3. Vilken mysig läsning, jag älskar också att baka och speciellt till julen. Jag har en fin gammaldags julkalender som jag sparat och återanvänder jag tror att jag hittade den i Skansens butik.
    Hade du bott närmare hade du varit så välkommen på en julkortskväll, jag brukar bjuda hem ett gäng pysselkompisar på just julkortskväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad mysigt det hade varit att vara med på din pysselkväll:=D
      Visst är det härligt att baka runt julen! Jag brukar baka så mycket att jag är less på att baka i flera månader efteråt...haha!

      Radera
  4. Vad många trevliga minnen det kom upp när jag läste om våra traditioner! Och ja, de har utökats en aaaaning de senaste 10 åren... Men det gör bara julen ännu mer speciell! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar verkligen våra jultraditioner; det är något jag längtar till hela året!!! Kul att jag har haft en positiv inverkan på alla jul...hoppas jag!

      Radera
    2. Absolut! December är årets mysigaste månad!

      Radera
  5. Vad härligt att läsa om era jultraditionen, blev lite inspirerad att ordna en adventsbjudning jag också. Vi får se om det hinns med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du måste ta dig tid- det är bara så mysigt:) Du behöver ju inte göra det lika stort som jag gör... då är det mer lätthanterligt! Det går ju att köpa allt och bara rada upp och bjuda in folk; i slutändan är det umgänget (och julkänslan kanske) som är det viktiga:)

      Radera
  6. Underbart skrivet! Får verkligen julkänsla :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att du känner så! Jag får själv julkänslor när jag berättar om det, så kul att jag också kan förmedla det vidare till andra!

      Radera
  7. Åh vilket jättehärligt inlägg, såg allt framför mig, jättemysigt =))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag såg det framför mig också...det var väl därför det blev sååå långt inlägg haha!

      Radera
  8. Ditt julfika låter så mysigt! Jag hade så under några år när jag var 20-15, många kompisar hade flyttat för att plugga med kom hem till jul och då hade vi julfika hos mig, Men det rann ut i sanden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske dags att starta en ny jultradition då? Det kan ju vara bara familjen om du inte orkar ha så stort...? Och barnen kan hjälpa till att baka...:)

      Radera
  9. Jag är så avundsjuk på din adventsfika, det låter ju bara så mysigt. Men jag är inte så mycket för att just baka kakor, jag gillar mest att göra julgodis :).

    SvaraRadera
  10. Väldigt inspirerande! Jag måste bara få fråga, du skrev att "du hade en skål med paket på adventsfikat", jag blev väldigt inspirerad av göra något liknande, men jag är ganska dålig på att komma på saker man kan lägga där i till så många, så min fråga är helt enkelt har du några förslag på vad man kan lägga i paketen? :) /Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin! Hoppas att du läser det här svaret - du verkar inte ha någon blogg som jag kan svara på... Förslag på små paket: små påsar med värmeljus, dekorerade tändsticksaskar, små ljuslyktor, små doftblock, små paket med våtservetter...om du åker till ÖoB eller Rusta etc och går runt och tittar efter små och billiga saker så hittar du en hel del skulle jag tro:) Om det kommer barn/tonåringar brukar jag slå in små chokladbitar eller stora skumtomtar eller tablettaskar:) Lycka till!

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!