lördag 12 december 2015

Julstök i köket:)

Hej mina underbara julvänner!
 
Idag har jag dragit igång årets julmatsproduktion och därför pysslat en hel del i köket:)
Innan jag ens började med julmaten så bakade jag två citronkladdkakor. Min äldsta systerson fyller 18 år imorgon och har beställt citronkladdkaka till födelsedagsfikat. Därefter var det dags att baka ut lite pepparkakor som vi (syrran och jag) ska dekorera på söndag tillsammans med syskonbarnen. Jag gjorde stora hjärtan att hänga upp och sedan använde jag mina nya snöflingeformar.
 

De var jättefina när jag tog ut pepparkakorna, men när jag väl hade fått upp dem från bordet och till plåten och gräddat dem såg mina snöflingor mera ut som sköldpaddor... Hmm, vet inte om det var så jag hade tänkt mig dem när jag köpte formarna...

Jag har sett på många jullistor att ni är många som inte gillar kål på julbordet. Själv MÅSTE jag ha kål på julbordet, även om jag inte äter det så mycket annars. Brysselkål började jag äta mera när jag bodde i England, där det ju är en standardtillbehör till deras kalkonmiddag. Sedan blev jag sugen på att ha rödkål till julbordet och så prövade jag också något år att göra brunkål, och det var ju ganska gott så då hamnade det också på julbordet...:) Jag tillagar både rödkålen...


...och brunkålen...
 

...själv och då brukar jag också passa på att göra mina julköttbullar. (Se recept HÄR ). 
Julköttbullarna har en speciell historia som började i England för över tio år sedan. Jag hade nämligen en svensk tidning med julrecept, och ett av recepten var på köttbullar med blandfärs och grädde mm. Jag prövade receptet och blev förtjust i köttbullarna och gjorde dem till julen där borta. När jag sedan lämnade England blev receptet kvar där och när jag skulle fira jul i Sverige så ville jag ha sådana köttbullar som jag hade gjort í England. Det innebar att jag fick testa mig fram för att få till ett recept som jag var nöjd med. Det gick bra och varje år gör jag nu mina speciella julköttbullar som är supergoda! De är ganska porösa men saftiga och fulla av julsmak - mums.

 
 Jag brukar steka dem i stekpanna istället för på en plåt i ugnen. Det tar längre tid, men det känns lite mer personligare; jag har ägnat tid åt varenda köttbulle som serveras på julbordet:)
Eftersom mina julköttbullar smakar väldigt gott ihop med kålen så brukar jag göra kålrätterna och köttbullarna samma dag så att jag kan provsmaka dem tillsammans. Därför var det väldigt trångt på spisen ett tag...

...men när allt var klart så kunde jag göra iordning en provsmakningstallrik:


Såå gott, och så juligt! Nu ska jag bara förpacka köttbullarna och kålen och dela upp allt till två julbord + att två portioner kål ska till en god vän som gillar kål men inte gör kål själv:)

Julkram!

Annie

2 kommentarer:

  1. Mitt tips när man har snirkliga pepparkaksformar är att kavla degen direkt på bakplåtspapper och sedan lyfta bort den överflödiga dagen. Testa nästa gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har du ju förstås rätt i - bra tips!

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!