lördag 1 november 2014

Enkelt och Smarrigt Fruktbröd!

Vilket väder! Regn, regn, regn och mörkt som sjutton... Kan inte låta bli att tänka att om det hade varit 5 grader kallare så skulle vi få snö istället...

Med sådant väder så passar det bra att vara inne i värmen och julpyssla och kanske baka något gott:) Själv har jag idag bakat ett av mina favoritbröd till vintern och julen; Fruktlimpa. Det är också det lättaste bröd jag brukar baka, eftersom man bara blandar ihop allt, lägger smeten i en form och gräddar. Dessutom håller brödet bra i ett antal dagar och det går utmärkt att dubbla receptet om man vill baka två limpor samtidigt. Sådana här typer av limpor är ju väldigt populära nu för tiden, och det här receptet  (som ursprungligen publicerades i en bilaga till Amelia Höst 2008) är enkelt och man kan variera det helt efter sin egen smak så jag tänkte att jag skulle dela med mig av det till mina julbloggsvänner :D


Fruktlimpa

2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
3 dl blandning av hackad torkad frukt och/eller nötter/fröer (t ex russin, solroskärnor,                pumpafrön, sötmandel, hasselnötter, valnötter, torkade aprikoser, katrinplommon, torkad äpple etc)
2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel (och/eller annan mald krydda typ pomerans, pepparkakskrydda, brödkrydda etc)
1 tsk salt
4 dl naturell yogurt eller filmjölk
1/2 dl flytande honung eller mörk/bröd/ljus sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yogurt/filmjölk och sirap/honung. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp limpan och låt kallna inlindad i bakduk.
Smakar helt suveränt med god ost!



Happy Holiday,

Annie

3 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! Jag ser fram emot att få en liten bit... Kram

    SvaraRadera
  2. Det ska vi väl kunna ordna framöver:)

    SvaraRadera
  3. Det såg bra gott ut ska jag nog testa :)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!