söndag 16 november 2014

Att pröva ett nytt pepparkaksrecept...

(Detta inlägg är INTE en reflektion av vad jag tycker om boken Pernillas Jul i allmänhet!)

Så idag var det dags för mig att pröva ett annat pepparkaksrecept än det jag brukar göra varje jul. Jag valde pepparkakorna i boken Pernillas Jul, eftersom jag var sugen på att pröva att göra en pepparkaksdeg som innehåller grädde och eftersom jag gillar Pernillas Jul och har gjort andra recept därifrån. För två dagar sedan gjorde jag pepparkaksdegen och det var enkelt och problemfritt. Jag hade i lite mindre mjöl än vad receptet hade (är livrädd för att få stenhård pepparkaksdeg), och sedan ändrade jag kryddningen eftersom jag vill att mina pepparkakor ska smaka mera kanel än ingefära.

Idag tog jag fram degen och gjorde iordning i köket för pepparkaksbak. Enligt boken så var degen kladdig när man gjorde den men blev smidig i kylen, men när jag skulle försöka baka ut den var den väldigt kladdig. Eftersom jag hade i mjöl i underkant när jag gjorde degen så var det väntat, men jag fick ha i väldigt mycket mjöl för att överhuvudtaget kunna ta ut pepparkakor. Och när jag väl hade lyckats få loss dem från bakunderlaget och skulle grädda min första plåt så stämde gräddningstiden inte alls. Eftersom jag inte vet hur mycket de här pepparkakorna behöver gräddas innan de är klara (och i receptet stod det att pepparkakorna lätt kunde brännas) så följde jag tiden i boken. Men det visade sig att det var för kort tid i min ugn för när kakorna kallnade var de fortfarande mjuka. Alltså var det bara att grädda dem längre och hoppas att de inte skulle smaka bränt... Hela processen var tidskrävande eftersom jag fick kavla om degen många gånger eftersom den fastnade i bakbordet. Det enda sättet att få till pepparkakorna var att mjöla ordentligt (och inte sparsamt som det stod i receptet), annars fastnade degen hela tiden endera i bordet eller på kaveln- mycket irriterande!

Till slut hade jag bakat ut alla pepparkakorna och gräddat dem, och då var det äntligen dags att provsmaka årets första nybakta pepparkaka... Men den glädjen varade inte länge; jag tyckte inte alls att de var goda:((( Konsistensen var något mellan pepparkaka och knäckebröd och trä, och pepparkakssmaken var inte speciellt god. Jag vet inte om resultatet berodde på att jag ändrade kryddningen eller hade för mycket mjöl i degen men utan den mängden mjöl hade jag inte kunnat baka ut dem överhuvudtaget. Efter allt det arbetet i köket kände jag mig väldigt besviken, och jag kan bara hoppas att om jag diskret ställer en burk med dessa pepparkakor hos syrran (där det bor tre tonåringar som äter allt i kakväg) så kanske de går åt ändå. Om inte så slänger jag dem...

Nu ska jag göra en pepparkaksdeg efter min mammas underbara, välsmakande, lättutbakade och pålitliga gamla pepparkaksrecept. Det är bra att ibland påminna sig om varför vissa recept är favoritrecept...:)

(Tyvärr har jag inga kort att visa heller eftersom jag har fått kameraproblem - datorn vill inte ladda ner mina mobilbilder och digitalkameran har lagt av...Som ni märker har jag inte haft något större flyt idag...)

Happy Holidays,

Annie

5 kommentarer:

 1. Vilken otur att det inte blev bra. Jag skulle nog inte kunna tänka mig att pröva ett nytt recept, det ska vara familjereceptet! Vårt är dock med grädde i!

  SvaraRadera
 2. Ja jag vet inte om jag kommer att pröva något nytt pepparkaksrecept igen - det är alldeles för tidskrävande om det inte blir bra.... Jag vet ju att familjereceptet alltid fungerar och smakar bra:)

  SvaraRadera
 3. Sv: En syster är verkligen roligt att ha!

  SvaraRadera
 4. Ja mycket sorgligt och tungt ;( Det är ju tyvärr det värsta som alltid hör till, våra djur är endast till låns. Jag känner igen dina tankar, sista åren med Vilma grät jag många gånger av tanken på att förlora henne, även då hon var frisk. Man går vidare hur tungt det än är och måste tänka framåt. Jag saknar min Vilma så det gör ont och i nästa stund börjar jag längta efter valpen vi ska få hem i vinter. Se framåt och alltid ha med dom i sitt hjärta är den enda vägen. Dom har sin egna och alldeles speciella plats för alltid. Kram tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Finns möjlighet ta del av detta fantastiska recept som är så bra ? ;) Tack för bra blogg! /Linda

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!