tisdag 9 september 2014

Mina älskade julböcker!

Medan jag otåligt väntar på att tidningarnas julnummer ska publiceras så bläddrar/läser jag i mina julböcker väldigt mycket just nu. Jag funderar på vad jag ska baka till årets adventfest, och jag funderar på om jag ska pröva att laga någon ny rätt till årets julbord. Jag är på konstant jakt på nya idéer till årets julfirande. Jag har ett tjugotal olika julböcker att gå igenom, och även om jag inte skulle vilja vara utan någon av dem så har jag självklart några favoriter:))


Vinterkalas av Hannu Sarenström är en underbar inspirationsbok om vintern och julen, och boken börjar med novembermat och slutar med Tjogondedagskalas. Den har härliga bilder och stämningsfyllda texter att läsa, och det finns många bra och enkla recept med tillhörande små berättelser. Hannus recept på bärparfait älskas t ex  av hela min familj och jag gör den flera gånger varje år. Jag älskar den här boken och den är välbläddrad och lagom nerkladdad:) Väl värd sin slant!

Jul med Ernst behöver ju knappast någon presentation i julbloggsvärlden:) Boken är lika mysig och personlig som Ernst själv, och för min del skulle den gärna få vara dubbelt så tjock:) Jag fokuserar mera på recepten än pyssel, men det finns både och i den här boken. Recepten är riktigt bra och lätta att följa, och Ernst inlagda strömming är min mammas favorit till jul:)


Nigella Christmas som den här boken heter på engelska - finns också översatt till svenska - är en härlig julbok, även om mycket är inriktad på den engelska och amerikanska typen av jul. Det bästa med den här boken är Nigellas berättelser om julen och maten och allt som hon bakar. Bara att läsa om det så fylls jag av julstämning:) Ingen kan skriva så bra om mat som Nigella, och när temat är jul så kan det ju inte bli fel, eller hur?! Det finns massor av recept, och vid varje recept finns det information om hur länge maten håller, och hur man kan förbereda maten och frysa den om man vill vara ute i god tid. Bilderna är jättefina och hela boken andas Jul..! Även om jag inte skulle laga ett enda recept så skulle jag som julälskare ändå känna att jag fick valuta för pengarna.


 

Monikas Jul av Monika Ahlberg är en riktigt bra receptbok för julen. Hon täcker alla områden när det gäller julmat och julbak, och boken har sammanlagt 180 recept. Den har fina bilder och trevliga kapitelintroduktioner. Boken har ett kapitel för julens matrester och ett antal idéer på vad man kan göra för ätbara julklappar. Recepten är lätta att följa och inte alls komplicerade. En rejäl julbok, helt enkelt - jag bara önskar att jag hade köpt den röda varianten..:)))

Pernillas jul är en riktigt mysig bok:) Jag blev faktiskt positivt överraskad av den här boken. Den är väldigt personlig och familjär med mycket privata foton från Pernilla Wahlgren eget liv och hennes barndoms jular. Mycket pyssel och små idé-rutor och bilderna är underbart juliga. Recepten är enkla men ändå tilltalande! När jag läser boken så känner jag verkligen att Pernilla delar hela sitt julfirande med mig som läsare:) Om hennes kommande julgodisbok är i samma stil så kommer den också vara väl värd att äga:)


December, Från adventspyssel till nyårspartaj av Jens Linder och Johanna Westman är en annan mysig julbok. Den har jättehärlig juliga bilder - ofta i scrapbook-stil. Den har många recept till alla decembers högtider, och man får menyförslag på julbord om man bara är två som äter, eller om man vill ha ett budgetjulbord. Det finns en hel del pyssel och tips till julen och överhuvudtaget är den här boken full av jul från första sidan till den sista. Fast den där kransen av lussebullar känns inte så där superpraktisk måste jag ju säga..:)


Slutligen måste jag bara nämna en bok som jag fick för ett par år sedan av en släkting, Stora Julboken. Jag använder den inte så mycket, men det speciella med den här boken är att den är som tagen från min barndom. Den är tryckt 1978, och varje sida förflyttar mig till barndomens jular och får mig att endera sucka djupt med en stark nostalgisk julkänsla, eller att skratta igenkännande och konstatera hur mycket julfirandet har förändrats genom åren...
 
Jag kommer ihåg att mamma brukade köpa en bit gris som hon tilllagade
på alla möjliga sätt...en bit gris, någon?
 
Och det kanske finns några julbloggare där ute som kommer
ihåg julstjärnor av trä..?
Att bläddra i den här boken är som att titta in på ett julmuseum och av den anledningen så är den här boken väldigt speciell för mig, och VÄLDIGT annorlunda mot alla andra underbara julböcker jag har i min bokhylla:)

Vilka är era favoritjulböcker?

Happy Holidays,

Annie

3 kommentarer:

 1. Svar: Tips är att kolla ute i bokhandeln också efter julklappsetikett-boken. Kan vara billigare. Jag köpte min för 59 kr direkt ur affär. Men ska du ändå beställa annat så kan du ju lika gärna passa på =)

  Tänkte förresten göra ett inlägg om hemmagjorda julklappar - så då får du se lite olika axplock av vad jag brukar göra.
  En del är "halv-hemma-gjorda" också ;)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar december, Manuelas jul och Morberg firar jul. Jag gillar de flesta julböckerna men de är nog mina favoriter just nu

  SvaraRadera
 3. Jag som är lite yngre än vissa:) har inget minne alls av att mamma köpte en större bit gris ock styckade själv. Känns lite tråkigt, men min fantasi målar upp livliga bilder av mamma med köttyxan i högsta hugg och styckar en halv gris liggandes på köksbordet i Älvsjö, samtidigt som blodet stänker på väggarna... Kanske lika bra att jag inte minns något av det...:)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!