lördag 20 september 2014

Gammaldags julstämning!

"Underbart söta, kryddiga doftblandningar av mandel, nötter, kanel, farinsocker, sirap, vanilj, choklad, kaffe och frukt. Från köket sprids en behaglig och förväntansfull atmosfär i hela hemmet. Det är anledning nog att dra på förklädet och helhjärtat ägna sig åt köksarbete med julgotter. Den där gammaldags julstämningen föds när sockret smälter i kastrullen, när smöret och grädden i het förening blir till knäck och när vaniljsockret faller som mjuk nysnö över en nygräddad fruktkaka. Ljulvlig nostalgi väcks till liv i det varma köket."
Julgodis från Bokförlaget SEMIC, tryckt 1996

Så började en bok som jag fyndade på loppis igår. En nästan 20 år gammal bok om julgodis. Jag fick genast en nostalgisk julkänsla när jag började bläddra i den, och jag förflyttades tillbaka till barndomen när pappa stod i köket och rörde i kastrullerna med knäck och kola dagarna innan jul.
Bara när jag ser vad de olika kapitlerna heter...
Klicka på bilden om du har svårt att läsa texten!
 ...så känner jag hur julmyset svämmar över i min julsjäl...Utan hemlagat godis blir det ingen jul...Från jular länge sedan...Nu står jul vid snöig port...! Åh, vad underbart!
Det är ett rent julnöje att läsa alla julrecept, även om det känns att boken har nästan 20 år på nacken:) Jag vet inte om jag kommer att göra något julgodis från den här boken, men det känns ganska oviktigt. Den här boken kommer jag att uppskatta för den härligt nostalgiska julkänsla jag får när jag tittar i den:)

Har ni fyndat gamla julböcker på loppis?

Happy Holidays,

Annie

2 kommentarer:

  1. Den där boken har jag också. Köpte den av mig själv när jag sålde jultidningar för ett par år sedan :) Älskar den!!

    SvaraRadera
  2. Ja den är riktigt mysig! Kan du rekommendera några recept?

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!