måndag 9 november 2020

Att testa nya julrecept...

Hej Mina Julvänner!

Innan jag skriver något annat så måste jag bara säga att JAG LÄNGTAR EFTER SNÖÖÖÖ! Varje dag tittar jag på väderleksappen för att se om det dyker upp några snöflingor framöver men det är bara plusgrader så långt ögat och telefonen kan nå😞. Så frustrerande; det är ju ändå november liksom?!

Nu när jag har fått ur mig den frustrationen😫😉, så kan jag fokusera på det jag egentligen tänkte skriva om idag. Jag undrar nämligen om ni gillar att testa nya julrecept, eller om ni håller er till samma välbeprövade julrecept varje år?
Själv tycker jag egentligen att det är kul att testa nya julrecept som tilltalar mig, men ofta hindras jag av att det skulle bli för dyrt att köpa en massa ingredienser till ätbara saker när jag inte ens vet om jag kommer att tycka om dem i slutändan. Då är det säkrare att köra på gamla beprövade julrecept som jag kan lita på och som alltid blir bra. Men om det finns möjlighet och jag har tillgång till ingredienserna så tycker jag det är trevligt att pröva lite nytt. Dessutom får jag alltid så härlig julstämning av att stå i köket och pyssla med mat/bak med jultema😊.

Så genom åren har jag ändå provat på lite olika ätbara saker med jultema, och det mesta - lyckat och mindre lyckat - finns dokumenterat här på julbloggen. Jag var under några år på jakt efter ett bra recept på cocktailköttbullar som man kan servera kalla på adventsfikat, och när jag ett år hittade och testade Jessica Frejs recept på MINIKÖTTBULLAR MED ÄPPLE OCH KRYDDOR i Amelia Jul blev jag supernöjd! Jag har använt det receptet flera gånger och kommer laga dem flera gånger i år också (så goda att gå och nalla av i kylskåpet😋😉). Och efter att ha sett recept och läst om de finska jullådorna så testade jag ett år (när morötterna var extra billiga) att göra en MOROTSLÅDA men det blev ingen kvarvarande julhit tyvärr. 
Ett år när Willys sålde ut färsk lax för superbilligt kilopris så testade jag att lingongrava lax samt att göra laxpaté, men jag blev tyvärr besviken på laxpatén och har kommit fram till att jag egentligen tycker det är godare med gravad lax mm från affärerna. Speciellt gravad lax tycker jag är svår att få till den rätta salthalten på när man gravar själv.

Och självklart har jag testat olika bakverk genom åren. Det är ju normalt sett lite billigare med bakingredienser så då kan jag kosta på mig att testa mera. I år testade jag ju att göra en annan typ av SAFFRANSSKORPOR som nog är en mer vuxen variant och som jag blev väldigt förtjust i och kommer att baka igen. Annars är ju LEILAS SAFFRANSSKORPOR de vanliga men mycket populära saffransskorporna som jag bakar till alla varje jul. 
Ett år var jag sugen på att testa något nytt recept på PEPPARKAKOR ; det KAN ju liksom finnas ett recept som är godare än mammas peppakakor, eller...??? Men det visade sig inte alls vara ett lyckat drag från min sida, utan jag var väldigt glad och tacksam att få återgå till våran familjs välanvända recept på pepparkakor😉😂. Vissa saker ska man nog inte ändra för på mycket tänker jag...!

Och häromdagen var det återigen dags att pröva ett nytt julrecept! Jag har nämligen blivit mycket förtjust i Jessica Frejs bok Jul Hur Lätt Som Helst och har bläddrat igenom den många gånger. 


Det jag framför allt gillar med boken är att det är lättlagade, varierande och tilltalande recept och så gott som alla recept är glutenfria (vilket underlättar när man har matallergiker i familjen). Jag har varit sugen på att testa många recept i boken men häromdagen kom jag på att jag faktiskt hade alla ingredienser hemma för att kunna göra Fetaostbollar med gula russin. Varje år på Adventsfikat har jag alltid någon form av ost, och jag har varit på jakt länge efter ett recept på riktigt goda och enkla ostbollar som jag också skulle kunna servera. 


Det som är annorlunda med dessa bollar är att de är baserade på fetaost och har ett paket saffran i smeten.


För att bryta av ostsmaken har man i lite gula russin och sedan rullar man bollarna i sesamfrön.


Så vad tyckte jag då?

Skulle jag göra dem igen så skulle jag ha i mera russin för att höja sötman. Jag är inte alltid så förtjust i blandningen salt/söt, och i detta fall tog fetaosten över för mycket för min smak och det blev för salt. Sedan tyckte jag att det nästan blev för mycket saffranssmak (man har i en hel påse). Jag skulle nog kunna vara nöjd med hälften mängd saffran. Så, sammanfattningsvis, är du galen i fetaost och saffran är detta ostbollarna för dig😁💛! 
Jag har dem liggande på en tallrik i kylskåpet och tar en då och då, men jag tror tyvärr att jag kommer behöva fortsätta jakten på min perfekta ostboll...! Men skam den som ger sig; jag har redan planer på att testa receptet på Kycklingköttbullar i ädelostsås från samma bok😁...!

Julkramar!

Annie

2 kommentarer:

 1. Jag och min make testar nog årligen iallafall minst ett nytt juligt recept.
  Ibland återkommer de följande år och ibland ser vi dem aldrig igen.

  Däremot bakverk är vi sämre på.
  Jag har tårtkonst som hobby och gör såklart jultårta årligen men det är mest dekorationen som är olika från är till är.
  Själva fyllningarna osv är sällan annat än övriga årets tårtor.
  Även om jag kanske fler gånger har apelsin/choklad eller päron/mintchoklad i jultårtor än övriga året.
  Däremot gör jag sällan julgodis är en sak som år ut och år in blir bortprioriterad av någon anledning.
  Enda jag gör är marsipanfigurer.

  Jag uppskattar dessutom alltid att läsa recept och få läsa folks åsikter.
  Det är största anledningen till hur vi väljer nya recept här hemma.
  Folk personliga åsikter.


  SvaraRadera
 2. Vad synd att du inte blev nöjd med dem, det låter ju väldigt spännande och de ser goda ut men roligt att ha testat i alla fall.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!