fredag 15 november 2019

Planering av Adventsbaket

Hej Mina Julvänner!

Nu börjar det bli dags att på allvar planera och förbereda de ätbara inslagen till Adventsfikat om drygt två veckor. Jag har ju i år bestämt mig för att dra ner en aning på bakningen, och det av flera anledningar. Först och främst så vill jag har mera tid till handarbete och avkoppling, och sedan kostar allt pengar vilket jag har väldigt lite av i år efter allt oförutsett som hänt. Så min tanke är att i år satsa på de bakverk som jag vet är FAVORITER bland mina besökare.
Jag har skrivit ihop en preliminär lista på saker som jag tänker bjuda på:

- Saffransbullar med apelsin (se recept HÄR)
- Leila Lindholms saffransskorpor (se recept HÄR)
- Nonstopkakor (se recept HÄR)
- Struvor
- Pepparkakor
- Chokladbollar
- Chokladmuffins
- Rischoklad

Glutenfritt

- Biskvier
- Drömrulle
- Sotarmurrar
- Nötkakor
- Fruktbollar (se exempel på recept HÄR)

Diverse annat

- Fruktsallad
- Cocktailköttbullar med äpple
- Marinerade cocktailkorvar (se recept HÄR)
- Egengjord lingon/svartvinbärsglögg (se recept HÄR)

Jag kommer börja baka det mesta nästa vecka, men jag har nu i veckan tjuvstartat med saffransbullar med apelsinsmak och saffransskorpor vilket känns skönt. Nu har jag i alla fall NÅGOT att bjuda på😁!


Jag har funderingar på att även servera något nytt i år, men jag får se hur det ser ut med pengar och tid under de kommande veckorna. Jag tycker det är kul att bjuda på någon nyhet varje år, men jag vet inte om man som besökare ser fram emot att äta det som alltid brukar finnas eller om det är roligare med något nytt...? Kanske är det roligast för mig själv att testa att göra något nytt; jag har liksom tappat räkningen på hur många 100-tals saffransskorpor och biskvier jag har gjort genom åren... I år leker jag faktiskt till och med med tanken att servera KÖPTA pepparkakor 😱! Jag SKA baka mammas pepparkakor framöver, men jag vet inte om jag kommer att hinna det innan Adventsfikat så i 'värsta' fall blir det nog pepparkakor från IKEA😉.

Något annat som jag nyligen har bakat- men bara till mig själv - är vörtbröd i långpanna.


Nuförtiden försöker jag baka mera nyttigt så jag tillsatte extra kruskakli, grovt rågmjöl och linfrön. De blev helt ok, men nästa gång tillsätter jag nog mera kryddor för att få ännu mera vörtkaraktär på brödet.

Eftersom jag inte har bakat så mycket än så har jag fortsatt med julinredningen istället. Igår stod jag flera timmar och strök alla jultextilier som jag ska ta fram de kommande veckorna, och jag har tvättat fönster och satt upp alla julgardiner.


Jag har också lagt ut den virkade fönsterlöparen och satt på de sydda julöverdragen till orkidéernas krukor. Dessutom brukar jag sticka ner några extra konstgjorda vita orkidéblommor för att det ska se lite roligare ut bland krukorna. Sedan måste jag säga att jag verkligen älskar min ljusgardin från IKEA som har hängt i mitt vardagsrumsfönster i många år. Det ser verkligen ut som stjärnor som glimrar i vardagsrumsfönstret; så fint!


Jag har också gjort julkort. Jag var inte säker på om jag skulle göra egna julkort i år eftersom jag inte hade så mycket motivation för det, men när jag tittade igenom mitt pysselmaterial så insåg jag att jag hade nog med material för att göra tillräckligt många julkort utan alltför mycket krångel.


Som så ofta är fallet, så visade det sig att när jag väl tog fram allt material och satte mig ner en stund så kom inspirationen och det var ganska roligt, om än tidskrävande, även om man gör enkla varianter. Här är några stycken, men jag visar inte alla eftersom några ska skickas ut till några som läser denna blogg och jag vill att det ska bli lite av en överraskning😊❤.
Dock har jag insett att jag nog behöver fylla på material till nästa år om det ska bli några handgjorda julkort nästa jul. Kanske får kolla in bland annat Panduros sortiment under mellandagsrean....

Slutligen så måste jag säga att jag SAKNAR SNÖN från förra helgen!!!


Det var sååå vackert och mysigt ute😍❄😍!



Nu är det tö och slask och grått och det ska regna i en vecka... Tur att man fortfarande har julkänslan inombords i hjärtat och själen, för utomhus finns den inte kvar just nu...😔.

Hoppas ni alla får en mysigt helg fylld med julkänslor. Tänk att det bara är drygt 5 veckor kvar till julafton!!!

Julkramar❤

Annie🎄🤶🎄

6 kommentarer:

  1. Så mysiga dagar du och vovvarna haft med att baka och fixa med julgardiner. :) Håller med om att det är tråkigt när snön har smält bort. Hos oss är det inte ens en liten snöfläck kvar. Jag hoppas att det kommer massor med snö på dem veckorna som är kvar till jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är allt borta också och det regnar istället nästan hela tiden...och mörkt är det dygnet runt...så deprimerande... Jag är verkligen glad att vi njöt av snön så mycket som vi gjorde för på prognosen ser det ut att dröja med snön nu...

      Radera
  2. Åh, du skriver att du ska dra ner på bakningen men det verkar som att du ändå ska göra massa gott! Mums med skorpor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det blir ju en del ändå... Då kan du ju föreställa dig hur det var när jag bakade som värst...! Saffransskorporna är verkligen jättegoda och väldigt enkla att göra:)

      Radera
  3. Så mysigt <3
    Jag ska också ha lite adventsfika i år efter att vi varit på mellandotterns konsert. Jag håller på med planering för vad jag ska baka men har inte så mycket ledig tid men nu äntligen börjar jag att känna mig peppad inför julen :) julkortspysslet idag gjorde susen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir att du börjar få lite julkänslor och julpepp; det är ju så tråkigt när den saknas. Livet får liksom lite guldkant när man har julpepp inombords <3!

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!