lördag 23 november 2019

Julbaket påbörjat och lite annat smått och gott😊

 Hej Mina Julvänner!

Hoppas allt är bra med er😊? Jag misstänker att de flesta av er står och gräver i jullådor med julpynt just nu eller står i köket bland vispar och skålar och väldoftande plåtar med julgott... Visst är det en härlig tid vi har framför oss?! Själv har jag haft fullt upp i några dagar men har nu bestämt att jag ska ha en lugn helg i soffan med handarbeten och Vinterstudion och annan sport, samt ett biobesök imorgon med syrran och systerdottern för att titta på Last Christmas. Sedan blir det fullt upp under veckan inför Adventsfikat, men jag tror nog att jag ska ha tid för lite vila och återhämtning och julfilmer också.

Så i onsdags var jag och storhandlade diverse bakingredienser och dricka mm inför Adventsfikat. Det blev ett stort hål i plånboken, men samtidigt fick jag tag på det mesta jag behövde så jag är ganska nöjd... om än fattig😉.
En sak jag var på jakt efter var en ny röd julstjärna till kökfönstret. Jag har i många år haft en billig supertråkig, blekt röd pappstjärna som jag hade tröttnat på. Jag har spanat in röda julstjärnor i sammet som jag tycker är hur snygga som helst men tyvärr alldeles för dyra, så istället blev det en julstjärna i mönstrat rött papper från Rusta. Den var dessutom nersatt med 25% vilket var extra trevligt.


Så här blev den på plats! Så himla nöjd med tanke på att den bara kostade 38 kr; mönstret på stjärnan är så fint när den lyser i fönstret.


Jag har dessutom satt upp min gamla snöbollsljusslinga på gardinstången men den sjunger på sista versen nu (vissa lampor har slockat) så nästa år måste jag köpa en ny ljusslinga. Jag tycker om att ha många olika mindre ljuskällor i köket, för då kan jag ha alla dem tända när jag pysslar i köket vilket är mycket mysigare än det hemska ljusröret i taket.


Nu har dessutom mina julkaktusar i köksfönstret börjat blomma vilket ger mig lika mycket glädje varje jul. Det jag har kvar att göra i köket är att torka av skåpluckorna och sätta upp lite julbonader. Jag brukar vilja sätta upp julig kakeldekor också men jag är så himla less på de gamla som jag har liggande och har nog inte råd med ny kakeldekor så jag får se hur jag gör med just den biten....


På min ytterdörr har jag satt upp den superfina juldekorationen som jag har fått av syrran. Snacka om att det är trevligt att komma hem när man möts av den på dörren!


Som vanligt när jag springer runt i Våran Lilla Julvrå och plockar fram saker och pysslar så ligger de här två och studerar mig noga. Man vet ju inte när matte kanske plockar fram någon smaskig godsak till oss?!

Nu har jag äntligen kommit igång med julbaket och det känns riktigt bra. Jag har skrivit upp en preliminär planering för den kommande veckan (jag har tidigare år skrivit tips om hur man kan anordna ett adventsfika HÄR och HÄR) och jag ligger ganska bra till just nu. Det känns ju väldigt skönt att jag nästan är klar med julinredningen här hemma och  inte behöver tänka på det i alla fall förutom en sista städning och byte av filtar/kuddar...

Jag börjar alltid med att baka det som kan förvaras i frysen, så först ut var NON STOP KAKOR.


De här kakorna är lätta att baka och perfekta om man gillar amerikanska cookies och choklad/smarties och de är en favorit hos min chokladälskande familj.


 De är dessutom perfekta att ge bort i julklapp och brukar alltid uppskattas.

Något annat som går bra att frysa och som är lätt att glömma bort i all sin enkelhet är Chokladbollen.


De ser ju dessutom ut som små snöbollar och är alltid ett populärt inslag på det juliga fikabordet; speciellt bland chokladälskarna och den yngre generationen. Och vansinnigt lätta att göra dessutom!

Jag har flera familjemedlemmar som inte äter gluten mm, så jag bakar alltid glutenfria saker till Adventsfikat. Flera av de godsakerna går ju dessutom bra att frysa så jag har redan bakat nötkakor med choklad som kallas för Sotarmurrar.


De ser verkligen härligt vintriga ut när man pudrar dem ordentligt med florsocker innan de gräddas.

 Och så ett glutenfritt bakverk som ALLTID brukar ta slut på Adventsfikat trots att jag bakar flera stycken... Drömrullen.


Jag tycker faktiskt att den är lite krånglig och 'opålitlig' att baka eftersom sockerkakan ibland går sönder när jag ska bre på smörkrämen, men i år gick det bra tack och lov. Jag drog bort bakplåtspappret på en gång från sockerkakan och lät den svalna en stund under en bakhandduk och då gick det tack och lov bra att bre på smörkrämen och att rulla ihop den.


Eftersom det här är ett bakverk som jag drar mig för lite grann att baka så är det VÄLDIGT SKÖNT att redan nu ha två färdiga rullar i frysen😊.

Nu ska jag ta det lugnt resten av helgen och tanka energi till den hektiska veckan som kommer. Jag håller också på att förbereda inför VÅRAN LILLA JULVRÅS JULLOTTERI! Jag har ju tidigare år lottat ut lite handgjorda saker som jag (och syrran) har gjort, men förra året orkade jag helt enkelt inte anordna det när min älskade Tyson kämpade med sin hälsa. Men i år vill jag leka jultomte igen och här är en liten tjuvtitt på det jag förbereder för er...😁🎁🤶🎄!


Hoppas ni alla har en underbar helg i julens tecken!

Julkram,

Annie🎄🤶🎄

3 kommentarer:

  1. Så fin stjärnan blev :) och vad mycket gott du har bakat, Jag ska se om jag kanske ska baka lite bullar idag är mysigt att stå i köket när ljusstakar, stjärnor och ljusslingor lyser i lägenheten medans man bakar. :)

    SvaraRadera
  2. Vad mycket du hunnit baka redan! Julstjärnan är verkligen jättefin. Ser fram emot ditt lotteri!

    SvaraRadera
  3. Jag håller helt med dig, att baka i adventsljusstakarnas sken är det bästa <3
    Vad mycket du har hunnit göra :) jag har nästan pyntat klart allt till advent nu så på tisdag har jag planerat att baka. Det ska bli så mysigt <3
    Jag tycker också att drömrulltårtan blir lite misslyckad ibland, jag kan inte minnas att det var så förut så jag har funderat på om det är min ugn eller om något skiljer sig i potatismjölet mot hur det var förr...
    Tänk om en vecka är det advent!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!