tisdag 28 november 2017

När julbaket INTE går som man tänkt sig...😜

Hej mina Julvänner!

Förra julen bakade jag Leif Mannerströms skurna pepparkakor till Adventsfikat och var mycket nöjd med dem. Därför tänkte jag att jag gör likadant det här året. Pepparkakor går ju alltid åt så förra veckan passade jag på att göra en dubbel sats deg som jag formade till rullar och lade in i kylskåpet och gräddade dagen därpå...och nämnde det här på bloggen till och med.

Vad jag inte nämnde var att när jag smakade pepparkakorna - som man ju måste göra - så kände jag en citrus-aktig eftersmak som jag inte förstod vad den kom ifrån. Jag tänkte att jag måste ju inbilla mig... jag hade inte haft någon citrus i...och jag hade inte gräddat något citrusaktigt på plåtarna... Så jag smakade flera stycken, och även om de smakade som pepparkakor så kom den där underliga citrussmaken alltid fram...😕

Men jag resonerade som så att de smakade ju ändå som pepparkakor... och jag hade en stor låda med dem så jag ställde in dem i skåpet och försökte tysta pefektionisten som alltid sitter på min axel och kommenterar allt jag gör.
Det gick att tysta rösten någorlunda i några dagar men igår kände jag att jag kanske borde pröva något annat enkelt recept på skurna pepparkakor....fast kanske göra en liten sats den här gången och se om de smakade 'som de borde'. Så jag letade i mina julböcker och valde ett recept från December av Jens Linder och Johanna Westman. När jag skulle blanda ihop de torra ingredienserna tog jag fram mina kryddor...och såg då att närmast till hands låg en påse med citronsyra...som jag inte har använt på ett bra tag??? Men min påse med citronsyra ser precis likadan ut som påsen med bikarbonat om man inte tittar så noga...!

ÅH NEJ! Jag hade gjort skurna pepparkakor med CITRONSYRA!!! Helt plötsligt förstod jag precis varför pepparkakorna smakade som de gjorde...😁! Det tog inte många sekunder så låg 200 pepparkakor i soppåsen, vilket i och för sig var tråkigt, men jag var bara nöjd att jag hade löst mysteriet med de 'konstiga' pepparkakorna😊.

Jag kan rapportera att jag nu har gräddat de nya skurna pepparkakorna med BIKARBONAT den här gången och de smakar jättebra, UTAN en underlig bismak😜.

Skurna pepparkakor till Adventsfikat efter många om och men....

Och så hoppas jag att detta blir det enda bakverket som jag får slänga i soporna den här julen; alltid blir det ju något under julen som hamnar där istället för på kakfaten😁!

Har ni klantat till julbaket någon gång?

Julhälsningar,

Annie

2 kommentarer:

  1. Nej, vilken otur! Försöker tänka mig hur de smakade, men får inte riktigt ihop pepparkaka och citron!

    SvaraRadera
  2. Ojoj, förstår att det känns frustrerande nu men om några år kan du skratta åt det <3

    Första julen när jag flyttat hemifrån blev min pepparkaksdeg misslyckad, jag hade inte fått med mig recept hemifrån och tänkte att det är väl bara till att slå i en kokbok men nej, den degen blev inte bra. Sedan dess använder jag alltid något av mina två släktrecept.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!