torsdag 6 oktober 2016

Recept på lingonglögg och supergoda saffransmuffins;)

Hej mina julvänner!

Det senaste årtiondet har jag blivit väldigt förtjust i glögg (drack alltså inte glögg när jag var yngre). Dock gillar jag inte alkohol så jag vill alltid ha alkoholfri glögg och dessutom gör jag gärna glöggen själv. Jag har ett speciellt favoritrecept som jag använder varje år till Adventsfikat, men jag har också blivit förtjust i en speciell glögg som man gör på färska eller frysta lingon (väldigt behändigt när man plockar lingon själv:))). Receptet har jag sett i ett antal olika julbilagor/böcker som tex denna...


...och om ni inte har testat det så rekommenderar jag verkligen den här glöggen! Jag bjöd nyligen en vän på den, och hon tyckte den var supergod:)


Alkoholfri lingonglögg
3 flaskor

1 apelsin
1 liter lingon
1 liter vatten
10 gram hela nejlikor
2 kanelstänger
1 msk kardemummakapslar
4 dl socker

1. Skrubba apelsinen och skiva den.
2. Lägg apelsinskivorna i en kastrull tillsammans med bär, vatten och kryddor. Koka upp och låt sjuda utan lock i cirka 10 minuter. Pressa lingonen mot kanten mot slutet.
3. Sila massan genom silduk, samla upp saften i en ny kastrull och rör ner sockret lite i taget under omrörning. Skumma.
4. Koka upp glöggen igen, skumma och tappa upp på väl rengjorda flaskor.


Det går jättebra att variera kryddorna i den här glöggen efter egen smak. Själv tillsätter jag exempelvis några skivor färsk ingefära istället för kardemummakapslarna, och någon extra kanelstång.
Det blir en väldigt fruktig, kryddig och smakrik glögg; precis som jag vill ha glöggen!

Självklart vill jag också gärna ha något gott att äta till glöggen och i år har jag varit extra sugen på att baka med saffran. Det känns lite för tidigt för lussebullar, så istället har jag hittat ett jättebra recept på saffransmuffins från Allers Julmagasin 2008. Jag har ändrat lite på grundreceptet genom att smaksätta muffinsen med apelsin och mera vit choklad. Det här blir riktigt goda saftiga muffins som håller sig fräscha i ett par dagar utanför frysen.


Saffransmuffins med apelsin och vit choklad
12st

50 gram margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 gram saffran
rivet skal från en apelsin
1 dl mjölk
100 gram finhackad vit choklad

1. Smält matfettet och låt det svalna.
2 Vispa äggen och sockret tills smeten blir porös.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med apelsinskalet. Tillsätt mjölken och det smälta smöret, blanda till en jämn smet och rör till sist ner den hackade vita chokladen och rör om.
4. Sätt ner 12 muffinsformar av papper i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 215 grader i ca 10-12 minuter. Känn efter med en sticka att muffinsen är torra innan du tar ut dem ur ugnen.
5.  NJUT!

Dock måste jag erkänna att jag LÄNGTAR efter att baka mina (efter mammas gamla recept) supergoda saffransbullar med extra mycket saffran och russin! Men jag är nöjd med dessa muffins så länge och ska försöka vänta med saffransbullarna ytterligare en månad...snacka om självplågeri...:))

Julkram!

Annie

2 kommentarer:

  1. Åh lingonglögg låter spännande. Den ska jag absolut testa att göra, perfekt när man har massa lingon kvar i frysen ;)

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag du ska; det var framför allt för att ha lingon till glögg som jag gav mig ut i lingonsnåren i höst:)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!