söndag 30 oktober 2016

Inledande planering inför Adventsfikat!

Hej mina julvänner!

Tänk vad tiden går fort nu; det känns som om dagarna springer iväg med en ryslig fart! Om bara fyra veckor är det återigen dags för mitt årliga Adventsfika, och om du inte har följt mig så länge så kan du läsa mer om det i t ex DET HÄR INLÄGGET . Det är helt otroligt att årets Adventsfika är det 12:e som jag har anordnat! Jag började ju med den här traditionen samma år som jag flyttade hem från London där jag bodde i många år, och nu har det blivit en underbar jultradition som för samman en stor del av mina nära och kära under några timmar på den första adventssöndagen varje år.

I år har jag bestämt mig för att försöka behärska mig lite när det gäller förberedelserna, och på så sätt inte vara TOTALT slutkörd när den sista gästen lämnar min lilla julvrå på kvällen. Jag tänker mig därför att jag ska försöka hålla mig till att enbart baka de klassiska bakverken och så förstås några favoriter (tex mina biskvier) som många besökare ser fram emot.  Då borde alltså årets 'att baka'-listan se ut ungefär så här:

Vanliga bakverk:

- SAFFRANSSKORPOR
- SAFFRANSLÄNGD MED VIT CHOKLAD
- PEPPARKAKOR
- NONSTOP KAKOR som jag redan har bakat..


- KOLAKAKOR (har också bakat redan)
- CHOKLADKOLAKAKOR
- STRUVOR
- TOSCAKAKA
- SAFFRANSDRÖMMAR
- CHOKLADBOLLAR
- RISCHOKLAD

Sedan är det vissa familjemedlemmar som inte äter gluten och laktosprodukter så de har en egen sektion av godsaker:

Gluten och laktosfria bakverk:

- BISKVIER
- DRÖMRULLTÅRTA
- HASSELNÖTSKAKOR
- CHOKLADFUDGE

På senare år äter jag mindre sötsaker och vill därför ha lite mera matiga alternativ att välja på som tex:

- PAJ
- FRÖKNÄCKE
- KRYDDBRÖD

Dessutom kommer jag att ha andra saker som jag inte bakar, som t ex egen alkoholfri glögg, kex, dessertostar, supersmarriga marinerade prinskorvar och clementiner. Jag skulle också gärna ha dadlar med ostfyllning och någon form av kanapé med lax men det är sådant tilltugg som brukar falla bort pga ekonomiska orsaker... De riktigt goda dadlarna är ju de som man köper på lösvikt och de är ju tyvärr svindyra...

Så, med fyra veckor kvar så är den kommande veckan en tid för att baka sådant som jag kan frysa in i förväg. Jag har redan bakat Nonstop-kakorna och kolakakor, så då återstår saffranslängder, drömrulltårta, hasselnötskakor, saffransdrömmar och chokladkolakakor som alla går bra att frysa in. Om jag kan baka allt det den kommande veckan så ligger jag bra till. Jag har dessutom frostat av och rensat ur frysen så jag borde få plats med allt (eller det mesta).

Åh vad jag ser fram emot att baka saffranslängderna; börjar längta efter lussebullar nu så jag snor nog åt mig en bit innan jag fryser in dem:) Snart bakar jag nog mina egna lussebullar också med extra mycket russin och saffran! Det kommer nog att bli smockfullt i min lilla frys framöver...som vanligt den här tiden...!

Och hörrni, glöm inte att vara med i VÅRAN LILLA JULVRÅS JULLOTTERI! Ni kan vinna jättefina julsaker som jag och syrran har skapat:))

Julkram!

Annie

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det ser alldeles lagom ut. Å jag saknar inte flådiga canaper och grejer! Det är så mycket gott och trevligt ändå❤️ Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är JAG som skulle vilja ha de sakerna eftersom det är gott:)

   Radera
 2. Marinerade prinskorvar lät ju väldigt spännande:) Finns det recept?

  SvaraRadera
 3. Haha skulle skriva precis samma kommentar som ovanstående :) Jag är inte överförtjust i prinskorv men vill ha någon på julafton. Så väldigt nyfiken på marinerad prinskorv? :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!