tisdag 4 december 2018

Supergoda saffransbullar med apelsin💛

Hej Mina Julvänner!

Hur har ni det så här i början på våran favoritmånad?

Själv håller jag på att återhämta mig efter Adventsfikat och alla förberedelser. Det blev lite galet och stressigt dagarna innan Adventsfikat så nu försöker jag ta det så lugnt jag kan den här veckan. Samtidigt är det mycket trevligt som händer just nu så helt lugnt är det inte. Imorgon ska jag åka och handla en sväng med mamma, och på torsdag kväll är det en julfilmsdate med syrran och på fredag ska vi åka och handla min gran på Blomsterlandet🎄🎄🎄!

Men även om jag försöker vila fysiskt sett så har jag tänkt mycket på Adventsfikat. Hur otroligt mysigt det var, men också vad jag ska försöka komma ihåg till nästa år och vad som var populärt och vilka recept som gick hem mm.

I år testade jag ett nytt recept på saffransbullar med apelsinsmak som jag har nämnt tidigare, och de bullarna har blivit riktigt populära. Igår hade jag några vänner här på fika och en av dem stönade högt med orden 'Oh gud vilka goda bullar!'😊. Och i nästa sekund fick jag lova att sända receptet till henne så idag skrev jag ner det och tänkte att jag kan ju även dela med mig av det här bland de som uppskattar julrecept som mest😋😉! Dock måste jag varna er att bullarna är INTE nyttiga och innehåller mycket margarin och vit sirap, men jag anser att ska man ändå äta lussebullar så ska de vara riktigt GODA!


SAFFRANSBULLAR MED APELSIN

Smält 200g smör/margarin. Tillsätt 1g (två påsar) stött saffran och 5 dl mjölk och låt det bli ljummet. Lägg 50g jäst i en stor bunke och häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör till jästen har smält. Rör ner 1/2 tsk salt, 3 dl vit sirap (eller socker) och ett ägg. Tillsätt sedan pö om pö drygt 14-15 dl mjöl tills det blir en riktig deg som inte klibbar fast i bunken. 

Låt degen jäsa under handdukar tills den blir dubbelt så stor. 



Medan degen jäser gör du i ordning fyllningen till bullarna: Blanda 150g smör/margarin, rivet skal av en och en halv apelsin (bara den yttersta orangefärgade delen av skalet), 3 msk vaniljsocker och 0,75 dl florsocker i en skål och se till att fyllningen är ordentligt blandad. 



När degen har jäst klar knådar du ihop den igen och delar degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en degplatta som är ca 1/2 cm tjock och bred på hälften av fyllningen. Vik plattan dubbel och skär den i ca 1 cm breda remsor som snurras innan de sedan snurras ihop till bullar som läggs i pappersformar. (Alternativt kan varje platta rullas ihop som en rulltårta och sedan skäras i ca 1,5 cm tjocka skivor som läggs i pappersformar.)

Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa ca 30-60 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö eventuellt på pärlsocker
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter och låt svalna under handduk.

ÄT OCH NJUT!


De här saffransbullarna har verkligen blivit en julhit i våran familj och jag behöver nog göra en sats till innan jul💛😋!

Varma Julhälsningar,

Annie

1 kommentar:

  1. Jag blir sugen på att testa men är osäker på om jag skulle gilla apelsinsmaken. Synd att du inte kan skicka en bulle så jag kan provsmaka!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!