söndag 17 augusti 2014

Våran Lilla Julvrås jullista!

Efter att ha läst ett antal jullistor så blev jag sugen att göra min egen jullista med frågor om sådant som jag tycker är viktigt runt julen, och sånt som jag funderar på hur andra julälskare gör!
Så här är min jullista:

När börjar du baka inför julen? Vad brukar du baka då?
Jag börjar baka mjuka pepparkakor i  augusti-september. Sedan brukar det bli saffransskorpor och saffranssockerkaka i oktober-november. I november börjar jag baka saffransbullar och det brukar fortsätta in i januari- jag ÄLSKAR saffransbullar med russin!

Brukar du köpa julklappar, eller gör du dina egna? Vad för typ av presenter gör du då?
Jag brukar göra en hel del julklappar, och då blir det mycket stickade, virkade och broderade grejor. Jag gör också lite grejor med decoupage och dekorerar ljus.

Finns det några julfilmer som du inte har sett men gärna skulle vilja se?
Jag skulle vilja se How the grinch stole christmas, och sedan är det några gamla amerikanska julfilmer jag skulle vilja få tag på.

Har du något favoritpynt till julen?
Förutom det vanliga som julgran, tomtar och adventsljusstakar så har jag blivit mer och mer förtjust i ljusslingor. Förra året satte jag upp ljusslingor - ibland flera - i varje rum.

Vilken är din favoritjulblomma, och varför?
Jag älskar hyacinter för att de luktar så gott!

Vilken typ av julgodis gör du mest av varje jul?
Knäck!

Var ärlig nu; har du haft oturen att uppleva en jul som du kanske helst egentligen skulle vilja glömma?
Jag har ju bott i London i många år, och två julhelger där har jag spenderat helt ensam. Jag överlevde (mycket tack vare bra engelska tv-kanaler och julprogram), men att vara helt själv på julen är inget jag vill uppleva igen.

Vilka brukar du fira julen med?
Min syster, tre syskonbarn, svåger, min mamma och våra 5 hundar!

Vilken är din favoritaffär när det gäller att handla saker till julen/julklappar?
Jag kan med lätthet titta på julsaker i alla affärer, men favoritaffärerna är nog IKEA, Rusta, ÖB och Dollarstore.

Vilken är din favoritjultidning?
 Jag försöker köpa alla jultidningar som innehåller julmat, julinredning, julpyssel och julbak.

Har du några traditioner den 23:e december?
Vi brukar ses hos syrran på eftermiddagen och titta på Polarexpressen och provsmaka en del julgodis,  och på kvällen tittar vi vuxna på White Christmas.

Vad brukar du använda för typ av julklappspapper när du slår in dina julklappar? Har du någon favoritsätt att dekorera julklapparna?
Jag vill ha papper med traditionella jultomtar på, eller något juligt vintagemönster. Sedan blir det bara ett enkelt matchande snöre. Ibland kan jag dekorera med en egengjord etikett.

Har någon juldekoration från förra julen blivit kvar framme hemma hos dig under hela året? Om så är fallet, visa gärna en bild :))
Jag slipper i alla fall sätta upp juldekorationerna på balkonen i år!
Jag måste erkänna att balkongdekorationen har fått sitta uppe hela året...(Jag har faktiskt bara fått några få kommentarer!) Jag har helt enkelt inte orkat ta itu med balkongen i år.

Vilken julprodukt (inom mat&dryck) tycker du var godast förra året?
Jag blev väldigt förtjust i Pågens pepparkaksskorpor så jag hoppas de kommer tillbaka! Lokas pepparkaksvatten tyckte jag var konstigt i början men jag vande mig så det får gärna också komma tillbaka i år:)

Brukar du ha en egen adventskalender, och om så är fallet, vilken typ av adventskalender?
Jag tycker det är trevligt med adventskalendrar men jag har tröttnat på chokladvarianterna. Jag försökte hitta en vanlig papperskalender förra året men de verkar ha försvunnit. Jag hade att välja på Kalle Ankas variant eller SRs kalender, så då blev det ingen. Däremot har det hänt att jag har gjort varianter på paketkalendrar till de som står mig närmast.

Om du måste välja mellan julmusik och julfilmer, vad väljer du då? Motivera gärna:)
Jag skulle nog välja julmusik, eftersom jag lyssnar på det konstant under oktober, november och december - när jag inte tittar på julfilmer eller vintersport det vill säga:)

Vad tycker din familj och dina vänner om din extrema kärleksaffär med julen?
De accepterar det tror jag, och tycker nog det är ganska trevligt att jag bakar så mycket, lagar julmat i stora lass och ger bort väldigt många julklappar. De förstår nog att jag mår bra av att tänka på/drömma om julen.

Varför är julen så viktig för dig?
Min mamma dekorerade alltid så fint runt julen när jag växte upp och vi hade många mysiga traditioner. Så för mig representerar julen en härlig tid och den bästa tid på året och jag vill nog återuppleva den där mysiga barndomskänslan. När jag har mått dåligt och haft det tufft i livet så har det också hjälpt mig att fokusera på allt underbart som har med julen att göra, i stället för att tänka på all det jobbiga. Nästan som verklighetsflykt skulle jag tro, speciellt i augusti/september:))

Det skulle vara jättekul om ni också ville svara på de här frågorna - jag är så nyfiken på er andra julälskare!

Happy Holidays,

Annie

9 kommentarer:

 1. Vilken härlig jullista du har gjort, en av de bättre tycker jag! Den ska jag absolut fylla i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du tycker det och vad kul att du använde den! Så kul att läsa om andra julälskares traditioner och tycke och smak runt julen!

   Radera
 2. Två saker glömde du, konsistens på lussebullar och resten av släkten på julafton:) annars toppen! Kram

  SvaraRadera
 3. Det känns som om 'resten' av släkten är lite obestämd varje år, så jag håller mig till de familjemedlemmar som alltid är med:)

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Vad kul! Det är så roligt att läsa andras svar på listor!

   Radera
 5. Lägger upp mina svar på tisdag! :)

  SvaraRadera
 6. Nu har jag också svarat på dina frågor!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!