lördag 30 augusti 2014

Smaskig apelsinkaka doftar jul!

Jag vet inte hur det är med er andra julbloggare, men för mig är apelsinen en julfrukt. Både smaken och doften av apelsin får mig att tänka på julen. Nu börjar apelsinerna bli lite fina i affärerna igen så idag har jag bakat en enkel apelsinkaka som blev riktigt god:) Jag utgick från ett recept från boken Kärleksmums av Emma Hamberg & Anette Rosvall:

"Tant Violas sockerkaka

En riktigt god sockerkaka ska vara segt frasig överst och tungt saftig inuti. Precis så är den här...

2 ägg
3 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten
60 g smör
...

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen ordentligt! Blanda mjölet och bakpulvret tillsammans i en bunke. Ner med äggen i mjölet och socker, vaniljsocker och hälften av vattnet. Vispa igen. Ner med resten av vattnet och så lite visp på det. Ner med det smälta smöret nu är du är igång. Vispa lite. En sista slatt smör ner i formen, smöra den fin och bröa den. Ner med smeten i formen (...). In i ugnen i max 30 minuter."

Den här vaniljkakan är jättegod som den är. Den blir saftig och håller sig bra i minst tre dagar (vilket är bra om man inte har någon annan att bjuda kakan på!). Eftersom jag tyckte sockerkakan var god första gången jag bakade den, så har jag också ändrat lite på receptet så att det kan bli både en god apelsinkaka eller en mjuk pepparkaka.

Om du vill göra den mjuka pepparkaksvarianten så lägger du till 2 msk pepparkakskrydda. Vattnet byts ut mot någon form av fil eller naturell yogurt, och så tillsätter du en stor matsked lingonsylt. När det gäller tiden i ugnen så tycker jag inte att ursprungsreceptet stämmer utan det kan bli minst 10 min längre, men du måste provsticka kakan i ugnen - stickan ska inte bli kladdig.

Om du vill göra kakan med apelsinsmak så har du i rivet skal av en stor apelsin, och byter ut vattnet mot färskpressad apelsinsaft. Samma sak här med tiden i ugnen - jag fick nog ha kakan i ugnen i 45 minuter innan den var klar.

Nu ska jag ta mig en skiva till - det är bara glöggen som saknas:))

Happy Holidays,

Annie

4 kommentarer:

 1. Jag förknippar också apelsiner med jul, speciellt doften väcker julkänslor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! För att inte tala om clementiner och blodapelsiner:)

   Radera
 2. Mumsigt! Nybakt sockerkaka är sjukt underskattat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det?! Speciellt när man tänker på hur lätt det är att göra och billigt också:)

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!