måndag 24 september 2018

Adventsfikat...planeringsstadiet och provsmakning!

Hej Mina Julvänner!

Nu är det tre månader kvar till julaftonen...eller 13 veckor...och till första advent är det bara 10 veckor! Tiden kommer bara att gå fortare och fortare härifrån; det har jag lärt mig under åren. Men vilken underbar tid! Igår kväll när jag var ute med hundarna var det bara 6 plusgrader och jag hade på mig en mössa. Luften var liksom KALL att andas och det kändes att vintern äntligen närmar sig😊! Idag var jag dessutom tvungen att sätta på mig en mössa under dagen för vinden blåste iskallt under promenaderna. Om jag avskydde att ha mössa på mig när jag var tonåring, så kan jag säga att NU längtar jag efter tiden på året när jag äntligen kan dra en varm mössa över huvudet, haha😁. Och nu finns ljuva satsumas i affärerna igen och jag kan göra lite färskpressad satsumasjuice🍹!


Ett annat tecken på att julen närmar sig är att jag har börjat planera årets bjudning, Adventsfikat, så smått. Det är ju faktiskt bara tio veckor kvar och med allt som ska göras och mitt mående och min ekonomi så är det inte särskilt lång tid. De senaste åren har jag tyvärr fått sämre och sämre ekonomi eftersom jag är långtidssjukskriven, och det börjar nu få större och större inverkan på mitt Adventsfika och mitt julfirande. Jag måste tänka mig för innan jag handlar, och jag kan inte bara servera mat/bakning som jag känner för utan jag måste verkligen tänka på kostnaden och vad som är billigt att göra. Det är lite tråkigt eftersom jag lätt kan tänka ut goda saker jag skulle VILJA servera, men det kommer aldrig att ske under nuvarande omständigheter. Men jag får göra det bästa av det helt enkelt. Att INTE ha ett Adventsfika - som egentligen skulle vara det bästa ekonomiska beslutet för mig - är liksom inte ett alternativ!!!

Så den senaste tiden har jag gått igenom mina julböcker och jultidningar för att se om jag kan hitta några nya recept eller idéer till billigare mat/bakning som jag kanske inte har tänkt på tidigare, och som kanske kan tilltala mig i år. Nötter blir ju till exempel bara dyrare och dyrare så där måste jag ransonera, och jag hoppas verkligen att saffran är 'billig' i år för annars får jag problem..!
Men självklart bjuder jag på en del klassiker på mitt Adventsfika som jag vet att många tycker om och som liksom bara SKA vara med oavsett ekonomin.
Den listan ser ut som följer:

- Saffransbullar (i år blir det nog bullar med apelsinsmaksfyllning)

- Leilas saffransskorpor (det är många som gillar dem och dessutom bakar jag och ger bort en del i julklapp)

- Pepparkakor (blir nog skurna pepparkakor till Adventsfikat, och i år ska jag försöka undvika att krydda dem med citronsyra - se DETTA INLÄGG!😂)

- Biskvier (älskas av nästan alla besökarna...fast inte av mig, haha! Det mest avancerade på Adventsfikat men det skulle bli ett ramaskri om jag inte bakade dem!)


- Drömrulltårta (numera gör jag två stycken för de äts upp väldigt fort!)

- Nigellas marinerade PRINSKORV (mitt egna måste!)

- Pain d'espice (supergott kryddbröd som jag älskar och som smakar ljuvligt med dessertostar!)

- Alkoholfri  LINGON- OCH SVARVINBÄRSGLÖGG (som jag har älskat i alla år och verkar uppskattas av alla besökare)

Sedan är det alltså frågan om vad jag ska bjuda på mera... Just nu vet jag att det även blir en fruktsallad ( det testade jag förra året och det uppskattades), glutenfritt fröknäcke med kanelsmak (hittade ett bra och billigt recept), några dessertostar (får hålla koll på extrapriser) och nötkakor (har hittat ett bra recept där man drygar ut de dyra hasselnötterna med betydligt billigare solrosfrön utan att smaken påverkas nämnvärt), och chokladbollar (billigt, lättgjort och älskas av många OCH ser faktiskt ganska juliga ut när de rullas i pärlsocker!!).

För min egen del är det så att med åren har jag blivit mer sugen på matiga alternativ och letar numera efter billiga sådana som tilltalar mig (jag måste ju gilla det om det blir rester!). När jag nyligen kikade igenom förra årets Amelia Jul (2017) hittade jag ett recept på 'Miniköttbullar med äpple och julkryddor' (sidan 76) och med tanke på att jag brukar kunna köpa fläskfärs (som används i receptet) jättebilligt på min lokala affär så blev jag genast intresserad! Jag har alltid tilltalats av idén att ha en skål med köttbullar som plockmat. Dock var det ganska mycket dyra kryddor i receptet så jag funderade nån vecka och sedan bestämde jag mig häromdagen för att testa en egen variant (hade redan fläskfärs i frysen) med billigare smaksättning. Och de blev SÅÅÅ goda, och de är dessutom glutenfria om du steker dem i glutenfritt margarin. Jag har gått och ätit av dem under ett par dagar och de kommer definitivt att serveras på Adventsfikat! Och går de inte åt så gör det ingenting alls, hehe!


Här är receptet på min billigare variant på Miniköttbullar med äpple och julkryddor (orginalrecept: Jessica Frej):

Riv ett svenskt äpple och en liten gul lök fint. Blanda det rivna äpplet och löken med 1/2 dl majsmjöl, 1/2 msk kryddpeppar, lite vit/svartpeppar, 1 tsk kryddnejlika och 1 tsk salt. Tillsätt 500 g fläskfärs och blanda ordentligt. Värm en stekpanna med (glutenfritt) smör/margarin och provstek en liten bit färs och provsmaka för att kolla att du är nöjd med kryddningen. Sedan rullar du SMÅ (ca 2 cm) miniköttbullar (lättast gjort med lite blöta händer) och steker i rikligt med margarin tills de är genomstekta och har fått fin färg!

De smakar lika gott varma som kalla så på det sättet är de perfekt som plockmat OCH kan göras i förväg! Med en hög tandpetare bredvid så kan gästerna ta för sig av dem bäst de vill!
Jag gillade dem så pass mycket att det nog finns en chans att jag kanske gör några till min nobelkväll och smaskar på medan jag klär granen och slår in julklappar🎅🎄🎁😋!


Ja, detta blev ju ett ganska långt inlägg (som vanligt) men så blir det lätt när jag börjar 'prata' Adventfika😁! Den här veckan vill jag verkligen ägna en del tid åt julbloggen så förhoppningsvis kommer det några fler inlägg snart. Känner nästan alltid att jag inte har tillräckligt med tid att julblogga så mycket som jag skulle vilja (men det blir ju lätt så när varje inlägg blir som en liten uppsats, haha😂!), men den här veckan SKA bli en julbloggsvecka!

Med Varma Julhälsningar,

❤Annie❤

10 kommentarer:

  1. Åh satsumasjuice lät fantastiskt! Jag önskar verkligen att jag gillade biskvier för jag tycker de ser så goda ut! Men det är inte min grej.
    Fruktsallad är en bra grej, den kanske jag skamlöst stjäl till mitt eget pre-adventsmingel. Köttbullarna lät spännande, ska testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen att stjäla vad du vill från min Adventsfika-planering! Det är bara kul om man kan hjälpa/inspirera andra med deras planering etc <3.

      Radera
  2. Åh gu så gott! Jag längtar som en tok efter julmaten, och ska inte sticka under stolen, efter julfikat också! Lchf för min del men det finns så mycket gott att laga :D Jag planerar ett "pre-julbord" hemma, som jag ska överraska familjen med. Laga lite julmat i hemlighet någon mysig dag i början av december när man är ensam hemma mitt på dan :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trevlig med en liten julig matöverraskning till din familj! Köttbullarna blev verkligen jättegoda, och det var väldigt trevligt att ha en skål stående i kylen och nalla från:)

      Radera
  3. Det låter så himla mysigt med din adventsfika och jag är övertygad om att det blir helt fantastiskt oavsett vilka bakverk och tillbehör du serverar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du för dina uppmuntrande ord <3! Det är verkligen mysigt med Adventsfikat. Mycket jobb men sååå värt det i slutändan

      Radera
  4. Vilken mysig planering du har framför dig <3
    Innan vi började fira julafton hemma hade vi också adventsfika. Jag älskar att fira julafton hemma och orkar/hinner inte ha båda delar men ibland kan jag sakna tiden med adventsfikat. Man kan improvisera lite mer än till julafton. Nu gör jag ju visserligen bara sådant jag vill till julafton men det tar ju sin lilla tid det också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att du kan sakna det; det blir liksom ytterligare en mysig julgrej att njuta av, och syrran brukar säga att julen börjar med mitt Adventsfika och det är ju underbart att höra <3. Men det är MYCKET arbete som du säger.

      Radera
  5. Jag skulle önska att jag kunde vara med på ditt adventsfika, det låter så otroligt mysigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad gullig du är<3! Jag gör mitt bästa för att dela så mycket som möjligt här med er så att det ska kännas som om ni alla andra julälskare är med:)

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!