torsdag 15 oktober 2020

Tjuvstartar julbaket med saffran!

Hej Mina Julvänner!

Nu börjar det äntligen märkas att resten av världen också börjar förstå att julen är på intågande! Det är nästan den bästa tiden på året när man ser små jultecken dyka upp här och var och man jublar högt inombords varje gång man ser det😂! Äntligen! Elektriker som sätter upp julbelysning, julprodukter som börjar dyka upp på hyllorna i affärerna, temperaturen som kryper ner mot nollgradigt och julreklam som dyker upp lite överallt... Allt detta är så underbart tycker jag (och verkligen på tiden enligt oss julälskare, eller hur?!😉😁)!

Själv blev jag överlycklig i början på veckan när jag hittade Amelia Jul på tidningshyllan i affären, och vid samma tillfälle hittade jag dessutom de supermumsiga Pågens Saffransgifflar för första gången i år. Jullycka de Lux!!!


Snacka om att jag kände mig rik när jag vände hemåt😀. 


Min älskade paketgalning ville vara med och öppna de juliga godsakerna när jag tog kort på mina fynd.

Ska du inte öppna våra paket snart, matte???

Dock måste jag erkänna att jag har dragit ut på njutningen. Jag har bara läst några sidor av Amelia Jul än så länge eftersom jag inte vet hur många jultidningar jag kommer att ha råd med i år, och saffransgifflarna ska jag nog smaka till helgen. Just nu räcker det gott med att bara ha dessa två julskatter liggande här hemma i tryggt förvar.

Inspirerad av alla dessa underbara jultecken så bestämde jag mig för att pröva ett nytt julrecept. Det är självklart ett måste att baka och laga vissa återkommande julfavoriter varje år, men det är ju också kul att testa nya saker då och då. Och med några extra ägg i kylen och några kvarvarande påsar med saffran så bestämde jag mig för att testa ett annorlunda recept på saffransskorpor. Varje jul så bakar jag Leila Lindholms SAFFRANSSKORPOR i massor och de är jättegoda och gillas av alla, men nu testade jag ett recept ur den trevliga julboken Julens Söta Saker av Therésia Erneborg.


Dessa knapriga skorpskivor är som ett mellanting mellan sockerkaksskopor och hårt bröd och supersmarriga. Jag har redan knaprat i mig alldeles för många skivor😋😉. Therésia kallar dessa för 'Julens godaste saffransskorpor' och jag kan nog hålla med.

Så man börjar med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan vispar man 4 ägg lätt i en bunke och rör sedan ner 3 dl strösocker, 25 gram smält smör/margarin och därefter 5 dl vetemjöl och blandar till en jämn smet. Enligt orginalreceptet är det inget jäsningsmedel i smeten men jag blandade i 1 tsk bakpulver för att vara på den säkra sidan.  Lös 1 kuvert saffran à 1/2 gram i 1 msk ljummet vatten och rör ner i smeten tillsammans med 1,5 dl hackad sötmandel och 1 dl pumpakärnor.


I bokens orginalrecept så har Therésia använt 2 dl pistaschkärnor och 1,5 dl torkade tranbär, men jag blev jättenöjd med min egen variant. Så här kan man nog variera vad man tillsätter för nötter/torkad frukt/fröer beroende på vad man gillar och har hemma.


Häll den härligt gula smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper och grädda i en timme. Det luktade SÅ GOTT här hemma medan denna skorplimpa gräddades i ugnen💛💛💛!!!


Sedan är det dags för momentet som är lite speciellt med det här receptet. När kakan är färdiggräddad så lossar man den från formen och bakplåtspappret och virar in den i en fuktig handduk. 


Lägg paketet i en stor plastpåse och förslut ordentligt och låt vila i rumstemperatur tills nästa dag. 


Så nästa dag, vilket i mitt fall var igår, så skar jag limpan i tunna skivor - omkring 1/2 cm - och sedan rostade jag dem i ugnen i 125 graders värme i drygt en timme tills de blev helt torra.


Sedan lade jag ner dem i min fina julburk från Allers och passade på att provsmaka en...eller två...😊. Med tanke på det lite annorlunda tillvägagångssättet när man bakar dessa skorpor så visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men de blev verkligen supergoda! Jag tror nästan att jag själv föredrar dem framför Leilas skorpor. Jag kommer definitivt att baka dessa igen, speciellt med tanke på att det inte alls var mycket fett i dem. Och även fast man bara har en påse saffran i smeten så smakar de väldigt mycket av saffran. Helt perfekt att ha redo i burken och kunna ta en skorpskiva när man blir sugen på någon liten julig godsak framöver!

Jag måste säga att det kändes supermysigt att stå i köket och julbaka och lyssna på julmusik och känna juldofterna sprida sig här hemma. Årets bästa tid är här igen🙌🎄🤶!

Julkram💝

Annie

4 kommentarer:

  1. Åh jag riktigt känner lukten av skorporna ända hit! Måste testa detta recept, genast!
    Jag har också sparat på ett julmagasin, Drömhem. Vill dra ut på det! Plus att jag läser julböcker och lägger julpussel just nu och nån måtta får det ju ändå vara på juligheterna! Eller inte... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det hoppas du gör! Jag har redan knaprat mig igenom nästan hälften av dem så det blir definitivt flera framöver.
      Jag brukar köpa Drömhem, men i år blir det nog en av de julmagasin jag skippar tyvärr. Här finns det ingen måtta på juligheter överhuvudtaget, haha:D

      Radera
  2. Kul med ett annat recept, det kanske jag ska testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är kul att testa lite nytt; speciellt när det är ett lite spännande tillvägagångssätt:D

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!