söndag 4 oktober 2020

Enkelt vörtbröd med hjälp av Hannu

 Hej Mina Julvänner!

Genom åren har jag samlat på mig en del julböcker, och bland julboksförfattarna är Hannu Sarenström en av mina absoluta favoriter. Varje år vid den här tiden brukar jag leta upp dem i bokhyllan och ta fram dem för att läsa om Hannus jul. Böckerna är nämligen skrivna nästan som dagböcker där man får följa med på alla hans julförberedelser med underbara foton och lättlagade recept och målande beskrivningar av jultraditioner och julmys. 

Den ena boken heter Vinterkalas och kom ut 2010 och jag köpte den på en gång om jag minns rätt.


I Vinterkalas får man följa med i Hannus julförberedelser redan från sena hösten och så guidas man hela vägen till tjugondedag Knut. Jag har skrivit om VINTERKALAS tidigare här på bloggen, och varje år brukar jag bjuda familjen på en väldigt enkel men god hallonparfait ur denna vältummade och vällästa bok.

Ett antal år senare kom Hannu ut med ännu en julbok som heter Hannus Magiska Jul och den fokuserar ännu mer på själva julmånaden december och bjuder på ännu fler julrecept och jultips samt magiskt vackra och stämningsfulla bilder.


Om du vill läsa mer om boken så har jag även skrivit om den HÄR och HÄR; ja, jag sade ju att jag älskar hans julböcker😉. Och självklart har jag redan tagit fram den igen och läst om den från pärm till pärm. Häromdagen bakade jag dessutom ett riktigt enkelt och gott vörtbröd från den här boken som jag tänkte tipsa er om.

Nyligen har jag börjat längta efter Pågens vörtbröd med russin - det måste vara PÅGENS och MED russin😉 - men jag vet ju att det dröjer minst en månad innan den dyker upp i affärerna. Så jag funderade om det kanske fanns något billigt och snabb-bakat recept på vörtbröd och började leta på nätet och i mina gamla jultidningar men jag kunde inte hitta exakt vad jag letade efter...tills jag bläddrade i Hannus bok och hittade ett recept på "Ett enklare vörtkryddat julbröd". Perfekt! Jag gjorde som vanligt min egen variant med billiga ingredienser och det jag hade hemma och jag blev helnöjd! Det blev smakrikt, saftigt och kryddigt och är jättegott med Philadelphiaost tex. 

Här kommer receptet:

Värm ugnen till 200 grader. Klä en avlång stor brödform med bakplåtspapper. Rör ihop 1/2 liter filmjölk, 2 tsk bikarbonat, 1/2 dl mörk sirap, 1/2 dl lingonsylt och 1 tsk salt i en skål. Blanda ihop  5 dl vetemjöl, 3 dl rågmjöl, 1/2 dl kruska/vetekli, 2 tsk brödkrydda, 1 tsk kanel, 2 tsk pomerans, 1 tsk ingefära, 1/2 dl linfrön, 1 dl russin och 1 dl solrosfrön och tillsätt till filmjölksblandningen och blanda väl. Ha ner smeten i formen och grädda i ca 60 min.  


Låt svalna och njut av doften och smaken av nygräddat bröd!

Nu ska jag ta ut hundarna på en snabbis och sedan är det dags att ta fram stickningen och sätta på någon julfilm tror jag. Ute är det riktigt busväder med blåst och regn så perfekt väder för att tända juliga doftljus, svepa in sig i en gosig filt tillsammans med hundarna och drömma om julen och gnistrande vit snö🎄🤶⛄.

Julkram,

Annie💝

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!