lördag 9 september 2017

Pepparkakslängtan blev pepparkaksnötter!

Hej mina julvänner!

Först vill jag bara passa på att tacka för alla era fina kommentarer på mitt förra inlägg❤❤❤. Jag blev så glad av att läsa dem och visste där och då den riktiga anledningen till att jag inte vill sluta julblogga! Julbloggsvärlden är så full av kärlek och julinspiration och gemenskap att det skulle vara jättetomt om jag inte var del av den under höstarna. Som världen numera tyvärr ser ut, så behövs verkligen de saker i livet som fyller oss av värme och kärlek, och vi julbloggare och julälskare är verkligen duktiga på att sprida det runt omkring oss🎄🎅💝!


Den här tiden på året när det börjar bli lite blött och regnigt och murrigt så blir jag alltid så sugen på pepparkakssmaker! Därför brukar det alltid bli någon mjuk pepparkaka bakad; mest kanske för att det luktar SÅ OTROLIGT GOTT när den gräddas, även om det också smakar bra förstås.
I år när jag mår lite bättre så har jag dock försökt att börja äta lite bättre för att motverka de sjukdomar som finns i släkten, och därför har jag inte ätit så mycket fikabröd (suget har liksom inte funnits där). Dessutom är det ju så tråkigt att baka när man är ensam och inte har någon att bjuda på fika...😊 Nötter har jag däremot försökt att äta mera av i den mån jag har haft råd, men ibland kan nötter vara ganska tråkiga att äta om man ska vara riktigt nyttig och köpa de naturella... Därför har jag haft lite valnötter och cashewnötter liggande ett tag i skåpen...tills jag en dag för någon vecka sedan fick en (julig) snilleblixt!!!

Varje år läser jag massor av julrecept i juliga kokböcker och jultidningar, och då har jag flera gånger sett recept på smaksatta nötter vilket jag aldrig har provat eftersom jag inte har ätit speciellt mycket nötter förut. Men plötsligt kom jag på att jag kanske skulle kunna kombinera min längtan efter pepparkaka med de tråkiga nötterna jag hade i skåpet! Sagt och gjort, jag letade på nätet efter recept som skulle kunna fungera, och fastnade till slut på ett recept från DEN HÄR sajten. Dock gjorde jag några små justeringar i receptet i hopp om att de skulle bli precis så juliga/pepparkaksliknande som jag ville ha dem. 

Så här gjorde jag mina Pepparkaksnötter:

Rosta ungefär 300g nötter i en torr stekpanna under omröring, ca 5 min. Låt svalna.

Vispa en liten äggvita i en skål till ett lätt skum. Blanda 1 1/2 msk farinsocker, 1 dryg tsk kanel och 1-2 msk sesamfrön (kan uteslutas men jag gillar sesamfrön😉) i en annan skål. Vänd ner nötterna i äggskummet och sedan ner i kryddblandningen. Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. 

Rosta i ugn 175 grader i ca 10 min. Låt svalna. Smaka av med flingsalt vid behov (men jag tyckte inte det behövdes). 

(Självklart skulle du kunna byta ut kanelen mot pepparkakskryddor, eller tex garam masala som var i orginalreceptet.)


Jag blev så nöjd med nötterna och åt snabbt upp dem under några dagar. Tyvärr fick jag även hjälp av min yngsta pälskling som snodde åt sig några nötter ur skålen när jag hade lämnat den obevakad på vardagsrumsbordet...(det gör jag inte om!)
Jag kommer definitivt göra pepparkaksnötter flera gånger och jag planerar även att servera dem på mitt adventsfika för de som vill ha ett litet nyttigare alternativ på godsaker.

Men nu i helgen ska jag faktiskt njuta av en riktig mjuk pepparkaka som jag bara var tvungen att baka igår...😊.


Ibland måste man ju bara få äta The Real Deal😊!
Speciellt när regnet öser ner och man spenderar hela helgen med att mysa i soffan under en filt.

Julhälsningar,

Annie

8 kommentarer:

  1. Tack för dina fina ord. Jag känner som dig. Det är nog så att vi som tänker lika fastnar för varandras bloggar medan de som har andra intressen finner sin blogggemenskap. Gemenskapen och att hitta likasinnade är ju en av anledningarna till att jag fortsätter år efter år trots att jag emellanåt tvekar. Lustigt att du skriver om att träffas för i veckan som gått har jag tänkt flera gånger att det är synd att du bor så långt iväg, hade vi bott på en timmes avstånd eller något hade vi kunnat julpyssla och julfika tillsammans under hösten. Det hade varit så trevligt att träffas och prata om julen på riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det som är så underbart med att det finns så många olika julbloggare tycker jag; att man kan finna 'sin typ' av julblogg:)

      Förhoppningsvis kan vi hitta ett sätt att ses på någon gång; det skulle vara SÅÅ mysigt! Tur att bloggarna etc finns där i alla fall så att vi kan 'umgås' ändå:)))

      Radera
  2. Jag glömde ju skriva att jag ska testa göra dina nötter, jag älskar nötter och äter många under året så lite julkryddade nötter får det bli till fredagsmys någon kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästa gång jag kommer till Lidl ska jag köpa på mig lite mer nötter; de är ju normalt sett billigast där.

      Radera
  3. Jag bara måste testa dina nötter, låter så gott! Sitter just nu och tittar på en julfilm jag hittade på netflix som jag inte har sett tidigare. Ska nog leta upp något doftljus med för lite extra feeling :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tillgång till Netflix så jag ser fram emot att titta på lite julfilmer där så småningom. Jag är inte riktigt redo för julfilmer än och skjuter lite på det än så länge...:)

      Radera
  4. Gud så gott det där såg ut. Jag älskar mjuk pepparkaka, det påminner mig så mycket om min mormor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det gott! Och doftar ljuvligt! Risken finns för att jag bakar en ny kaka igen till helgen:)

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!