måndag 25 juli 2022

Jul i Juli

Hej Mina Julvänner!

Tänk att det snart är dags för officiell julbloggsäsong igen?! Det känns ju riktigt härligt! Men det är inte bara datumet som säger det, utan även vädret. Just nu regnar det ute och det ser mörkt och höstlikt ut när jag tittar ut genom fönstret. Fast jag hoppas ju förstås på någon eller några varma månader till så att jag hinner skörda allt som växer på balkongen😊.

Hursomhelst, nu tycker jag vi tjuvstartar säsongen lite! Igår var det den 24 juli, eller Jul i Juli vilket är en 'högtid'/datum som jag aldrig har firat förut. Dock har jag ju sett att flera andra julbloggare brukar uppmärksamma den dagen varje år. 
Jag vet inte riktigt vad som tog åt mig i år... Om det var de små söta julsakerna jag har virkat den senaste tiden, eller att jag har funderat mycket på meningen med livet det senaste halvåret, eller presenterna med jultema som jag skickade till mina närmaste julvänner nyligen, men helt plötsligt kände jag att jag vill också testa att fira juli i juli i år!  Dock ville jag gärna 'fira' med någon, och VAD skulle min stackars familj säga om det🙈?! De står ju redan ut med en halvgalen julfantast på vinterhalvåret, hohoho😂.

Jag kan ju säga att det var med lite bävan som jag nämnde idén för min syster, men som den fina, stöttande syster hon är så kunde hon tänka sig att ställa upp som sällskap på ett litet fika + julfilm. Även mamma kunde tänka sig att ställa upp på sin äldsta dotters totalgalna idé. Men sedan tog det stop. Svågern kommenterade till syrran (som lämpligt nog skulle vara hemma några dagar för att jobba lite extra) att du ska INTE avbryta våran semester i framtiden för att fira jul i juli!!!! och förbannade nog dagen han fick mig till svägerska, haha. Och min systerdotter stönade högljutt ÅH HERREGUUUUUD...😩!!! när jag försökte föra det på tal🙈😂. Men jag var så tacksam så att i alla fall syrran och mamma var snälla och var villiga att vara med på mitt första Jul-i-Juli firande😁.
 
Med det ordnat så ägnade jag dagarna innan åt att förbereda fika. Det var solklart att jag skulle baka en solgul saffranskladdkaka (tack och lov har jag många saffranspaket kvar sedan förra julen) som alltid är supergott.


Sedan tänkte jag att jag skulle testa att göra en morotsrulltårta. Vi äter ju alltid min hembakta morotskaka till jul så det kändes som en lämplig grej att testa nu på sommaren; samma som till jul men ändå inte samma. 

Fin morotsbotten till rulltårtan väntar på färskostfyllning.

Det var riktigt kul och lustfyllt att (jul)baka och testa nya julrecept som man inte hinner med under de vanliga julförberedelserna, så när jag såg ett recept på pepparkaksskorpor med mycket havregryn i smeten i en receptbilaga från Dansukker så blev jag sugen på att testa. Jag gillar idén av att ha hållbara julskorpor redo i en burk under julmånaderna som man kan gå och knapra på när man blir sugen...och innehåller de dessutom extra mycket fibrer så är det ju en vinn-vinn.


Och även om syrran såg dem och sedan undrade om jag hade bakat nya kex åt hundarna 😂😂😂... så måste jag säga att de smakade ganska bra och jag har redan hunnit knapra i mig en hel del😁.


Sedan testade jag också att göra egen jordgubbsmarmelad; i fast godisformat alltså. Jag har prövat det ett antal gånger men det brukar sluta med att allting flyter ihop i en salig gegga så jag har nästan gett upp. Men nu såg jag ytterligare ett recept från Dansukker (jag beställde hem en massa broschyrer från deras HEMSIDA) och eftersom jag hade både glykossirap och gelatinblad hemma så bestämde jag mig för att testa. Och den här gången gick det faktiskt bra!


Till sist gjorde jag i ordning varsin liten julklapp åt syrran och mamma. Man kan ju liksom inte fira någon form av jul utan julklappar, eller hur?? 


Igår, dagen till ära, satte jag på mig en av mina juliga t-shirts...


...och tände ett juligt doftljus (samtidigt som det var 24 grader utomhus och min fläkt stod på😂),


Jag tog bort sommarduken på vardagsrumsbordet och satte dit min servett-fyllda mugg med den enbenta tomten. Jag måste erkänna att jag kände mig ganska knäpp, haha. 


Sedan kom våra gäster och hundarna var som vanligt överlyckliga att få besök😁.


Och ännu lyckligare blev de när de fick paket två gånger om!!! Alltså, snacka om att jag blev varm i hjärtat av att mamma och syrran hade gjort i ordning små julklappar till hundarna💓.


Sedan visade det sig att de också hade med varsin julklapp till mig! Jag sade som det var, att de inte hade behövt göra det. Jag var ju bara glad att de ställde upp på min 'galenskap', men båda två sade att jag var ju den som verkligen älskade julen och då var det var ju självklart att jag skulle få julklappar💝. Även om det 'bara' var tvättmedel och tvål😁. Det var verkligen tanken som räknades💝.


Av mig fick de varsin liten dekorationstomte som jag har virkat några stycken av den senaste tiden.


Så himla söt, och perfekt att hänga på väskan etc.


Sedan dukade jag fram fikat. Jag hade bakat speciella (diabetes)muffins med kanel till mamma och syrran hade tagit med färska hallon från trädgården. 


Jag tog fram mina fina marmeladgodisar...


...och de hundkexliknande pepparkaksskorporna😁.


Jag hade gjort en liten sats rischoklad till syrran...


...och skurit upp skivor av morotsrulltårtan...som var SÅ GOD och fick både mig och syrran att stöna högt och drömma om julen.


Saffranskladdkakan var juligt dekorerad med florsocker...


...och mamma hade tagit med sig lite RÖDA plommon och jag hade gjort lite julgodis till hundarna i form av smaskig ugnstorkad korv.


Självklart hade jag tagit fram små jultallrikar från Fyrklövern.

Medan vi fikade tittade vi på en jättetrevlig och rolig (jul)film med Brooke Shields, A Castle for Christmas (finns på Netflix). Det var en ganska lagom film för tillfället, eftersom det bara var jul i den sista tredjedelen av filmen. Vi kan varmt rekommendera den dock; vi skrattade högt flera gånger😊.


Sedan åkte mamma och syrran hem, och jag konstaterade att jag har en underbar familj som stöttar mig även när jag beter mig som mest galet. Dessutom är det så skönt att ha er, mina julvänner, som inte alls tycker det är galet att fira jul i juli och som får mig att känna mig helt normal när jag vill ägna en varm sommarkväll i julens tecken. För faktum var att när jag och hundarna var själva igen ville jag inte lämna julens underbara värld, utan jag fortsatte att titta på två julfilmer till, bland annat denna som också fanns på Netflix.


När det var dags att gå och lägga mig var det till slut dags att stänga dörren till julen igen, i alla fall för ett tag. Och även om det kändes jätteknasigt och heltokigt, så var det ändå riktigt mysigt med lite julstämning mitt i Juli. Vad mamma och syrran egentligen tyckte har jag inte velat fråga, hehe, men de fick i alla fall med sig varsin liten söt tomte att ta fram nästa jul! 

Nu hoppas jag att vi alla får en fin sensommar så hörs och syns vi snart igen💝🎄🤶!  

Annie

3 kommentarer:

  1. Alltså marmeladgodiset ser så gott ut 😋😋😋 måste jag testa. Och ni såg ut att ha det så mysigt! Blev väldigt sugen på julfilm nu 🤶

    SvaraRadera
  2. Så mysigt och du hade till och med bakat! Jag får nog stepp upp mitt juli-firande till nästa år! Recept på havreskorporna vore toppen😍 och nyckelringen är underbart fin! Inte riktigt fattat hur man beställer av dig. Jenny får/köper alltid så mycket fint av dig! God annandag Juli

    SvaraRadera
  3. Maries strålande jul8 augusti 2022 kl. 14:41

    Vilket mysigt jul i julifriande och så mysiga foton <3

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!