tisdag 1 januari 2019

Julfirande med pappa

Hej Mina Julvänner!

Efter att ha tagit julledigt på juldagen och annandag jul så var det återigen dags att ställa mig i köket och laga julmat och göra i ordning Våran Lilla Julvrå för ännu ett julfirande med min pappa och hans fru Monika på lördagen den 29:e december.

Jag gravade jättegod lax..


...och stekte plättar (åt tonåringar som inte är så förtjusta i julmat) och kokade lax som jag behövs till laxmoussen.


Jag har ett antal år varit sugen på att göra laxpaté och i år blev det äntligen av.


Min älskade Tyson höll mig sällskap i köket ibland.


Mest har han dock legat och vilat i skenet från julgranen.


Mina julkaktusar har äntligen slagit ut i blom, även om det inte blev så många blommor i år...


 Så var det då lördag och dags att fira lilla julafton med pappa. Normalt sett brukar vi fira jul med pappa innan julaftonen men i år hann vi inte med det. På vardagsrumsbordet hade jag ställt lite snacks; nötter, julskum, salta pinnar och clementiner.


Granen står tack och lov fortfarande grön i stugan här.


På matbordet stod en fin vit amaryllis och mina led-granar. Jag har tyvärr inte plats att göra en ordentlig juldukning utan här i lilla julvrån får man sitta där det finns plats...


Julmaten jag bjuder på blir alltid ett ihop-plock av alla våra (jul)favoriter i familjen; för det mesta traditionellt men ibland lite annat. Tack och lov kom min syrra lite tidigare och hjälpte mig att göra i ordning allt; det är ju stressigt värre att försöka få all julmat att bli varm och redo vid samma tidpunkt.


Jag serverade mina julköttbullar, prinskorv, plättar med grädde, mammas värmlandskorv, mammas jansson, revbensspjäll och potatissallad.


Skinka fanns förstås och cognacsmedvurst.


Grönsaksavdelningen blir större och större för varje år. I år hade jag vanlig sallad men också våran julsallad med cosmopolitan sallad, präst/cheddarost, juläpplen och valnötter. Vi hade dessutom fetaost, brysselkål, rödkål och tomater med mozzarella.


På fiskavdelningen fanns det laxmousse, laxpaté, sill, ägghalvor, crème fraiche, rom, rökt lax, gravad lax,  hovmästarsås, rödbetssallad. Sedan fanns det förstås julost, julkläcke, vörtbröd och fröknäcke.


Eftersom det är så trångt i mitt kök får man vänta på sin tur att hämta mat så pappas fru Monika och pappa sitter och kopplar av.


Alla fann något att äta.



Min lilla älskling kopplade av i sängen.


Min gamling låg under matbordet.


Några satt i soffan och åt.


Andra fick plats runt matbordet.


Jag har en känsla av att han undrar varför inte han får smaka av julbordet?!


Efter att vi hade ätit klart plockade jag undan alla rester medan resten av familjen kopplade av.


Pappa roade sig med att knäcka nötter; för mig är det en kär syn från alla våra jular genom åren...pappa med nötknäckaren i högsta hugg❤.


 Sedan var det dags för lite julklappsutdelning.


Som vanligt var min älskade lilla paketgalning på plats för att övervaka och kanske få äran att hjälpa till med öppningen...!


Det är mest julklappar till pappa och Monika, och eftersom jag vet att de inte firar så mycket jul annars så känns det fint att skämma bort dem lite grann...och jag tror det är uppskattat av dem.


Syrran och jag gav bland annat pappa en julklapp från oss båda två.


Det var ett kort från tillfället i somras när vi firade pappas 70-års dag. (I bakgrunden ser ni lite julgodis som jag hade plockat fram).


Pappa blev verkligen jätterörd över sin julklapp och det var så fint att se❤.


 Det känns så fint att samlas så här runt julen, och det är något som jag verkligen uppskattar nu när vi alla börjar bli äldre och man inte ta sådana här fina stunder för givet längre.


Innan vi sade adjö till pappa och Monika så njöt vi av lite efterrätt och som vanligt blev det Hannu Sarenströms hallonparfait (perfekt för gluten/laktosintoleranta dieter) och chokladpudding med grädde och hallon.


Det var en väldigt trevlig och julig eftermiddag med närmaste familjen och eftersom vi firade efter julaftonen så känns det som om julen var lite längre den här gången. Faktum är att jag inte alls är redo att slänga ut julen än. Julgranen har hållit jättebra i år och har knappt barrat, så den tror jag inte att jag slänger ut förrän efter nästa helg. Jag har dessutom äntligen kunnat koppla av för fullt så nu vill jag ta det lugnt, sova ikapp alla sena kvällar, äta julrester och titta på några julfilmer som jag inte har hunnit se tidigare. Jag har inte heller haft någon direkt jul-depp i år efter julaftonen och det beror nog delvis på att jag är så fokuserad på min älskade Tyson och hur han mår och hur länge han kommer att vara med mig in i det nya året. Att julen är slut ter sig som en sådan liten detalj jämfört med att förlora min bästa och mest trogna vän💔.

Jag är inte så förtjust i nyårsfiranden, men jag vill ändå passa på att önska er ett Gott Nytt (Jul)År och hoppas att 2019 blir ett bra år för alla mina julvänner! Själv har jag tänkt att skriva några julinlägg till här så min julbloggssäsong 2018 är nog inte riktigt över än.

Varma Julhälsningar,

Annie


3 kommentarer:

  1. Så mysiga foton, precis som vanligt <3 visst är det trevligt att dra ut lite på julfirandet så det inte är över lika snabbt :)

    SvaraRadera
  2. Så mysigt det ser ut, jag önskar att jag också var bättre på att fotografera våra julfiranden. Ha ett riktigt fint 2019!

    SvaraRadera
  3. Ni ser ut att ha haft ett jättemysigt firande!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!