söndag 4 december 2016

Årets julklappsspel hos mamma!

Hej mina julvänner!

Igår var det dags att samlas hemma hos mamma för det årliga JULKLAPPSSPELET. Den traditionen har vi haft några år nu och det är något vi ser fram emot. Även tonåringarna tycker det är kul, vilket visade sig när syrran blev förkyld nu till helgen och vi pratade om att eventuellt skjuta fram spelet lite grann. Ett av barnen hade LÄNGTAT HELA VECKAN och blev jättebesviken så då var vi ju tvungna att körde på ändå (och syrran fick ta några extra alvedon😊).

Jag tycker det är så mysigt hemma hos mamma när hon julpyntar, och det beror nog på att jag är uppväxt med den stilen och att den ger mig mysiga julminnen. Det är mycket rött och tomtar och gammaldags dekorationer och tända ljus. Mamma har också gjort en del av sitt julpynt, precis som jag, och det är väl inte så konstigt eftersom nästan alla kvinnor i min familj gillar att handarbeta och pyssla. Att gå runt och kika på allt får mig att tänka på barndomens jular och jag pratade lite med mamma om det; hur hon tänkte runt julen när jag och min syster var små, vilket alltså var på 70-talet:))

Hon berättade att hon ville göra julen mysig för oss, vilket hon verkligen lyckades med. Som familj hade vi det inte så gott ställt på den tiden, vilket innebar att mamma gjorde mycket av pyntet och julklapparna själv. Julgardiner sydde hon av gamla kläder t ex. Att vi hade dåligt med pengar är inget jag minns; jag kommer bara ihåg hur mysigt det var med allt julpynt och alla saker vi gjorde. Jag kommer bland annat ihåg gosedjur som jag fick i julklapp (som mamma hade sytt), och jag kommer ihåg godiskalendrarna som hon sydde till mig och syrran, och våran stora tomte som vaktade granen och som nu vaktar min gran. Jag trodde länge att den var köpt men den sydde mamma också! Tydligen så hade vi som familj också pysselkvällar med vänner då vi gjorde julpynt mm. Jag kommer själv ihåg när vi gjorde julgodis tillsammans i köket, vilket verkligen var en familjeaffär. Allt det där visar ju bara att det barn kommer ihåg är tiden man spenderar tillsammans och sakerna som man gör; sedan om det är det dyraste pyntet eller de finaste julklapparna är inte viktigt. Det är stämningen och familjen och kärleken som är det viktiga:)

Nej, nu är det väl dags för lite juliga bilder från vår juliga kväll hemma hos mamma...

Först lite bilder från mammas juliga hem:) Hon har
massor av fina broderade tavlor och bonader som hon
har gjort:)

Bredvid den lilla julgranen i hallen står två tomtar som jag har virkat till henne
och dessutom så har hon runt julgranen lagt fram sina paket från paketkalendern hon
fick av mig:)

En fin broderad bonad satt på kylskåpet!

Fönsterdekorationer; älskar verkligen kyrkan, SÅÅÅ fin!
Och tomten var jättemysig också!!!

Jättemysigt med alla fina ljus och jultomtar!

Det här kortet blev lite suddigt, men här har mamma radat upp en massa fina små juldekorationer
med lite mysbelysning! Jättefint och inspirerade mig att göra likadant!

Den här adventsljusstaken är lite nyare och om jag minns rätt så
var den lite 'dyr' men mamma UNNADE sig den:))
Och det gjorde hon helt rätt i!

Jag hade bara med mig min äldsta pälskling. Han är 11 år och HELT UNDERBAR
och jag vil lpassa på att mysa lite extra med honom ibland; jag vet ju inte om
han är med mig nästa år...

Det här är också en gammal bonad som mamma har haft länge...

...men de här har mamma sytt klart i år!

Innan julklappsspelet började blev det tacos mm!
Perfekt mat med kräsna tonåringar!

Dagen till ära hade jag på mig min fina röda tröja som jag köpte förra året på Jula!

Här är den enorma högen med julklappar.
Det är definitivt den största julklappshögen vi har haft hittills!
 I år var även tonåringarna med och fixade
julklappar vilket nog gjorde det extra roligt för dem:)

Här är min goa mamma och en av tonåringarna:)
Medan vi slogs om julklappar i köket så låg min sötnos på mammas säng
och myste:) Egentligen får hundarna inte vara i mammas säng, men är man så
underbar och gammal som den här sötnosen så får man dispens av mormor!
Alla hade gjort riktigt bra ifrån sig med julklappsidéer och det var mycket bra grejor:) Dessutom fick vi alla många saker var och jag tror att de flesta fick med sig saker som de var nöjda med, vare sig man var en godissugen tonåring eller en moster som inte äter godis (förutom lite julgodis varje jul möjligtvis...). I min julklappshög hamnade det till slut bland annat ett decilitermått, doftljus, en sax och rengöringsservetter. När vi är klara med spelet så brukar det alltid bli lite extra byteshandel också om man inte är helt nöjd:)

Allt som allt var det som alltid en mycket trevlig och julig kväll!

Idag har jag gjort annat jultrevligt men det får jag berätta om imorgon:)

Julkram!

Annie

2 kommentarer:

  1. Så julmysigt och fint hos din mamma! Din barndom påminner väldigt mycket om min. Vi hade inte särskilt gott ställt heller, men det var inget jag märkte av. Trodde det var helt normalt när jag var liten att ens mamma klippte håret på en istället för en frisör, att handla leksaker och böcker på loppmarknader och att ens mamma sydde de flesta kläderna man hade på sig, osv. :)

    Sv: tack för så fin kommentar!

    SvaraRadera
  2. Vilken mysig dag! Känner igen mycket från min barndom i det du skriver, att stämning, familj och kärlek är det viktigaste. Jag kommer också från en pysslande och handarbetande familj och vi hade det också ganska knapert.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!