lördag 1 oktober 2022

Känslosamt julfirande med pappa 2021

Hej Mina Julvänner!

Jag hade för mig att vi firade jul med pappa på annandag jul förra året, men när jag tittade närmare på bildernas datum så var det faktiskt den 27 december som min pappa och hans fru Monica tog tåget upp till oss för att fira 'lilla julaftonen'.
Under åren har jag föredragit att fira jul med dem INNAN julaftonen eftersom jag då kan koppla av ordentligt under mellandagarna, men numera är jag bara tacksam att vi faktiskt kan fira jul tillsammans på det här sättet. Som det verkar just nu så är det nog stor risk för att i år blir sista året han kommer att kunna fira jul tillsammans med familjen hemma hos mig💔😢. 

Nåväl, nu njuter vi av att se tillbaka på förra årets jul med pappa. 
Innan julen var jag orolig för att det skulle bli stressigt att hålla på att förbereda ännu ett julfirande under julhelgen, men faktum var att när den 27 december nalkades så var jag inte alls stressad konstigt nog. Jag har nog aldrig känt mig så lugn inför ett julfirande hemma hos mig och behövde inte ens någon hjälp av syrran att förbereda och plocka fram julmaten😲. Jag har inte riktigt koll på varför jag var så lugn, men skönt var det och jag kan upprepa det i år.

Jag började dagen med att gå runt och ta kort på mitt julpyntade lilla hem. Granen stod fortfarande grön och grann i stugan.


Vardagsrumsbordet var pyntat med hyacinter, virkad röd ljusboll mm och nötterna väntade på att någon skulle börja knäcka dem. Pappa har alltid äskat att knäcka nötter, men i år vet jag inte om han kommer att klara av det så jag funderar på att servera brända mandlar istället..


Som vanligt när det är jul i våran lilla julvrå så är det fullt av tända ljus...


...och röda tomtar. Ingen riktigt jul utan gammaldags tomtar! Synd bara att de är så svåra att få tag på numera. Jag är inte alls lika förtjust i den moderna tomten med gigantisk luva och bara näsan synlig...


Min egna lilla tomtenisse låg och myste i stora korgen.


Undrar om jag får några julklappar idag...??


Min andra pälskling hade gått och lagt sig i min julbäddade säng.


Bäst att passa på att vila när man kan under julen.


Den lilla sovrumsgranen lyste så fint...


...på den gamla tomten som vaktade granen...


...och på den söta lilla Maileg-musen som jag fick i julklapp av min underbara julvän MARIE💝.


Medan jag gjorde i ordning det sista innan gästerna dök upp så spanade päsklingarna efter våra besökare. 


Så var det då äntligen dags för ännu ett julfirande💝. Först kom svågern, syrran, systersonen Simon...


...och systerdottern Linnea som kelade med hundarna.


Sedan kom Monica och pappa och mamma som hade hämtat upp våra långväga resenärer på tågstationen. Även min andra systerson Pontus dök upp.


Våra hedersgäster💓.


Medan resten av familjen umgicks i vardagsrummet ställde jag i ordning julmaten i mitt lilla kök.


I den gröna avdelningen fanns julsalladen med äpple, valnötter och ost. Jag hade även vanlig sallad med gurka, tomat och fetaost. Jag hade för första gången också testat att göra en gluten- och laktosfri grönkålspaj som jag blev riktigt nöjd med.  


Jag hade också dukat fram rökt och gravad lax och min laxmousse, sill, ägghalvor, rödbetssallad och rom.


Ost och mjukt och hårt julbröd hade jag så klart.


Slutligen bjöd jag också på skinka, revbensspjäll, mammas potatisgratäng (som blev väldigt populär förra julen😁), prinskorv och mina julköttbullar. Det fanns även vitlöksbröd och plättar och vispad grädde om man inte var så sugen på julmat.


Simon tog ett stort lass plättar.


Pappa och Monica njöt av den hemlagade julmaten.


Eftersom våran lilla julvrå inte är så stor så får vi sprida ut oss bäst vi kan i vardagsrummet, så häften av familjen satt i soffan och åt.

Efter att alla hade ätit klart och var mätta och belåtna så plockade vi undan julmaten och delade upp julmatsresterna till de som ville ha. Sedan gick jag och pappa en liten promenad med hundarna medan Monica vilade en stund. 


När vi började bli redo för julklappsutdelningen plockade jag fram lite julgodis. Skumtomtar, knäck, mandelmassabollar, chokladkola och rischoklad var en lagom mängd för oss.


Monica och pappa redo för julklapparna...


...som låg under granen och väntade...


....och vaktades så klart av sötaste paketgalningen😍😁.

Jag och syrran hade gått samman och skickat efter en mugg med bilder på oss och på våran familjebåt som fick säljas när pappa blev sjuk. 


I efterhand har jag hört av Monica att han brukar sitta och titta på bilderna på muggen varje morgon vilket är fint att höra. Vi vill ju alla göra allt vi kan för att hans minne ska fungera så bra som möjligt så länge som möjligt. (Om du precis har börjat läsa min julblogg så har pappa alzheimer😢).


Paketgalningen undrar när hans julklapp dyker upp...?


Den finaste och mest känslosamma stunden under dagen var när pappa fick en julklapp som min syster hade gjort med hjälp av min mamma.


De hade letat fram gamla kort från hans liv och på alla familjemedlemmar som har varit och är viktiga för pappa och sedan hade syrran satt ihop alla bilder till en bok. Varje bild har en förklarande bildtext så att vem som helst ska kunna läsa boken med pappa i framtiden. Dessutom hade syrran satt ihop ett familjeträd som fanns med i boken så att man kan se hur familjen hänger ihop.


När pappa hade öppnat paketet och satt och tittade i boken så blev han såå känslosam och grät över att se alla bilderna. Och vi var flera som fällde tårar. Jag var på väg att börja storböla med sorg över vad som händer med pappa. Samtidigt var det sååå fint att se hur mycket känslor alla bilder väckte hos honom och hur rörd han blev💝.


Jag hoppas innerligt att den här boken kan skänka honom tröst framöver och få honom att (till en viss del) minnas människor och händelser som alzheimersjukdomen försöker ta ifrån honom..
 
Den här bilden från boken måste vara en av de första bilderna som är tagna på mig och pappa tillsammans💓.


Femtioen år senare fångas jag också på bild tillsammans med min älskade paketgalning.


Jag tycker vi matchar varandra riktigt bra😁.


Sedan lade jag undan kameran och tog fram våran populära standard-dessert på julen; hallonparfait och rårörda hallon efter ett recept av Hannu Sarenström. Det är så gott med den svalkande glassiga desserten efter julmaten och den slinker ner väldigt lätt. Sedan var det dags för pappa och Monica att bli skjutsade till tåget och vi tog farväl av varandra efter en väldigt fin och känslosam julafton💝🎅🎄. 

När jag och hundarna återigen var ensamma hemma pustade jag ut efter ännu ett underbart julfirande och sedan spenderade jag kvällen i soffan och tittade på Kalle Ankas Julafton återigen....


...och Polarexpressen ännu en gång medan jag mentalt tog farväl av julen 2021.


Och nu är det bara 12 veckor kvar till årets jul🎄🎅🎄!

Varma Julhälsningar,

Annie

11 kommentarer:

  1. Åh vad fint du beskriver. Blir alldeles rörd. Och vilka fina julklappar din pappa fick, att få minnena som bilderna ger ❤️
    Dessutom älskar jag fina tomtar och granen! Nu längtar jag ännu mer efter att få börja pynta!

    SvaraRadera
  2. Jag blir väldigt berörd av din text och av din pappas och er situation... *kram* <3 <3 <3
    Ditt hem är så mysigt, det är sådan julstämning på alla bilderna, verkligen jul i varje vrå. Så hade jag det också när barnen var små men det har blivit mindre med åren. Beror nog mycket på att det blir så jobbigt att plocka ner allt efter julen. Att plocka fram det är bara mysigt men att hålla på i flera dagar och plocka ner tycker jag känns jobbigare nu än förr. Vi har ju ganska många rum... Men som jag sagt förut så påminner mig din lägenhet om mormor och morfars hem. De hade också mycket virkat och stickat, bonader, ljus, paketgalen hund som väntade på gästerna i fönstret <3
    Om jag någon gång åker till norrland över julen hoppas jag kunna kika inom dig på vägen <3 det skulle vara så mysigt.
    Vi brukar fira jul med makens släkt på Annandagen och det är så mysigt att ha ett julfirande kvar när julafton är över <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan faktiskt inte minnas att du har sagt att mitt hem påminner om din mormors hem...så fint <3. Det låter som om jag skulle ha trivts hemma hos dem :D
      Jag tycker jag har dragit ner på julpynten också, men det brukar i slutändan bli en hel del att ta bort. Men det är priset man får betala. Annars är ju inte min lilla lägenhet mycket att skryta om, så det är mysigt att ha det riktigt fint i alla fall en gång om året.

      Radera
  3. Så fint inlägg ❤️ Min vän och kollega har en pappa som också har alzheimers, fruktansvärd sjukdom 💔 Jag ska visa henne ditt inlägg. Så vackert beskrivet, och så fina idéer på julklappar för att minnas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för dina fina ord <3<3. Om mitt inlägg kan hjälpa någon annan i en liknande situation så är det ju underbart <3.

      Radera
  4. Så mysigt inlägg och vilken underbar ide med koppen och även boken till eran pappa. ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man får verkligen tänka till när det gäller vettiga presenter i en sådan här situation <3.

      Radera
  5. Vilket fint inlägg! Blev riktigt rörd. Vad mysigt ni hade det. Hoppas det blir minst lika mysigt i år ♥ Jag gillar också gamla tomtar. Har några stycken som jag köpt på loppis och även såna som följt mig sen jag var liten, har även ärvt lite julgrejer efter mina morföräldrar. Kram på dig! ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skulle inte bli jul om jag inte kunde ha lite gammaldags tomtar här hemma.

      Radera
  6. Vilket fint och rörande inlägg, och så ledsen jag blir över att höra om din pappas tillstånd. Men så fint och mysigt du hade fått till det ändå, och vilka härliga stämningsfulla bilder. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack <3. Ja, det är en stor sorg som skär in i själen. .

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!