onsdag 14 september 2022

Julafton 2021, del 2

Hej Mina Julvänner!

Nu är det dags att fortsätta berätta om förra årets julafton. Efter att hundarna och jag hade haft en supermysig julaftonsmorgon hemma (se mitt tidigare INLÄGG) var det dags att mitt på dagen promenera över till syrran och svågern. Tack och lov hade vi fått hjälp att frakta över mat, julgodis och julklappar dagen innan så vi kunde bara njuta av en lugn skön julpromenad i det vita landskapet.  

Hemma hos syrran var det fint juldukat på köksbordet med ljusslingor, grankvistar och Fyrklöverns underbara julservis (som syrran har fått begagnad av pappas fru Monika). 


Dock var vi alla bannlysta från köket eftersom syrran ville göra i ordning det sista i lugn och ro.


Så jag passade på att gå runt och inspektera julpyntet...som man ju alltid gör som julgalning😂.


Min och syrrans julstilar skiljer sig något från varandra. Medan vi båda gillar den julröda färgen så är jag mycket mer svenskt gammaldags i min stil (med gammaldags tomtar och julbonader i överflöd), medan hon går mer åt den amerikanska dekorationsstilen som i denna tjusiga juldekoration på byrån.


Hennes underbara tomtetavla.


En hemmagjord paketkalender.


Tomten som syrran har gjort.

Den konstgjorda granen (svågern avskyr granbarr så ingen riktig gran hemma hos dem) var dekorerad med olika röda kulor och mycket glitter.



Köksfönstret har ytterligare grandekorationer med ljusslingor mm; såå fint och stämningsfullt.


Sedan samlades vi för julbordet och jag passade på att ta kort på svågerns nya jultröja som syrran hade gjort.


Även min systerson Simon hade en ny specialbeställd jultröja.


Min paketgalning hade på sig sin jultröja också...


...medan min beagle - som inte är så förtjust i att ha tröjor mm på sig - bar sin fina julkrage som jag sydde för många år sedan.


Nuförtiden har vi på julaftonen en blandning av julklassiker, våra egna julfavoriter och 'icke-julrätter' eftersom inte alla i familjen gillar julmat.


Smör och bröd hör ju till...men även vitlöksbröd har dykt upp på vårat julbord. Vanlig svensk sallad med fetaost är också standard. Jag brukar göra en speciell julsallad, men eftersom vi skulle ha julbord med pappa hemma hos mig på annandagen så delade vi upp julmaten lite.


Numera har vi alltid rostbiff och potatissallad samt lite goda korvar som är en tradition från svågerns föräldrahem och något som är viktigt för honom.


Ägghalvor med rom och creme fraiche måste vi ha, och rökt och gravad lax är också ett måste.


Och så klart måste min laxmousse vara med som jag får göra två gånger varje jul. Alla vuxna gillar den..förutom jag då😂🙈.


Sedan hade vi tacos för den yngre generationen som inte ville ha så mycket julmat. Och knappt synligt fanns även mina julköttbullar, prinskorv, skinka, brysselkål och mammas potatisgratäng. Och all mat tjusigt dekorerat och serverat av syrran💓.  

Jag älskar den här stunden när alla mina nära och kära flockas runt faten för att ta för sig av den goda julmaten.


Alla låter sig väl smaka av sina julfavoriter.


På min jultallrik hamnade mammas potatisgratäng, rostbiff, gravad och rökt lax och ägg med rom. Mums!


När vi hade ätit julmat så att magarna stod i fyra hörn städade vissa av oss upp i köket medan andra plockade fram julklapparna för den första utdelningsrundan mellan den yngre generationen och oss gamlingar😉-


Som vanligt vaktade min paketgalning alla julklapparna medan min andra pälskling passade på att vila på den tomma kökssoffan en stund. Det är ju jobbigt att fira jul😁💓.


Jag kan med lätthet säga att vi ALDRIG har haft ett sådant julklappsberg tidigare😱😍🎁 och det var till stor del min underbara systerdotter Linneas fel😂💓💝. Hon hade nämligen under 2021 gått ut gymnasiet och fått jobb direkt efteråt och bestämde sig därför för att skämma bort hela sin familj med alldeles underbara, och ibland stora, julklappar😭💓. Men mer om det lite senare😊...


Sedan gjorde vi iordning gottebordet och fruktkorgen och slog oss ner framför tvn för att titta på Kalle Anka. Jag var för övrigt väldigt nöjd med Tareq Taylor som julvärd; tyckte han gjorde ett riktigt bra jobb och kändes väldigt varm och äkta.


Utsikten från min plats i soffan...😍😍😍.


NU är det JUUULLL!!!


Paketgalningen tog en välbehövd paus från paketvaktandet och fick en liten tupplur under Kalle.


Efter Kalle Anka gick vi kvinnliga familjemedlemmar ut på en uppfriskande hundpromenad innan vi satte igång med julklappsöppnandet.


Och som vanligt var det jag som fick inta rollen av tomte. Värre jobb kan man ju ha...🎅😁!


Paketgalningen hade fullt upp med att hålla koll ifall någon skulle behöva hjälp med paketöppningen.


Vissa julklappar var väldigt stora...


Själv började jag gråta när jag öppnade ett paket från Linnea med denna SUPERMYSIGA bädd till hundarna. Jag har drömt om en sådan till hundarna så länge men inte haft pengar till det...och min älskade beagle som har så svårt att koppla av gick genast och lade sig på den gosiga bädden och låg kvar där större delen av kvällen😍. 


Linnea gav mig bland annat även ett brickbord och ett stort set med doftljus😍😍😍. Gull'unge! Och det var inte bara mig hon skämde bort. Hon gav också bort biljett till ishockeymatch och presentkort på hårklippning mm. Som en äkta julgalning blir man ju riktigt glad och stolt när den yngre generationen lägger så mycket tid och eftertanke på julklappar och för traditionen vidare så att säga😁 

Min systerson Simon fick den här häftiga tavlan av sin mamma. Kan ni se vad den föreställer...?


Eftersom det var ett sådant slitsamt jobb att dela ut och öppna julklappar var det ju tur att vi hade ett välfyllt frukt- och gottebord.


Vissa julklappar fick oss att skratta lite extra😁


En av de finaste julklapparna som delades ut under julaftonen var en julklapp till min mamma från Linnea och syrran. Mamma fick nämligen en liten robotdammsugare och hon blev helt stum av förvåning och förundran; hon hade inte i sin vildaste fantasi kunna föreställa sig att hon skulle få det. Det var riktigt fint att se💓. Och det var en mycket uppskattad julklapp som har jobbat hårt sedan dess och nu går under namnet Roberta😂.


Efter lite förfriskningar och hundrastande var det sedan dags för julklapparna mellan oss äldre, och då fick ungdomarna agera jultomtar...och jag stoppade undan telefonen och njöt av julaftonen.


Fast när en hund går och lägger sig i julklappspåsarna så måste man ju ta ett kort, eller hur?!

Jag var helt förundrad över hur mycket fina julklappar jag fick förra året💓. Medan jag kände det som att jag hade mindre julklappar än vanligt så fick jag själv nästan allt jag önskade mig, inklusive hundbädd, elektrisk värmefilt, hundtavla, tröja, supergosig kudde, massor av juliga doftljus, Satsumas body butter, presentkort mm. Snacka om att jag kände mig ÖDMJUK och tacksam för min fina familj💓.

När vi var klara med julklappsöppnandet 😢 började klockan närma sig midnatt så mamma sade God Natt och God Fortsättning och åkte hem till sig. Jag och hundarna var kvar ett tag längre...och tack och lov för det för annars hade vi missat den roligaste stunden på hela julaftonen! Nämligen när syrran och svågern bytte om till bekvämare kläder och dök upp i sina matchande julpyjamasar😂😂😂.


Sååå söta de var...och så svågern som skulle kunna vara jultomten själv...åh, vad jag skrattade😁😍!


Sedan plockade svågern fram den obligatoriska julaftonsostbrickan som vi snabbt kastade oss över medan vi lyssnade på en inspelad julkonsert på tv.


Någon tyckte det var dåligt med ost och kex till honom...!

Till slut vandrade jag och hundarna hemåt i julaftonsnatten och inombords var jag fylld av känslor. Oändligt tacksam över våran fina julafton och min älskade familj, men samtidigt sorgsen för att den bästa dagen på året var slut för denna gång. 
Men som tur var hade vi fortfarande julfirandet med pappa kvar så än var inte julen 2021 riktigt slut...och det skriver jag mer om i nästa inlägg💓.

Varma Julhälsningar,

Annie

10 kommentarer:

  1. Åh du är så himla duktig på att beskriva och fånga stämningen! Underbart att få följa med i ert julfirande, jag kommer verkligen i julstämning av att läsa din blogg! ☺️❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, vilka fina ord <3! Det värmer otroligt mycket. Också kul att höra eftersom ett sådant här inlägg tar timmar att skriva ihop...

      Radera
  2. Helt underbart <3 vilken julstämning <3

    SvaraRadera
  3. Så mysigt, den här julen ska jag också försöka ta en massa kort, jag är så dålig på att komma ihåg det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland kan det vara lite knöligt och kännas fånigt att gå runt med telefonen hela tiden, men det är väl värt det när man ser tillbaka på julen efteråt.

      Radera
  4. Så mysigt att läsa om er jul! Och så härligt att höra om så mycket julvärme och kärlek! /hannaceciliasjul

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var mycket fina stunder förra julen som det är fint att se tillbaka på <3.

      Radera
  5. Underbara bilder du bjuder på igen! Det är som om man vore där. Gillar både din mer klassiskt svenska pyntstil och din syrras mer amerikaniserade stil. Så fina och stämningsfulla bilder! <3 Rostbiff och potatissallad är så gott och festligt, så varför skulle det inte kunna vara på julbordet liksom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, och potatissallad passar ju till så mycket på julbordet så det är självklart numera. Tror även att mammas potatisgratäng har blivit en ny favorit.

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!