söndag 17 september 2023

Äppelknäck och andra äppelbestyr...🍏🍏🍏

  Varje augusti brukar jag och hundsällskapet gå förbi trädgårdar med fruktträd dinglande av äpplen och plommon mm, och jag brukar då mumla avundsjukt för mig själv och önska att jag också hade tillgång till den rikedomen. Ibland har jag faktiskt haft turen att få lite nyskördade äpplen från någon bekant med trädgård...och de äpplena har tyvärr tagit slut alldeles för snabbt när man älskar frukt så mycket som jag gör.

Men i höst hände något väldigt oväntat och mycket trevligt! Min systerson är tillsammans med en supertrevlig tjej  - som för övrigt heter Noelle; bara en sån sak😁... - och hennes föräldrar har ett stort äppelträd som tydligen gav VÄLDIGT mycket frukt i år. Trots att de tog reda på så mycket som möjligt så fanns det massor av äpplen över och jag tackade ivrigt ja till erbjudandet att få hem äpplen till mig. Jag kan ju säga att jag blev väldigt glad när det dök upp en stor back med mogna glasäpplen att ta reda på.


Och en dryg vecka senare dök det upp ytterligare en back med äpplen, så i flera veckor bodde jag i princip i köket medan jag tog reda på en STOR mängd väldigt mogna äpplen.


Så jag har kokat ett antal liter äppeldricka...

...och bakat ett antal smulpajer till mellanmål.

Jag fick dessutom användning för min torkmaskin som jag investerade i för några år sedan...


...och jag har torkat otaliga kilon äpplen som jag ska njuta av under hösten. Perfekt att äta som godis!


 Jag bakade också flera mjuka papparkakor med rivet äpple som jag stoppade i frysen.


Sedan började idéerna tryta så jag sökte lite på nätet efter inspiration. Det skulle ha varit kul att testa att göra någon form av alkoholfri äppelglögg, men något sådant recept hittade jag inte tyvärr... Men däremot så hittade jag ett recept på ÄPPELKNÄCK som jag blev riktigt nyfiken på! Och eftersom jag redan hade grädde hemma så blev det nästa projekt i köket😊.Jag gjorde en halv provsats och blandade 1 dl socker, 1 dl sirap och 1 dl grädde i en tjockbottnad kastrull. Sedan tillsatte jag finrivet äpple från drygt 2 små äpplen.


Sedan fick det koka ihop på medium värme tills jag kunde rulla en mjuk kula av smeten. Det luktade SÅ juligt hemma kan jag säga🤗🤩. När smeten började tjockna så fick jag dock röra en del för att smeten inte skulle bränna vid innan den var klar.
Under tiden så ställde jag ut knäckformarna... och ni vet väl att man ska smörja eller olja brickan innan man ställer ut formarna...? Då fastnar formarna och välter inte så lätt.


Sedan var det dags att hälla upp smeten i formarna och låta knäcken svalna.


Jag måste bara säga att det är sååå mysigt och avkopplande att göra julgodis den här tiden på året, utan någon stress överhuvudtaget. Man hinner julnjuta lite extra liksom🥰. 

Och nu är ni förstås jättenyfikna på hur knäcken smakade?! Jag skulle säga att den var som en höstvariant av knäck. Jag kunde inte direkt känna äppelsmak, men den hade en slags mustig syra som kändes väldigt 'höstig'... Och god var den! Jag hade brickan stående i kylen och nallade en äppelknäck då och då tills de var slut... tyvärr😔🤪. Dock skulle jag inte göra den till jul för den kändes inte julig nog. Men gärna nästa höst om jag skulle ha tillgång till en massa äpplen igen😁.

Efter att ha vadat igenom äpplen här hemma i flera veckor så var till och med jag nöjd när de äntligen började ta slut😉😅. Dock har jag fortsatt att fylla på frysen med juliga godsaker. När jag hade ägg hemma och samtidigt fyndade billiga morötter - när sjutton blev morötter så dyrt??? - så passade jag på att baka några SAFFRANSKAKOR MED MORÖTTER OCH APELSIN.


Så nu har jag ett litet förråd av goda mjuka julkakor som jag kan kalasa på de närmaste månaderna. Kanhända att jag även bakade något extra smarrigt som jag tänker njuta av nästa söndag när jag ska fira Jul i september... men mer om det i ett annat inlägg!

Varma julhälsningar,

Annie


2 kommentarer:

  1. Oj så mycket äpplen. Och så mycket gott du gjort med dem. Och roligt att testa något nytt oxå. Här blir det mest bara skånsk äppelkaka när vi ska göra något med äpplen.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar:)
Julkram!