söndag 31 augusti 2014

Längtan...

Det låter knäppt att erkänna det, men jag skulle vilja skippa september helt!!!

Jag vill ha kallt ute så jag kan ha på mig täckjacka och mössa när jag är ute med hundarna...

Jag vill kunna spana upp emot himlen och hoppas på lite snöflingor...

Jag vill att det ska vara murrigt på dagarna så att jag kan tända doftljus och titta på julfilmer (utan att behöva dra för persiennerna)...

Jag vill kunna gå till affären och hitta Allers Julmagasin eller Amelia Jul...

Jag vill kunna hitta lite julsaker i affärer och kataloger...

Jag vill börja slå in julklappar utan att behöva känna mig som ett julfreak...

Jag vill kunna ha på mig en mysig polotröja...

Jag vill kunna titta på skidsporter på tv...

September månad kommer att bli en låååång månad för mig, det känner jag...


Vad gör ni för att hantera jullängtan i september???

Happy Holidays,

Annie

lördag 30 augusti 2014

Smaskig apelsinkaka doftar jul!

Jag vet inte hur det är med er andra julbloggare, men för mig är apelsinen en julfrukt. Både smaken och doften av apelsin får mig att tänka på julen. Nu börjar apelsinerna bli lite fina i affärerna igen så idag har jag bakat en enkel apelsinkaka som blev riktigt god:) Jag utgick från ett recept från boken Kärleksmums av Emma Hamberg & Anette Rosvall:

"Tant Violas sockerkaka

En riktigt god sockerkaka ska vara segt frasig överst och tungt saftig inuti. Precis så är den här...

2 ägg
3 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten
60 g smör
...

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen ordentligt! Blanda mjölet och bakpulvret tillsammans i en bunke. Ner med äggen i mjölet och socker, vaniljsocker och hälften av vattnet. Vispa igen. Ner med resten av vattnet och så lite visp på det. Ner med det smälta smöret nu är du är igång. Vispa lite. En sista slatt smör ner i formen, smöra den fin och bröa den. Ner med smeten i formen (...). In i ugnen i max 30 minuter."

Den här vaniljkakan är jättegod som den är. Den blir saftig och håller sig bra i minst tre dagar (vilket är bra om man inte har någon annan att bjuda kakan på!). Eftersom jag tyckte sockerkakan var god första gången jag bakade den, så har jag också ändrat lite på receptet så att det kan bli både en god apelsinkaka eller en mjuk pepparkaka.

Om du vill göra den mjuka pepparkaksvarianten så lägger du till 2 msk pepparkakskrydda. Vattnet byts ut mot någon form av fil eller naturell yogurt, och så tillsätter du en stor matsked lingonsylt. När det gäller tiden i ugnen så tycker jag inte att ursprungsreceptet stämmer utan det kan bli minst 10 min längre, men du måste provsticka kakan i ugnen - stickan ska inte bli kladdig.

Om du vill göra kakan med apelsinsmak så har du i rivet skal av en stor apelsin, och byter ut vattnet mot färskpressad apelsinsaft. Samma sak här med tiden i ugnen - jag fick nog ha kakan i ugnen i 45 minuter innan den var klar.

Nu ska jag ta mig en skiva till - det är bara glöggen som saknas:))

Happy Holidays,

Annie

fredag 29 augusti 2014

Perfekt sambo för en extrem julälskare!

Som extrem julälskare har jag med åren insett att jag delar hem med tre underbara och perfekta sambos:)))

  •  Om jag skulle misslyckas med handarbetade julkreationer kan jag alltid göra om dem till mycket uppskattade hundleksaker!


Min misslyckade virkade julkranskula blev en hundleksak istället:)

  •  Jag får juldekorera Våran Lilla Julvrå precis som jag vill,  när jag vill!

  • Precis som matte så älskar mina hundar snö, så de skulle aldrig drömma om att klaga på för mycket snö eller för tidig snö!

  • De älskar att få julklappar och vill mer än gärna hjälpa matte slå in paket och öppna julklappar.

  • De bryr sig inte det minsta om att jag spelar julmusik i augusti - eller mars för den delen :)

  • De älskar när jag sitter i soffan och tittar på julfilm - även om det är juli månad - för då kan vi alla mysa tillsammans!

  • De tycker det är toppen om jag är i köket hela dagen och julbakar eller lagar julmat - speciellt om de får en smakbit:)

  • De tycker det är helt ok att matte sitter i en mörk lägenhet på kvällen med två små levande ljus för att framkalla julstämning.

  • De klagar aldrig om jag väljer att julblogga hela dagen istället för att diska eller städa.

Kort sagt, de tycker matte är alldeles underbar hur fanatisk hon än beter sig när det gäller allt som har med julen att göra!

Happy Holidays,

Annie

torsdag 28 augusti 2014

Jultyg på Jysk!

Idag gjorde jag en snabbvisit på Jysk, och fyndade det här mysiga velourtyget (3x1,5 meter) för 50 kronor!
 

Det mjuka tyget har en underbar tomteröd färg, och jag kan se många juliga användningsområden för det; kanske som en julkudde eller som julduk på julaftonen. Eller varför inte en tomteluva?! Självklart fick det följa med mig hem till julvrån:))

Happy Holidays,

Annie

Juldukar

 
De senaste kvällarna har jag tittat på lite julfilmer och virkat runda dukar med mina julfärgade akrylgarner. De här dukarna är lite tjockare än vanliga dukar och riktigt mysiga, och kommer nog passa perfekt till julen under en fin julblomma eller skål med clementiner:) De är väldigt lätta att virka och det går snabbt eftersom man använder en ganska tjock virknål. Jag tycker de blev väldigt fina och jag är riktigt sugen på att virka en hel bunt och sprida ut över Våran Lilla Julvrå :))

 

Om du också vill prova på att virka de här söta juldukarna så finns det en jättebra beskrivning med bilder på bloggen Attic 24 som du kan utgå ifrån. Lycka till!

Happy Holidays,

Annie

onsdag 27 augusti 2014

White Christmas

Igår kväll kunde jag inte hålla mig längre! Jag blev såå sugen på att titta på en av mina absoluta favoriter bland julfilmer, Holiday Inn !! Det är en supermysig gammal amerikansk film med Bing Crosby och Fred Astaire. Musiken är underbar och stunden när Bing Crosby sjunger White Christmas är magisk! Amerikaner kan verkligen det där med att skapa julstämning på film!
 
 
Happy Holidays,

Annie

tisdag 26 augusti 2014

Julens listor!

Jag har sett att många av julbloggarna har börjat planera för fullt inför julen! När jag ska planera inför julen så tar jag fram mitt...
...julkollegieblock!!! Det här kollegieblocket använder jag varje jul för att skriva ner alla jullistor. Normalt sett brukar jag inte skriva listor, men när det gäller julen blir det många listor: julklappslista, adventsfika-lista, lilla julaftonsmatlista, sista minuten listor mm mm. Jag får ju inte missa eller glömma bort något! Förra året bestämde jag mig också för att juldekorera det här blocket eftersom det är en så stor del av mitt julfirande:)
Baklista till adventsbjudningen
Inte bara skriver jag ner listor; när jag har slagit in julklappar eller bakat/lagat något som står på listorna så stryker jag över det med en överstrykningspenna. Då vet jag att det är avklarat för den här julen, men jag kan fortfarande ta hjälp av listan till nästa jul. Eftersom jag brukar ge så många julklappar så skriver jag ner alla saker så att jag har koll på läget; det blir ju inte populärt om jag har fem julklappar till ena syskonbarnet och bara en julklapp till ett annat syskonbarn... Överhuvudtaget skulle mitt julfirande bli väldigt rörigt om jag inte hade mitt julblock! Snart ska jag sätta mig och börja skriva ner årets jullistor - det börjar bli för många saker som snurrar runt i skallen på mig:)

Hur håller ni reda på alla detaljer runt julen?

Happy Holidays,

Annie

måndag 25 augusti 2014

Mumsiga skorpor!

Jag brukar alltid baka Leila Lindholms saffransskorpor till julen, och de är alltid lika populära bland familj och vänner:)) Nu är det ju lite för tidigt på hösten för saffransbak, men idag prövade jag att göra en halvjulig variant på skorporna så länge. Istället för saffran, så smaksatte jag dem med apelsin och vit choklad.

De blev JÄTTEGODA! Jag kommer definitivt göra flera, det kan jag lova!
Om du också vill baka dessa innan det är dags för julens saffransskorpor, så utgå från det här receptet. Ersätt saffranet med rivet skal från en stor apelsin, och istället för 1 1/2 dl sötmandel så hade jag i 1/2 dl hackad sötmandel och 100 g hackad vit choklad. Annars är det bara att följa receptet:)

 
Lycka till, och njut!!!

Happy Holidays,

Annie

söndag 24 augusti 2014

Ny jullista!

Jag hittade en ny jullista på julbloggen Ljuva Jul så den måste jag ju självklart svara på:)

Vad är det absolut bästa med julen?
Jag älskar allt med julen - traditioner, julbak, julpynt, stämningen mm - men en av de bästa sakerna är nog att det ger mig ett tillfälle att skämma bort mina nära och kära, och visa dem hur mycket de betyder för mig.

 
Vilket är ditt bästa julminne?
Det finns så många underbara minnen att det inte går att välja ut något enstaka:)

 
Vad hoppas du på med denna jul?
Mycket snö!!! Och att alla gillar mina julklappar! Och att alla är friska!
 
Vad önskar du dig i julklapp?
Jag tänker inte längre på vad jag kommer att få i julklapp - det är mycket roligare att ge julklappar! Men pengar är alltid trevligt:)
 
Har du köpt några julklappar än?
Nej. Däremot har jag börjat fundera på vad jag ska göra för julklappar.

 
När är det "okej" för dig att påbörja ditt julfirande, och hur gör du det?
I år har jag smygstartat lite i augusti (!!!), men officiellt skulle jag väl säga oktober. Då kan jag börja lyssna på bra julmusik och baka till julen. När affärerna börjar ha julsaker känns det 'OK' att börja med julen - även om jag tyckte affärerna var väldigt söliga förra året...
 
Sex snabba
Julmust/Glögg
Adventsljusstake/Stjärna i fönstret
Julmat/Julgodis
Varm jul/Kall jul
Storstadsjul/Jul på landet
Få/Ge
 
Happy Holidays,
 
Annie

lördag 23 augusti 2014

Julfärger!

Nu har jag varit och fyndat lite virk- och stickgarner i traditionella julfärger inför hösten och julens handarbete...
Jag ser verkligen fram emot använda dem. Jag har redan börjat fundera på olika handgjorda julklappar och flera juldekorationer för Våran Lilla Julvrå. Bara jag ser de här härliga garnerna så börjar julkänslorna bubbla inombords igen..!

Happy Holidays,

Annie

Förra årets julklapp i repris!

Jag gör ju själv många av mina julklappar, men jag skriver alltid ner vad jag ger till alla så att man inte får likadana saker av mig från år till år. Men idag fick jag order av min syrra att kopiera en julklapp jag gav till henne förra julen. Hon fick nämligen virkade handledsvärmare av mig i julklapp, och nu när hon skulle använda dem så kunde hon bara hitta den ena. Så det är bara att gräva i mina garnpåsar och se om jag kan hitta det jag behöver för att virka en ny matchande handledsvärmare.:)) Om ni vill virka handledsvärmare i julklapp så kan ni hitta mönstret här !


Happy Holidays,

Annie

fredag 22 augusti 2014

Jullängtan försvann, men Solstrålen hemma igen!

Tack och lov är våran Solstråle återigen hemma med oss efter två nätter på sjukhus! Det har varit riktigt jobbiga dagar för mig med lite sömn och mycket oro och stress. Därför är det kanske inte så konstigt att min jullängtan har försvunnit all världens väg, och det enda som har varit viktigt är att få hem min goa, underbara, kärleksfulla lilla Solstråle. Han är fortfarande inte helt frisk och går på specialkost och antibiotika, men han är mer sig själv igen.
Nu när läget har lugnat ner sig igen så kommer jullängtan säkert tillbaka snart, och under tiden ska jag läsa alla härliga julbloggar och alla svar som ni har skrivit på min jullista (se här ). Det är så kul att läsa om andras traditioner och tankar runt julen:))
 
Min älskade Solstråle hemma igen..!

Happy Holidays,

Annie

torsdag 21 augusti 2014

Tankeställare

Solstrålen, en av mina tre hundar (läs om honom här ), blev sjuk igår och vi fick åka till Uppsala djursjukhus på kvällen. Han hade fått magsjuka, hög feber och en infektion i kroppen. De skrev in honom, och jag och min svåger fick åka tillbaka hemåt mitt i natten utan honom... Av förklarliga skäl är jag jätteorolig. Han har ett antal hälsoproblem och det är inte första gången han har blivit akut sjuk. Min förhoppning är än så länge att han får komma hem i morgon, och det kan jag säga, att jag LÄNGTAR efter att få hem min goa, underbara, kärleksfulla Solstråle.

All denna oro och ångest över hur det ska gå med honom får en att inse vad som är viktigt när det gäller livet och julen. Julen skulle inte vara värt någonting om jag inte fick vara omgiven av mina tre underbara hundar och min närmaste familj. All förväntan och längtan och julpysslande är helt meningslöst om jag inte får dela julen med de hundar och människor som jag älskar...!
Det är värt att komma ihåg.
Vår älskade lilla Solstråle! Krya på dig snart!

Annie

onsdag 20 augusti 2014

Min julmusik under hösten

Jag läste gårdagens inlägg på julbloggen http://mykindofchristmas.blogg.se/ som handlade om julmusik. Jag älskar julmusik precis som alla andra julbloggare! I december lyssnar jag framför allt på Absolut Christmas samlingsalbum och Bing Crosby, och den julmusiken är ett måste för mig när jag pysslar hemma inför julen.
Nu är det ju så att jag börjar längta till julen långt innan december och jag vill ju inte vänta ända till december innan jag får mysa och lyssna på julmusik. Därför har jag skaffat julmusik från musikstilar som jag normalt sätt inte lyssnar på. För mig innebär det tex jazzig julmusik, eller julmusik från Motown eller Soul. Bland den samlingen julmusik har jag bland annat A Christmas Present from Motown, Ray Charles The Spirit of Christmas, Christmas with James Brown, The Black Christmas Album, och Merry Christmas the Temptations. De här typerna av julCDs börjar jag lyssna på mycket tidigare än december (i år har jag faktiskt redan tjuvstartat lyssnandet). På det sättet kan jag njuta på julmusik hela hösten utan att förstöra magin av att sätta på Bing Crosbys White Christmas när december och första advent kommer.

Min samling av lite mer' annorlunda' julmusik 
Happy Holidays,

Annie

tisdag 19 augusti 2014

Bye, bye, summer! Winter, here I come!

Nu har jag blivit less på allt som har med sommaren att göra, vilket betyder att det är dags att byta ut alla textilier mm här hemma. Egentligen skulle jag vilja skippa hösten och gå direkt till vintern, men det går ju inte. Men kanske kan jag börja smyga in lite juliga mönster och saker som får mig att associera till julen - även om ingen annan gör det...:) Så det är vad jag har gjort de senaste dagarna!

På vardagsrumsbordet har jag lagt ut min höstfärgade julduk med vita julstjärnor på svart botten. Till den blir det ju perfekt med mina vita virkade snöbollslyktor...
Inte ser väl det här juligt ut?!
I vardagsrummet har jag också satt upp vita panelgardiner som bara råkar ha ett diskret mönster med lite domherrar sittandes på garnkvistar...

I vardagsrummet har jag också några tavellister där jag förvarar säsongens bästa kok- och bakböcker. Men eftersom vi har lämnat sommaren bakom oss så har jag diskret bytt ut den nedre raden böcker till lite mera vintriga - men diskret vintriga - böcker. Men det tänker man inte på, eller hur?!



Sedan har vi ju min broderade kudde som nu är färdig och pryder min säng...


Det här korsstygnsmönstret blev jag förälskad i för att fåglarna påminner mig om Askungen (och således Kalle Anka på julaftonen...). Ni vet de där fåglarna som hjälper till att sy Askungens klänning; den lilla fågeln flyger till och med med tråden i näbben precis som fåglarna gör i Askungen...Förstår ni vad jag menar?! Självfallet måste jag ju då även använda tyger till kudden som är lite diskret rödfärgade eftersom det egentligen är en julkudde... Fast det är det ingen som vet...

Nu ska jag bara fundera på hur jag så sakteliga kan förvandla mitt lilla kök till ett julkök utan att någon märker det...:)))

Happy Holidays,

Annie

måndag 18 augusti 2014

Tack alla underbara julbloggare!

Julbloggarnas värld är verkligen helt underbar! Om man inte mår så bra, kanske känner sig lite nere, eller bara stressad av det verkliga livet, så mår man genast bättre när man tittar in hos alla er julbloggare! Man läser om mysiga minnen, eller ler igenkännande åt någon julgalen medmänniskas känslor. Man drömmer sig bort till underbara jular och barndomsminnen, och så blir man återigen full av förväntan inför årets bästa tid. Kanske får man inspiration och energi att göra något man inte skulle kommit sig för annars. Allt detta tack vare underbara människor som älskar julen och som delar med sig av julglädje jullängtan, julprojekt, julfunderingar, julberättelser, jultraditioner, julbilder,favoritjulfilmer; helt enkelt människor som delar med sig av sin kärlek till julen.

Tack för att ni finns alla underbara och mysiga julbloggare, och tack för att ni hjälpte mig i dag när jag behövde det!


Happy Holidays,
 
Annie

söndag 17 augusti 2014

Våran Lilla Julvrås jullista!

Efter att ha läst ett antal jullistor så blev jag sugen att göra min egen jullista med frågor om sådant som jag tycker är viktigt runt julen, och sånt som jag funderar på hur andra julälskare gör!
Så här är min jullista:

När börjar du baka inför julen? Vad brukar du baka då?
Jag börjar baka mjuka pepparkakor i  augusti-september. Sedan brukar det bli saffransskorpor och saffranssockerkaka i oktober-november. I november börjar jag baka saffransbullar och det brukar fortsätta in i januari- jag ÄLSKAR saffransbullar med russin!

Brukar du köpa julklappar, eller gör du dina egna? Vad för typ av presenter gör du då?
Jag brukar göra en hel del julklappar, och då blir det mycket stickade, virkade och broderade grejor. Jag gör också lite grejor med decoupage och dekorerar ljus.

Finns det några julfilmer som du inte har sett men gärna skulle vilja se?
Jag skulle vilja se How the grinch stole christmas, och sedan är det några gamla amerikanska julfilmer jag skulle vilja få tag på.

Har du något favoritpynt till julen?
Förutom det vanliga som julgran, tomtar och adventsljusstakar så har jag blivit mer och mer förtjust i ljusslingor. Förra året satte jag upp ljusslingor - ibland flera - i varje rum.

Vilken är din favoritjulblomma, och varför?
Jag älskar hyacinter för att de luktar så gott!

Vilken typ av julgodis gör du mest av varje jul?
Knäck!

Var ärlig nu; har du haft oturen att uppleva en jul som du kanske helst egentligen skulle vilja glömma?
Jag har ju bott i London i många år, och två julhelger där har jag spenderat helt ensam. Jag överlevde (mycket tack vare bra engelska tv-kanaler och julprogram), men att vara helt själv på julen är inget jag vill uppleva igen.

Vilka brukar du fira julen med?
Min syster, tre syskonbarn, svåger, min mamma och våra 5 hundar!

Vilken är din favoritaffär när det gäller att handla saker till julen/julklappar?
Jag kan med lätthet titta på julsaker i alla affärer, men favoritaffärerna är nog IKEA, Rusta, ÖB och Dollarstore.

Vilken är din favoritjultidning?
 Jag försöker köpa alla jultidningar som innehåller julmat, julinredning, julpyssel och julbak.

Har du några traditioner den 23:e december?
Vi brukar ses hos syrran på eftermiddagen och titta på Polarexpressen och provsmaka en del julgodis,  och på kvällen tittar vi vuxna på White Christmas.

Vad brukar du använda för typ av julklappspapper när du slår in dina julklappar? Har du någon favoritsätt att dekorera julklapparna?
Jag vill ha papper med traditionella jultomtar på, eller något juligt vintagemönster. Sedan blir det bara ett enkelt matchande snöre. Ibland kan jag dekorera med en egengjord etikett.

Har någon juldekoration från förra julen blivit kvar framme hemma hos dig under hela året? Om så är fallet, visa gärna en bild :))
Jag slipper i alla fall sätta upp juldekorationerna på balkonen i år!
Jag måste erkänna att balkongdekorationen har fått sitta uppe hela året...(Jag har faktiskt bara fått några få kommentarer!) Jag har helt enkelt inte orkat ta itu med balkongen i år.

Vilken julprodukt (inom mat&dryck) tycker du var godast förra året?
Jag blev väldigt förtjust i Pågens pepparkaksskorpor så jag hoppas de kommer tillbaka! Lokas pepparkaksvatten tyckte jag var konstigt i början men jag vande mig så det får gärna också komma tillbaka i år:)

Brukar du ha en egen adventskalender, och om så är fallet, vilken typ av adventskalender?
Jag tycker det är trevligt med adventskalendrar men jag har tröttnat på chokladvarianterna. Jag försökte hitta en vanlig papperskalender förra året men de verkar ha försvunnit. Jag hade att välja på Kalle Ankas variant eller SRs kalender, så då blev det ingen. Däremot har det hänt att jag har gjort varianter på paketkalendrar till de som står mig närmast.

Om du måste välja mellan julmusik och julfilmer, vad väljer du då? Motivera gärna:)
Jag skulle nog välja julmusik, eftersom jag lyssnar på det konstant under oktober, november och december - när jag inte tittar på julfilmer eller vintersport det vill säga:)

Vad tycker din familj och dina vänner om din extrema kärleksaffär med julen?
De accepterar det tror jag, och tycker nog det är ganska trevligt att jag bakar så mycket, lagar julmat i stora lass och ger bort väldigt många julklappar. De förstår nog att jag mår bra av att tänka på/drömma om julen.

Varför är julen så viktig för dig?
Min mamma dekorerade alltid så fint runt julen när jag växte upp och vi hade många mysiga traditioner. Så för mig representerar julen en härlig tid och den bästa tid på året och jag vill nog återuppleva den där mysiga barndomskänslan. När jag har mått dåligt och haft det tufft i livet så har det också hjälpt mig att fokusera på allt underbart som har med julen att göra, i stället för att tänka på all det jobbiga. Nästan som verklighetsflykt skulle jag tro, speciellt i augusti/september:))

Det skulle vara jättekul om ni också ville svara på de här frågorna - jag är så nyfiken på er andra julälskare!

Happy Holidays,

Annie

Julens gästbok!

För de som har mycket gäster hemma innan och under julen så såg jag en väldigt trevlig idé i en av mina gamla jultidningar Allers Julmagasin 2012.

 
Man har gjort en gästbok för julen genom att dekorera ett enkelt spiralblock i julens färger. Jag hade själv en gästbok förra gången jag fyllde jämt, och det är värmer verkligen min själ att ta fram gästboken ibland och läsa vad alla har skrivit:)
 
För mig som har två tillfällen runt julen när jag har många gäster - adventsbjudningen och 'lilla' julafton med min pappa och hans fru - så känns det här som en jättemysig idé. På Panduro kan man köpa enkla spiralblock med hård pärm för ca 30 kr så det behöver inte bli så dyrt att göra heller! Tänk vilken mysig personlig bok att ta fram efter julen och återuppleva alla härliga julstunder genom några skrivna rader från alla dina nära och kära!!
 
Det blir nog ett nytt besök på Panduro inom kort!
 
Happy Holidays,
 
Annie

lördag 16 augusti 2014

Snöbollar i miniformat!

Trots gårdagens mindre lyckade virkningsprojekt, så bestämde jag mig för att återigen plocka upp min kära virknål för ett nytt julprojekt. Den här gången ville jag pröva på att virka ett 'fodral' till en enkel ljuskopp från IKEA och jag blev faktiskt supernöjd! Speciellt eftersom ljuskoppen ser ut som om den  är omgiven av små snöbollar:)
När man sätter i ett värmeljus blir det ett sååå mysigt sken och så reflekteras ljuset runt ljuskoppen och det ser verkligen jättefint ut! Perfekt ersättning för den riktiga snön än så länge!
Nu har jag tre ljuskoppar till att virka in på samma sätt, och medan jag gör det tror jag att jag ska sätta på Ett päron till farsa firar jul, ta lite mjuk pepparkaka och drömma om snö och vinter...

Happy Holidays,

Annie

Xmas on my mind!

Jag var iväg till några affärer idag och då insåg jag att som extrem julälskare sparar jag pengar...i alla fall just nu!
Jag hade nämligen inte alls lust att handla något...det fanns ju inga julsaker! I mitt huvud är jag redo för julsaker...och det fanns det ju inte i affärerna. Var är alla jultidningar? Var är juldekorationerna? Juldukar och jultextiler? Jag har ju lämnat sommaren och allt som hör till den bakom mig och är nu redo för höstmörker, julmys, varma röda julfiltar och ljuslyktor:)

Nej, det var bara att vända hemåt igen och ta fram gamla jultidningar och drömma mig bort till min julvärld igen... Och pengarna jag sparar nu får jag väl lägga undan tills senare på hösten då resten av världen inser att det snart är jul:)))


Happy Holidays,

Annie

fredag 15 augusti 2014

Något juligt till helgen, kanske?

Ikväll tänkte jag att jag skulle ha något gott till helgen så jag bakade en mjuk pepparkaka baserat på ett recept i Kärleksmums av Emma Hamberg & Anette Rosvall, och det luktade sååå gott när kakan stod i ugnen...!! Det luktade verkligen jul! Samtidigt tog jag fram min samling av julmusik och satte på den här CDn...
Det är en samling av kärleksballader med några julsånger inslängda, och eftersom den bara är 'lite' julig så brukar jag lyssna på den tidigt (kanske jag ska säga väldigt tidigt) på julsäsongen.

Så var kakan klar och jag tog ut den ur ugnen...
 
...och en liten stund senare var det dags att njuta av en saftig och kryddig bit mjuk pepparkaka!
 
 
Mjuk pepparkaka brukar vara det bakverk som jag bakar först när jag börjar längta till julen. Dels luktar och smakar det så juligt gott, dels är det lätt att svänga ihop och känns mera ok att baka i augusti än t.ex lussekatter. Jag är riktigt nöjd med det här receptet- det blir en riktigt god och enkel kaka som håller bra i flera dagar. Om någon vill ha receptet så är det bara att hojta till:))
Nu ska jag mumsa vidare medan hundarna avundsjukt tittar på!
 
Happy Holidays,
 
Annie
 

Blev det en julgranskula...eller en hundleksak?!

Jag har suttit några timmar framför tv och slötittat på EM i friidrott, men det jag VERKLIGEN har gjort är att njutit av doften från ett doftljus från förra årets julsortiment på IKEA. Det doftar av apelsin och kanel och jag älskar det!


Tack och lov så köpte jag på mig ett lager, men de kommer inte räcka länge i höst eftersom de luktar alldeles för gott...Jag hoppas verkligen att de kommer att sälja dem igen i år! Sedan försökte jag mig på att virka en julgranskula...haha! Något gick definitivt snett under den processen... Endera var mönstret (från Drömhem & Trädgård 14/2013) fel, eller så förstod jag det inte korrekt, för den blev inte direkt rund...


I och för sig ser den ganska rund ut på bilden, men om du skulle titta närmare på den... Oj oj... Hundarna tyckte den såg mera ut som en hundleksak kan jag rapportera!! Jag får se om jag vågar mig på ett nytt försök, jag gillar ju idén med en virkad julgranskula...

Happy Holidays!

Annie

torsdag 14 augusti 2014

Jullista nr 2!

Här kommer ytterligare julfrågor och svar. Denna låååånga jullista har jag hämtat från bloggen Maries strålande jul :)

Längtar du efter julen?
Ja!

Har du något speciellt minne från förra julen?
Det är omöjligt att välja bara en sak- hela julen var mysig. Fast kanske - jag gillade inte att det inte var någon snö!

Har du börjat fundera på julklappar?
Absolut, eftersom jag gör en hel del julklappar själv. Jag skriver en julklappslista varje år, vilket är ganska behändigt året därpå så att jag inte riskerar att ge samma sak till någon två jular i rad:)

Tror du det kommer komma snö i år och när är passande tid för den första snön?
Det bara MÅSTE bli mycket snö i år! Jag vill gärna att snön kommer i oktober och stannar till mars:) Ju mer desto bättre!

Vilka tre saker önskar du mest av allt i år?
Glädje, familjemys och julkänsla!

Vet du hur du ska fira julen 2014?
Hemma hos syrran som vanligt.

Vilka är dina förväntningar på årets julkalender?
Jag tycker den lät konstig... Har svårt att se att den skulle vara bättre än förra året...men hoppas att jag har fel!

När kommer du dricka säsongens första glögg?
Kan bli i november, eller kanske på min adventsbjudning.

Testade du något nytt recept förra julen?
Jag brukar alltid försöka testa något nytt. Förra julen blev det bl.a. ett glutenfritt fröknäcke (åt mamma som är gluten/laktosintolerant).

Finns det något du vill göra mer/mindre av denna jul jämfört med tidigare jular?
Jag hoppas att jag inte behöver sopa upp så mycket barr som förra året- min julgran verkade inte få i sig tillräckligt med vatten och åkte ut innan nyår (det som var kvar av den...)

Vad är det bästa med julen?
Allt!

Vad är det bästa med att ha en julblogg?
Att jag kan vara helt julhysterisk i augusti och ingen som läser bloggen tycker det är konstigt! Väldigt trevligt att hitta liksinnade...!

Vad är de tre viktigaste sakerna för dig på julen?
Att mina julklappar blir uppskattade av sina mottagare, att jag har tillräckligt med pengar att kunna handla det jag behöver till julfirandet, och att jag och mina kära är friska!

Hur skulle din drömjul se ut?
Jag är jättenöjd med hur jag firar jul som det är, men en riktig karl 'under the mistltoe' som älskar mig över allt annat, och mycket snö, och att jag har gott om pengar skulle göra julen ännu mer perfekt!

Vad är roligast, att ge eller få julklappar?
Definitivt att ge! Tänker aldrig längre på vad jag ska få för julklappar...eller om jag får några överhuvudtaget ..:)  

Vilka är dina 5 favoriter bland alla julkalendrar som visats hittills?
Jag har inte koll på alla, men jag gillar Teskedsgumman, Sunes Jul, Trolltider och förra årets julkalender.

Vilka är dina favoriter bland alla andra julfilmer?
Många... bland annat Love Actually, The Holiday, Ett päron till farsa firar jul, Polarexpressen, White Christmas, Holiday Inn och Cristmas in Connecticut!

Vad lyssnar du helst på vid jul? Någon favoritjullåt?
Jag älskar Mer jul med Adolfson&Falk, men annars föredrar jag amerikanska gamla klassiker som Bing Crosby.

Vad äter du mest av på julbordet?
Jag brukar äta en lagom blandning av rätter

Vad dricker du helst till julmaten?
Loka 

Vad är ett måste på godisbordet på julafton?
Knäck och Tjinuskikola!

När börjar du julpynta samt klä granen?
Julpynta börjar jag med i november och granen blir klädd någon gång runt Nobel/Lucia dagen.

Vilka färger har du mest av till jul?
Rött, grönt och vitt, med lite lila i julgranen!

Ser du på Kalle Anka varje jul?
Absolut-ett måste! 

Ser du på Karl-Bertil Jonsson varje jul?
Ja, fast på ofta på juldagen.

Läser/ följer du alla andra julbloggar som finns också, eller kanske bara några utvalda favoriter?
Jag följer alla!

Hur tycker du att en bra julblogg ska vara?
Full med julkänsla och julinspiration med en glimt i ögat!

Nu borde ni väl ha lärt känna mitt juljag lite bättre!

Happy Holidays,

Annie

Julmusik och julklappstips!


Om du vill ha något juligt att lyssna på när du bloggar så kan du gå in på http://www.live365.com/  och lyssna på någon av deras radiokanaler som spelar julmusik året om. Det bästa är att det finns många olika typer av julmusikskanaler att välja mellan. Då kan man välja lite mer udda julmusik som kanske inte är vad jag skulle lyssna på i december, men vilket kan fungera som en liten uppvärmare i augusti..!

Sedan såg jag att online-butiken Magasin Krantz har utförsäljningsrea med 40% procent på hela sortimentet fram till sista augusti. Kanske en möjlighet att fynda lite julklappar och lite ljuvligt juldoftande rengöringsmedel?!
Finns här !

Happy Holidays,
Annie

Det blir kallare!

När jag skulle gå ut med hundarna i går kväll var det bara 13 grader ute! Det var så skönt att behöva sätta på sig en jacka och känna att hösten (och vintern) är på väg! Äntligen!
Happy Holidays!

Annie

onsdag 13 augusti 2014

Jullista!

Det är väl lika bra att svara på lite julfrågor så att ni lär känna mig lite bättre! Den här listan kommer från Michelles  blogg.

1. Om du fick vara en karaktär i en julfilm, vilken film och vilken karaktär skulle du vara?
Motivera gärna.
 Jag skulle vilja vara pojken som har huvudrollen i Polarexpressen. Jag skulle gärna åka med det där tåget genom vinterlandskapet och sedan få träffa tomten - så mysigt!
 
2. Om du måste välja en symbol för julen, vad skulle du ha valt och varför?
Jultomten! Ingen jul utan tomtar och Tomtens Verkstad på Kalle Ankas Jul! 
 
3. Vad dricker du helst under jultider? Ex: Äggtoddy, varm choklad, te, kaffe, julmust, glögg?
De senaste åren har jag blivit väldigt förtjust i alkoholfri glögg. Jag brukar göra min egen glögg baserad på svartvinbärs- och lingondricka och den är supergod! Men jag gillar även IKEAs egna glögg!
 
4. Har du någon jultradition hemma som du inte kan tänka dig att vara utan?
Jag bara MÅSTE se Kalle Anka kl. 15. När jag bodde i England hade jag en inspelad videoversion som jag brukade titta på på julafton-annars var det inte jul!
 
5. Vilken julfilm är din favorit och varför?
Oj vilken svår fråga, jag har så många favoriter! Och ju fler jag ser, desto fler favoriter har jag!! Det är nog en delad första plats mellan Polarexpressen (se första frågan) och White Christmas. Bing Crosby själv personifierar julen för mig, och slutscenen i filmen är underbar! Dagen före julafton tittar vi alltid på White Christmas!
 
6. Om du bara fick lyssna på en julskiva fram till jul, vilken skulle det bli? Motivera gärna.
Ja det blir nog Bing Crosby - inget slår hans version av White Christmas.
 
7. Tittar du på Kalle varje julafton? Vilken del är din favorit?
Absolut- jag älskar alla delar (förutom de nya filmsnuttarna...)!
 
Happy Holidays!
 
Annie
Nu har jag lagt in mig på Julbloggar.se som är en sida som samlar olika julbloggar. Jag ser fram emot att få vara en del av det gänget!

Välkommen!

Välkommen hit till Våran Lilla Julvrå!
Det är 4 1/2 månader kvar till jul och jag längtar redan! Därför är jag så glad att jag kan dela min längtan med er andra som älskar julen på den här bloggen! Mina vänner och alla i min släkt vet att jag är jultokig, men de skrattar åt mig och suckar när jag börjar prata om julen så här tidigt... Den enda person som är villig redan nu att lyssna på alla mina funderingar och planer inför julen är min älskade syster. Det är också hon som har ägnat en hel kväll åt att hjälpa mig med den fina layouten här på bloggen. Hon är alldeles underbar och  jag älskar henne jättemycket! Och sedan brukar hon ge mig så himla fina hemmagjorda julklappar, vilket inte är helt fel!
Nu ska jag fixa lite mer med bloggen; lägga till flera julbloggar på min blogglista, och lägga in lite flera fina bilder. Jag skulle också vilja lägga in en nedräknare till julafton, men jag har inte lyckats med det än-jag kanske får vända mig till syrran igen...

Happy Holidays,

Annie